"Rovdjurspolitiken är på rätt väg" ...

... hävdar alltså miljöminister Lena Ek och några kollegor.

Det är den inte och någon rovdjurspolitik värd namnet finns inte längre. Det sitter ett antal tjänstemän och plitar på förslag och utredningar. Men det sker i stort sett utan styrning uppifrån i det politiska systemet. Resultatet kan bli rätt slumpartat och knappast delar av en helhet. Policy saknas och rovdjursfrågorna har blivit Svarte Petter som ingen vill ta ansvar för efter Carlgrens snöpliga fall. Alla som måste säga något om rovdjur väljer att inte uttala någon egen åsikt (mer än att allt och alla är bra förstås!)  utan  skyller på någon annan; typ EU, utredningar, vetenskap, opinion osv.  

 Lena Eks hurtfriska artikel,  ackompanjerad av en bild på henne själv med ett glatt triumferande leende på läpparna, vittnar om att hon nu gjort en rundresa i vargområden utan att se, höra eller fatta någonting. De berördas förtvivlan, gråt och uppgivenhet har tydligen lämnat henne helt oberörd känslomässigt. Hon har inte heller på ett intellektuellt plan tagit till sig de goda sakargument som hon har mött på vägen, argument som skvallrar om rovdjurspolitiskt fiasko, utan utropar häpet att hon inte förstår varför just vargen ska betraktas på annat sätt än andra djur. (??????)

Nej det har inte vi andra fattat heller men nu är det ju så att det är Lena Ek och hennes centrala politiska nivå i landet som väljer att göra det här djuret till något exklusivt och annorlunda. Det enda djur som vi människor inte får ha något verksamt skydd emot.

Lena Ek "tror" att varg kommer att behöva jagas! Men snälla Lena, det handlar inte om att "tro". Varg måste jagas förr eller senare. Ingen tror på fri förökning av ett så pass svårhanterligt och livsfarligt rovdjur. Det blir 20 - 30 % fler vargar varje år Lena, det går med en rasande fart. Och redan nu i vår så svämmar Värmland över av fjolårets vargvalpar som inte har plats att bilda egna revir. Värmland är redan täckt av vargrevir om man ser på aktuell karta. När Sverige sade ja till varg, så sade man därmed också ja till vargjakt.

Lenas totala brist på fingertoppskänsla, hennes dåliga sakkunskap, hennes totala lomhördhet i rovdjursfrågor och hennes absoluta EU-lojalitet, manar nu till  upplopp, manifestationer, reaktioner och aktivt motstånd. Det accelererar  alltså steg för steg. 65 % vill inte ha frilevande varg i Sverige enligt Expressens opionsundersökning som lockade drygt 13.000 att svara. Det  blir bl.a.  en riksomfattande manifestation den 24;e mars, initierad av en grupp kvinnor i Västmanland men många har hängt på. Nu finns på nätet redan 10.000 som stödjer detta och snabbt har det gått. Ett politiskt parti, Naturdemokraterna, är på väg att bildas. Det finns de som tror att rovdjursfrågorna från att ha varit något sett över axeln på central politisk nivå,  kan explodera i händerna på den här miljöministern.

Medias hantering av rovdjursfrågorna är minst lika intressant som sakfrågorna i sig. Vår lokaltidning, nwt, valde  att inte publicera den provocerande debattartikel som dykt upp i andra tidningar, utan lät  en fristående reporter (inte vargkramande Karin Sidenwall, ha ha....) göra en mer diskret och för Värmland tillrättalagd intervju med henne, en intervju som är betydligt mer inriktad mot de berörda och mindre provocerande än den första debattartikeln. Nwt var ju lite listig där som begrep att den debattartikel som man först fick sig tillsänt skulle väcka en enorm vrede i länet. Och så valde man alltså ett alternativ som Värmlands vargplågade befolkning skulle kunna svälja lite lättare,  sockrat med jägarvänlighet.  Det var säkert ett klokt val från tidningens ståndpunkt,  extremt vargvänlig. Enda missen var väl att Lena även här ler så glatt på bilden, det hade varit medialt mycket klokare att ha med en allvarsam bild om man nu vill få henne att framstå som empatisk och seriöst engagerad. Nu blir helhetsintrycket kluvet och obegripligt:
-Står hon och flinar åt vårt elände???
Bilders budskap har stor genomslagskraft.   
http://www.nwt.se/asikter/signerat/article1055379.ece
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Debatt/Debatt-Svenskjaktse/Alliansen-Rovdjurspolitiken-pa-ratt-vag/
http://inga.blogg.se/2012/february/ett-han-mot-de-drabbade.html#comment


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/patryckningar-stoppar-vargvalpar_6854889.svd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback