Om namnet Liane

Liane heter det alltså där vi bor.

Ortnamnet ’Liane’ betyder helt enkelt ’liderna’, ’sluttningarna’ på rikssvenska.’Lid’ betyder ’backsluttning’. På rikssvenska böjs det ’en lid, liden, flera lider, liderna’. På dalsländska och bohusländska heter det ’e li’ lia’ liar (eller lir), liane’. Av alla namnen i Årjäng att döma så har det väl hetat så där också förr.

Isländska ’Hliðarendi’, där Gunnar och hans fru Hallgerd bodde, blir ordagrant på nusvenska ’lids ände’. ’–ar-’ i ’ Hlið-ar-endi är genitivändelse för feminina substantiv. (Hade ’lid’ varit maskulinum skulle det hetat ’Hliðsendi’.)

Och sen har vi också ’Gunnar på Lid-arrende’. Han samarbetade med EWK och skrev texter till dennes satirteckningar. Minns jag rätt var han bror till Astrid Lindgren.

Mer om lidar: I Dalskog finns förutom Liane ochså Ränsliden (Ränslia) vid sjön Ränn. Björkliden ligger väl nånstans i Norrland. Dessutom var det kanske så att mer konstgjorda namn på -liden blev populärt i slutet av 1800-talet, t.ex Solliden på Öland, och i Dals-Rostock fanns ett pensionat när jag var liten som hette Granliden

Fakta hämtat från bloggkontakt Gunvor som kan det här med språket och dess ursprung.

http://svenska.iedior.se/#comments144


Kommentarer
Postat av: Suss

Jag har alltid trott att Lid - arrende, var ett gårdsnamn - Lidarende! Roligt att få veta var Liane kom ifrån, det har jag funderat på ibland, men aldrig frågat. Sillerud då?

Postat av: Inga Magnusson

Liane är gårdsnamn. Sillerud betyder Sjödala, Sil är det gamla uttrycket för sjö här och rud betyder dal.

2012-02-10 @ 06:24:31
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback