Folkomröstning ...

.. om förslaget till skolnedläggning i Bön o Blomskog I Årjängs kommun blir det säkert, eftersom man har samlat in det antal namn som behövs.

Den typen av folkomröstningar är rådgivande och det är ju tur. För risken finns ju att kommunala folkomröstningar blir bypolitikens förlängda arm. Dvs alla i Blomskog och Östervallskog går och röstar eftersom man är direkt berörda av beslutet. Resten av kommunen struntar i det hela. Alltså kan det bli en förkrossande majoritet som röstar mot nedläggning, men detta valutslag visar egentligen bara vad man tycker i två små kommundelar, inte vad majoriteten i Årjäng tycker.

Och det är synd för jag har svårt att tro att skolpengarna räcker till att både bygga nytt högstadium i Centralorten och att behålla de dyra minsta bygdeskolorna. När behörighetskraven på lärare träder i kraft 2015 så antar jag att man måste anställa 5 - 6 lärare i Bön för att täcka upp alla ämnen, de senaste decenniernas lärarutbildningar har bara gett behörighet i ett par tre ämnen, inte som förr när en folkskollärare var behörig att undervisa i stadiets alla ämnen. Det blir dyrt med så många lärare när det handlar om en skola på sammanlagt ca 20 elever. 20 elever motsvarar antalet elever i en liten klass på de stora skolorna, Silbodal t.ex.

Kommentarer
Postat av: Pillan

Så sant så sant. Ingen lätt ekvation detta...

2012-10-30 @ 20:22:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback