Ett hån mot de drabbade ...

... är  den debattartikel som Lena Ek m.fl. nu publicerar i landsorts-dagstidningarn. Jag som har följt rovdjursfrågorna på nära håll under lång tid känner hur det vänder sig i magen av kväljande ilska när jag läser de  halvsanningar, lögner och bortförklaringar som regeringen nu oblygt presenterar. Om man åtminstone försökt dölja eländet istället för att föra den nakne kejsaren till torgs och ge sken av vilka vackra kläder han har. Precis som i sagan så kan ett barn genomskåda bedrägeriförsöken i den här "förklaringsartikeln" som inte förklarar något av det som alla frågar sig: Vilka är kriterierna för skyddsjakt egentligen? Hur många vargar ska vi ha i landet och var ska de finnas? När kommer licensjakten tillbaka?
Jag tar en sak i taget:

1. Rovdjurspolitiken är inte alls på rätt väg. Den innehåller enbart konfrontation med de berörda. Det unika samarbete som funnits mellan regering - markägare - jägare är borta och  tjuvjakten ökar dramatiskt (just nu är tre polisutredningar i gång). Rovdjurspolitiken är totalhavererad och det syns ingen ljusning. Det största hotet mot vargstammens överlevnad i Sverige, och det är alla överens om,  är de berördas motstånd och det  är just nu i brant stigande tack vare regeringens bedrägliga agerande.

2. Respekten för de drabbade är inte hög, den är noll. Här ljugs det friskt och oavbrutet; skyddsjakt skulle ersätta licensjakt sa två  ministrar men  så ångrade man sig. Sen sas att det skulle komma nya skyddsjaktbestämmelser, nej man ångrar sig, det får enligt Naturvårdsverkets tolkning bli de gamla som gäller men regeringen  kan ju alltid låtsas att de har ändrats. Två ministrar sa också att licensjakten skulle komma tillbaka 2013, men det ska den inte längre. Det är några i raden av de brutna löftena  och de vittnar knappast om respekt för de drabbade, snarare en växande nonchalans på gränsen till ett kränkande förakt.

3. Regional förvaltning skulle det bli. Den finns inte. Länsstyrelserna får formellt bestämma om skyddsjakt men då måste de bestämma precis som Naturvårdsverket vill och tolka lagen så som Naturvårdsverket tolkar den. (!) Det är inte fråga om regional förvaltning, det är ytterst Brysselförvaltning.  Regeringen har i princip redan hivat över frågan på EU.  Nu kan man i praktisk politik göra precis som en liten skriande opinion i naturbetraktarorganisationerna och tjänstemän på Naturvårdsverket  vill och slippa ta ansvaret för det. EU får bära hundhuvudet.

4. Naturvårdsverket får bestämma om skyddsjakt utan anmälan. Men herregud, vem tror att verket på eget initiativ kommer att döda en enda varg (förutom de som man tagit kål på genom nedsövning)?? Man beviljar ju inte skyddsjakt efter ansökan ens på fall som borde vara självklara. Naturvårdsverket kommer inte att på eget initiativ ta död på en enda varg! Det begriper alla utom regeringen. Ett spel för gallerierna!

5. Försöken att förbättra genetiken genom flytt av vuxna vargar fortsätter trots att all erfarenhet nu och tidigare visar att det är meningslöst och  till kostnader som är orimliga samtidigt som pengarna inte räcker till att sätta upp rovdjursstängsel och att sköta dem.  Det hela har också genomförts otroligt klumpigt och vållat stor ilska bland dem som utsatts för detta experiment med vargimplantering i sin närhet utan information i förväg.  Varför avbryts inte direkt de fruktlösa och kostsamma experimenten med flytt av vuxna vargar???

Nej, gå och göm Dig bakom skämskudden istället Lena Ek när det gäller rovdjurspolitiken! Det hade varit mer klädsamt istället för att gå ut och påstå att det finns en rovdjurspolitik och att den är på rätt väg!
http://norrteljetidning.se/nyheter/debatt
http://www.vk.se/571965/regional-forankring-i-rovdjurspolitiken
http://www.corren.se/asikter/debatt/rovdjurspolitik-pa-ratt-vag-5927143-artikel.aspx

http://www.dn.se/ledare/signerat/skyddsjakten-mer-pangpang-att-vanta-for-vargarna

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varg-flyttas-for-tredje-gangen_6822089.svd

http://www.nwt.se/sunne/article1049346.ece

Kommentarer
Postat av: Lena

Inga! Det här är så bra skrivet, att jag tycker du absolut ska skicka in det som ett debattinlägg till samtliga rikstidningar. Bums! Har du tur publiceras den i sin helhet.

Lycka till!!!!!

2012-02-10 @ 09:34:56
Postat av: Bolle

Bra skrivet men kommer du i håg när du frågade mig hur jag kan vara vänsterpartist när jag är vargmotståndare. Du bjöd in mig till centerpartiet som stod för en bra rovdjurspolitik sa du. Vilket parti tycker du att jag bör rösta på i nästa val. Jag röstade med Landsbygdspartiet vad röstade du på? Nej det är kört.

2012-02-10 @ 12:54:02
Postat av: Inga Magnusson

Lena : Det var vänligt beröm. Jag har tänkt skicka runt den lite här och där.Bolle: Centern hade utan tvekan det den bästa rovdjurspolitiken när vi gick till val. Vi fick också ett riksdagsbeslut i samförstånd som var bra; 210 vargar, licensjakt och regional förvaltning. Men nu har man kört i diket med hela skutan och struntar i riksdagsbeslutet. Det är oerhört dåligt. Men jag är glad att Du i alla fall inte stödde vänsterns vargpolitik. Den var dålig från början till slut. Nu får vi fundera på var vi lägger rösten nästa gång ;-)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback