Olle Liberg hotar med ...

... att om inte jägare och markägare nu går med på vargvalputplacering i befintliga varglyor så kommer EU att kräva fri förökning av varg i Sverige. Han nämner  siffran 2000 vargar (lär ju inte stanna där vid fri förökning) och rabblar upp hur många tamdjur som kommer att dödas så att vi alla ska bli väldigt rädda nu. Allt utifrån ett möte i Karlstad om rovdjur.

Han glömde att tala om att en vargstam som den skandinaviska  med en ökning på 42 % per år i så fall skulle kräva en avskjutning på 500 - 1000 vargar per år i Sverige för att hålla nere stammen på nivån 2000 individer.

Han glömde också att tala om vilka som ska ta hand om den avskjutningen om inte jägarna är soldariska med rovdjurspolitiken och ställer upp på begränsningarna. Om det finns några jägare kvar i Sverige efter några år med så mycket varg i landet. Är det Rovdjursföreningen som ska ta hand om den begränsande delen av vargförvaltningen? Eller kanske Mikael Karlsson i Naturskyddsföreningen?  Eller hur ska man lösa det? Gift som i Ryssland den här vintern? Eller helikopter? Eller vad?

I ärlighetens namn får jag väl också säga att Liberg anklagade regeringen för den havererade rovdjursförvaltningen. Det går inte att försöka bedriva rovdjurspolitik utan att ha de berörda med sig, menar han. I alla andra länder har man förstått att det är i samförstånd man balanserar antalet individer av de stora rovdjuren, men i  Sverige har man inte förstått. 

Risken är nu överhängande att vargförvaltningen  kommer att "gå under jord".  Så är det nu i Finland sedan man hejdade vargjakten och så var det med björnen i Sverige innan man fick normal förvaltning av den djurarten.   

Problemet med den här utsättningen är så idiotiskt så man tar sig för pannan. Om man istället från Naturvårdsverkets sida hade sagt att vi byter valpar med djurparkerna och sätter tillbaka en vild vargvalp till djurparken så hade det säkert varit ok för markägare och jägare.

Om man när det gäller utsättning av vuxen vild varg med nya gener hade sagt att det får bli jakt  
 på lika många vargar i det området så hade det varit ok tror jag.

Men om man nu på verket väljer att stånga pannan mot väggen istället så lär man få fortsätta. Och det kanske egentligen är planen från början. Då kan man hänvisa till EU, släppa vargförökningen fri och äntligen få njuta av massor av vild varg i de svenska skogarna - i sina korridorer på Blekholmsterassen - långt från verkligheten. Man kan undra för logiken i det hela är väldigt skral. Och klumpigheten så otrolig! 

Och Naturskyddsföreningen hycklar om hur intresserad man är av dialog. Innan Mikael Karlsson bidrog till att sabotera det samförstånd som fanns mellan berörda och staten så fanns en levande och meningsfull dialog om hur man skulle kunna gå vidare, men idag är det meningslöst för de flesta att disktera vargpolitik med svenska maktföreträdare som enbart hänvisar till EU. EU är ju inte närvarande och för något samtal.
http://www.nwt.se/varmland/article1060750.ece
http://www.nwt.se/varmland/article1062849.ece


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback