Naturvårdsverket flyttar gärna varg igen!

Den vargtik som redan flyttats tre gånger har återigen gått tillbaka till sitt úrsprungsområde i renbetesområde. Nu kommer hon enligt Naturvårdsverkets R Burman inte att flyttas igen. Man flyttar samma varg tre gånger, inte mer. Men hon kommer att särbehandlas i skyddsjaktansökan eftersom hon har värdefulla gener. Och man kan tänka sig att flytta andra vargar óch göra nya försök. Att just den här tiken ( och alla andra vargar som man försökt flytta i andra länder)  gått tillbaka utgör inget hinder.

Undrar om vargtiken inte kommer att på något sätt "behandlas" av samerna  också? Eller har man tänkt sig att gå igenom hela processen med avskräckningsförsök och stängsling och ett som annat för att förebyggaa skador?  Jag tror ärligt talat inte det. Den här vargen kommer att röra sig över stora områden omöjliga att bevaka om man inte som misstänks har opererat in någon sändare. Det kommer inte att gå att bevaka alla de 300 - 400 vargar som finns i Sverige just nu och därför hänger deras liv på en skör tråd.

Och när APU, den här privata milisgruppen i Rialarevieret, valt att patrullera i vargområde dag och natt så flyttade vargtiken ut från området för att föda sina valpar.  Heldygnsbevakning har också sina risker, vargar kan känna sig alldeles för bevakade och fly fältet. 

http://www.nwt.se/asikter/insandare/article1057973.ece
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2012/02/Flyttad-vargtik-tillbaka-hos-renarna-1.19842/

Det är svårt att få en överblick över vad rovdjurscirkusen kostar, men 150 miljoner per år är lågt räknat. Bara flyttandet av varg går på drygt 5 miljoner tydligen. Märkligt att detta meningslösa hallå runt en djurart som inte ens är utrotningshotad kan få kosta vad som helst, samtidigt som verkligt utrotningshotade djur och övriga stora miljöproblem lämnas därhän. Vargens symbolvärde är stort hos dem som inte är berörda av dilemmat med att leva med varg. Allt är understött och påeldat av diverse bevarandeorganisationer såsom Naturvårdsverket och Mikael Karlsson

http://www.jaktjournalen.se/index.php?id=14607&avd1=0

 

Kommentarer
Postat av: Lena

Med tre flyttningar av denna stackars tik i år har dom väl hindrat henne från att få de valpar, som skulle haft de förmodat förträffliga generna?Cirkus Grimsö lever upp sina stora anslag. För vems bästa?

2012-03-02 @ 23:15:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback