Agenda
I morgon fredag går jag och Roland på begravning efter B.R.
Lördag är det tydligen något sorts travfest, jag vet inte riktigt vad men jag hänger gärna med och äter.
Förhoppningsvis blir det varmare bortåt söndag, nu idag har det snöat ordentligt, hela dagen.
På måndag den fjärde fyller A-C, Rolands brorsdotter jämna år och dagen efter, den femte, är det yngste sonen som fyller, dock inte jämnt.
Nästa vecka har jag en rätt tajt arbetsvecka med högt tempo så det borde bli en dags vila under helgen för att få ett bra avstamp.
Fåglarna har kommit.
Förutom att tranorna kan få för sig sätta igång värsta trumpetkonserten kl 04.00 på morgonen så är det fint med fåglar.
Bedragerska på Sagerska?
Smart SAAB-ägare!
Internet bryter isolering ...
De gamla vänner som befinner sig i samma situation kommer man också att kunna ha ett fortsatt umgänge med via internet, oavsett om de befinner sig i rummet bredvid eller i en annan stad / annat land. Den generation äldre och sjuka som vi har idag kan vara den sista som upplever sig bortglömda och isolerade. Kanske kommer det att vara den stora revolutionen, inte att ungdomar surfar runt hela dagarna.
http://www.dn.se/ekonomi/internet--okand-mark-for-aldre
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/barnlakare-sa-undviks-facebookdepression
Jocke Smålänning kommer till Årjäng 1:a maj...
Bilder tagna av Mikael Fritzon
Lärarlönerna i Stockholm ...
http://www.dn.se/debatt/sa-ger-vi-duktiga-larare-i-stockholm-hogre-lon
Stockholms skolpolitiker lägger fram ett åtgärdspaket som ska locka till sig de bästa lärarna och som ska stimulera lärare till goda prestationer i jobbet som lärare. Man ska inte behöva bli administratör eller rektor för att få högre lön menar man. Lärarna är den viktigaste resursen för måluppfyllelse hos eleverna. Himla klokt! Hoppas att man får utdelning på detta. Inte en dag för tidigt med lite nya förslag. Och man tänker som jag, de bästa egna lärarna ska uttnyttjas som coacher för andra lärare som vill ha stöd i sin lärarroll. Det
blir mer långsiktigt hållbart än försök till snabbfix utifrån.
Dvärgbandmask hade ytterligare ...
http://www.sva.se/sv/undersida/Nyheter-fran-SVA/Ytterligare-ett-fynd-av-ravens-dvargbandmask/
Här har vargtiken gått...
Hon verkar vara på väg till Munkfors / Hagfors eller nåt liknande. Och det kan bli hett om öronen där, för Värmland är fullt av vargrevir och nya vargar släpps inte så gärna in. Det finns också ett stort antal ungvargar som är på väg från sina revir ut på egna äventyr, så trångt blir det nu framöver våren och sommaren. Och ovanligt många vargar som går utanför revirgränserna.
Uppdaterat onsdag morgon: Enligt senaste rapporten har hon passerat Jangenreviret och tycks vara på väg mot Norge, bara 3,5 mil från gränsen. Forskarna har informerat uppåt om detta så man tar kontakt över gränsen och förvarnar om den vandrande vargtiken.
Så här såg det ut när hon släpptes ut i Örebro län, Kilsbergen.
SAAB betalar inte ...
Oroväckande ändå, för ett produktionsstopp måste ju vara dyrbart. Undrar hur detta ska sluta?
http://di.se/Artiklar/2011/3/29/231601/Saab-har-ej-betalt-underleverantorer/
Troll ska vara fula!
Nu har trollet utnämnts till en av Sveriges fulaste sevärdheter. Och det är nog helt rätt, troll ska vara fula. Jag tycker att Årjängstrollet är fult på rätt sätt och hoppas att det får stå kvar länge där det står.
Glejda ...
Juholts mediahantering ...
- Trummade in ett slagkraftigt rubrikbudskap direkt i tacktalet till kongressen efter att han blivit vald. Uttrycket "I wont back down" hämtat ur en poplåt togs direkt av tidningarna och kan bli ett slags valspråk för Juholts linje.
- Cliffhanger gjorde han flott också i det korta talet, han nämnde det kommande talet dagen efter och antydde att han skulle säga viktiga saker i det.
- Mustaschkuppen var självklart godkänd av honom, också den mycket mediauppskattad, det blev kul bilder med glada miner och det vill man ha i tidningen.
- Öppenheten och skämtsamheten runt honom som person gynnar en positiv mediabild. Reportrar blir sura när de inte får prata med offentlighetspersoner.
- Andra förväntningar bygger han också upp om sig själv i symboler; vilken färg på slipsen ska det bli? vilka namn finns i den svarta boken? hur har han det egentligen med flickvännen är de sambo / särbo / delbo / kulbo, ingen vet nu riktigt hur deras förhållande är, mer än att det är kul? Att bygga upp förväntan är ett klassiskt grepp för att öka spänningen och därmed behålla sin publik.
- Han kurade också lite smart tyst i skuggan av Libyen och Japan och vägrade uttala sig trots viss kritik. Han fick tid att tänka igenom ett och annat väl medveten om att förhastade offentliga uttalanden skulle vara svåra att reparera i efterhand.
- Smart att välja ett studiebesök första arbetsdagen när media hängde på och dessutom göra det på en plats med SJ-anknytning, eftersom han redan hade färdiga tankar för hur man ska göra för att komma till rätta med SJ-eländet. Den som kan ha en realistisk plan för SJ drar till sig massor av väljare, för detta är något folk är trötta på nu. Och Juholt fick massor av gratis-press på detta redan nu!
http://www.expressen.se/nyheter/1.2379347/har-ar-hakan-juholts-nya-s-lag
Trädfällning på tomten
Det är ett vackert träd, en fin gammal tall. Men om vi ska få vedhanteringen rationell så måste vi få bort det och kunna ordna så det går att köra veden fram till huset istället för att köra med skottkärra. Igår söndag var det rätt vind och detta tillsammans med fällhugg gör att trädet föll åt rätt håll.
När jag räknade årsringarna så kunde jag konstatera att trädet och jag var precis lika gamla.
Snyggingar ...
Nu väntar jag bara på filmer och serier och böcker där den snälla och modiga och trevliga huvudpersonen är lite lagom ful och elakingarna är lite lagom snygga. Inte så där utstuderat så det blir karikatyr, som i Elefantmannen och hos Wallgren, utan lagom mycket så att det verkar realistiskt!!!
Åsa Jinder i Silbodals kyrka ...
Synd att ljudet inte var så bra, det var svårt att uppfatta vad Åsa berättade, en hel del av de fina texterna gick också förbi. Vet inte om det var kyrkans ljudanläggning eller hennes egen. En fin upplevelse var det i alla fall.
http://www.asajinder.com/default.asp?nodeid=2
Björnungarna ....
http://www.expressen.se/nyheter/1.2381097/har-akte-pojken-ner-i-bjornens-id
Vi var på konsert i Silbodals kyrka i kväll söndag och hörde Åsa Jinder, Jonas Otter och Urbandet. Skrive mer om det senare.
Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken invigs!
Foton ovan o under av avtäckningen är gjorda av Jesper Ulvelius
Det har byggts ett nytt konstmuseum / konsthall i Stockholm, Sven-Harrys i Vasaparken, en guldglänsande skapelse, ritad av Wingårdhs. Fasaden är av mässing tror jag. Den avtäcktes den 23 mars och öppnar för allmänheten idag söndag 27 mars 2011. Bygget har kostat 150 miljoner, tagit två år och är privatfinansierat av den skånske byggaren Sven-Harry Karlsson via en stiftelse, ett exempel på att privatpersoner också kan satsa stort på att visa konst för allmänheten. Undrar om detta kommer att bli ett forum för begriplig konst eller obegriplig? Jag ser fram emot en rapport från Börjes konstblogg, som jag antar kommer att göra ett besök
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/konsten-pa-plats-i-sven-harrys-gyllene-hus
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/tyst-demonstration-mot-girigheten-i-samhallet
"Kaj" 2006 av Lars Kleen, foto Noak Lönn
"Plank" 2008 av Lars Kleen, foto Noak Lönn
Den första utställningen med något som liknar skräpig byggarbetsplats av Lars Kleen är för svår för mig, men det kan ju bli mer lättsmält framöver. Huset ser i alla fall vackert ut, ligger i Vasaparken.
http://sven-harrys.se/om-sven-harrys-konstmuseum/
Katastrofen i Japan...
http://www.expressen.se/nyheter/1.2380420/arbetarna-evakueras-efter-extrem-stralning
http://di.se/Artiklar/2011/3/27/231401/10-miljoner-ganger-normal-stralning-i-skadat-kraf/http://www.dn.se/nyheter/varlden/27-000-kan-ha-dott-av-tsunamin
Sommartid ...
Vårvisning o Centerstämma
Lördagen innehöll besök på de olika lantbruksföretagens vårvisningar i Karlstad. Allt vad Värmland har av jord- och skogsbrukare var där tror jag, mycket folk på alla ställen. Erik P från Årjäng, var den förste jag träffade på förstås. Det visades allt som tänkas kan av maskiner som behövs för att bruka jord och skog. Bilden ovan är från Värm Dal. John Deeretröskan där till vänster var gigantisk, fast det framgår inte av bilden. Såna kan man gå o fascineras av fast de inte är aktuella för oss numera.
I centrum längst fram finns ett rött matarbord som Roland har beställt och ville se i praktiken. Det underlättar vedhanteringen så till vida att man lyfter upp stockarna, lägger dem på matarbordet och sen är det bara att dra in en och en i vedmaskinen (till vänster om den här) och så åker den fädigkapade veden upp i vedhuset. Ja, eller nåt sånt. ;-) Jag är inte så inblandad i vedhanteringen, nöjer mig med att njuta av värmen som är slutresultatet.
Vi har diskuterat detta med uppvärmingssystem i huset ett tag men kommit fram till att det får bli vedeldning ett par decennier till i alla fall och då gäller det att göra detta så lättvindigt som möjligt, vi blir ju inte yngre. Det får bli en del investeringar i maskiner men i gengäld är själva veden gratis och Roland trivs med skogsarbetet.
Massor av maskiner och mycket folk, både ute och inne på Värm Dal.
Om den här cykeln går att köpa eller bara är kuriosa vet jag inte, men kul i alla fall.
På Lantmännen i Alster så gjorde Roland dagens klipp; en röjsåg Stiehl, exakt den långa variant som han ville ha, nedsatt 30 %, vilket innebar ett pris på runt 5000 SEK istället för drygt 7000SEK. Detta var den sista som såldes dessutom, ibland har man tur.
Sen bar det iväg till Centerns distriktsstämma i Hagfors. Det är trevligt folk med lättsam stämning och deras årsmöte på Lillerud för något år sen är en av de roligaste evenemang jag har bevistat. I styrelsen sitter ett antal skickliga stå-upp - komiker. Här kan Juholt slänga sig i väggen.
Här ovan avtackas en som har bidragit till både allvaret och skämtsamheterna i C- Värmland under många år, Kjell Olsson från Årjäng. Det är en person som har stor integritet, som är suveränt väl påläst och som dessutom har extremt god förmåga att verbalt framställa sina synpunkter. Han som avtackar är avgående ordföranden Lars Nyborg. Nye ordföranden i Värmlandscentern är Daniel Bäckström, kommunalråd i Säffle. Centerpartiet har inte så stor del av väljarkåren som riksparti men är stort på kommunal nivå, bl.a. här i Värmland.
Lisbet från Fölsbyn i Årjäng redogör här för motion om att C bör fortsätta satsa framåt på sin landsbygds - och basnäringsprofil. Den uppfattningen understöddes av hela stämman.
Roland pratade rovdjur förstås och redogjorde för det praktiska och politiska läget i ämnet just nu i länet och på riksnivå.
Staffan Frid ...
... är en tung värvning som AD (art director) till tidningen Café där sonen jobbar, en rekrytering som ger eko i media. Han har jobbat på flera olika magasin förut, har god erfarenehet, god utbildning och en speciell blick för jobbet.
DE
http://www.dagensmedia.se/nyheter/print/article3136304.ece
Björnen ska avlivas!
Det har nu kommit beslut på att den här björnen ska avlivas. Jag tycker absolut att det är rätt att björnen i Funäsdalen ska avlivas, liksom de björnar i bl.a. Dalarnas byar som rör sig nära bebyggelse. Intressant ska det bli att läsa motiveringen till beslutet om avlivning.
Det borde vara självklart att människor inte ska behöva sitta inne och huka för att man har närgångna rovdjur runt huset. Inget land på jorden förutom Sverige kräver detta av sina invånare. I alla andra länder där man byggt upp stammar av björn och varg har människor självklart haft rätt att avliva de rovdjur som rört sig nära människorboningar eller tamdjur, och det innan angrepp kommit till stånd.
Naturvårdsverket i Sverige tycks fångat i någon sorts Disneydröm med en väldigt romantisk syn på livet på landet och krav på orimliga uppoffringar av de människor som är berörda under hela året, inte bara på semestern.
Uttalandet från den anläggningsansvarige är väldigt typiskt i såna här sammanhang:
-Pojkarna har gjort fel, de har åkt off pist.
Men hur ska det se ut med våra naturupplevelser i framtiden om vi inte kan röra oss "off pist" i skogen? Hur blir det om vi inte kan vandra, åka skidor, jaga, plocka svamp osv på andra platser än de speciellt anvisade (i pisten exempelvis) , de som är säkra för björn och varg? I en del områden i mellansverige som hyser merparten av både varg och björn så är denna frågeställning redan en realitet.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12787209.ab
Uppdaterat: Björnen ska inte avlivas, det är en hona med ungar och det ställer saken i en annan dager, om hon nu väljer att hålla sig i skogen förstås och inte börjar röra sigi bebyggelse. Hon måste ha gått i ide på det här berget innan skidsäsongen startade, när det var lugnt i området.
Genuint goda och snälla ...
Jag hade inte tänkt skriva om det för det kan så lätt bli fel, men jag märker att tankarna finns där på B.R. hos både mig och Roland varje dag sedan dess och vi pratar om minnen tillsammans med honom. B.R. fick stilla somna in i sitt hem i tisdags efter en lång tids sjukdom. Det var dagen efter hans födelsedag om jag har förstått det rätt.
Jag kan inte låta bli att tänka att det goda och snälla ändå lever kvar i de som kommer efter, när jag nästan varje dag möter värme och glädje från en liten ättling.
Varma omtankar går från oss till de närmaste!
Pojke biten av björn ...
http://www.expressen.se/nyheter/1.2378879/pojke-biten-av-bjorn-i-funasdalen
Uppdaterat 17.00 Pojken åkte utanför pisten med kompisar, kan ha råkat störa en björn i eller utanför ide, blev biten i båda benen och riven på ryggen.
När björnen fäller villebråd för att döda så slår han med ramen med våldsam kraft. En tjock älgskuldra blir i stort sett till grus, så stark är han. Men när björn attackerar människor så biter han istället.
Uppdaterat 20.00 Pojken drogs ner i idet av den rasande och nyväckta björnen, men räddades av kompisar som skrek och viftade med skidstavar. Naturbevakare följer nu björnen. Man utgår från att den måste avlivas om den väljer att uppehålla sig i turistområdet i Funäsdalen för där finns stugor och folk åker skidor (?????)
Och då fattar jag ingenting. Björnar kan utan vidare tillåtas röra sig inne i byar i exempelvis Dalarna under rätt lång tid innan man ens funderar på avlivning. Varför ska den då avlivas direkt om den väljer att uppehålla sig i en turistort istället för en vanlig bondby??? Är det skillnad på ortsbefolkning och turister?? Varför ska de bofasta tvingas ha farliga rovdjur runt sina bostäder hela året om, medan turister inte ens förväntas kunna stå ut med björnkontakt under någon enda veckas skidsemester på året???
http://www.expressen.se/nyheter/1.2379048/bjornen-jagas-efter-attacken-i-funasdalen
Uppdaterat kl 23.00 Detta var den 31:a björnattacken på människa sedan 1979, attacker som har lett till skada. Det blir i genomsnitt ungefär en per år. Två av attackerna har slutat med att människor dog. Inte helt oväntat så är det nu i media nog mest synd om björnen som enligt expertis ska ha blivit lika rädd som pojken. Det är som det brukar, det är fel på människorna som oförnuftigt nog väljer att vistas på olämpliga platser nära björn och bete sig på fel sätt, dvs åka ner i björnide. Den svenska rovdjursförvaltningen, ytterst beslutad på Naturvårdsverket, är det självklart inget fel på, trots att det är den som tillåter att det finns så många björnar i landet på de platser där de finns, bitvis ganska tätt. Om människor vill röra sig ute i naturen så är det svårt att helt undvika risk att träffa på någon av de stora rovdjuren. Kanske ska vi hägna in säkra människo-områden, nu när det inte går att hägna in rovdjursområden?
http://www.expressen.se/nyheter/1.2379145/experter-om-attacken-bjornen-lika-radd-som-pojken
För ett par veckor sedan dödades en golden retriver av varg på en gårdsplan i Hagfors. Det är inte alldeles enkel att leva med de stora rovdjuren tätt inpå knutarna. Nu finns i Värmland rekordmånga vargar. Länsstyrelsen har konstaterat 12 föryngrande flockar mot tidigare års maximala fem. Det betyder att det kan bli fler som blir närgångna när både utrymme och mat tryter för de fjolårsvalpar som nu börjar vandra omkring för att söka nya revir. Värmland är i stort sett täckt av vargrevir och så de får vandra rätt långt för att hitta nya vargtomma marker.
Agenda
Spridda skurar framöver av kanske-evenemang under helgen som kommer:
Ett årsmöte i Hagfors
Vårvisningen i Alster, Karlstad
Åsa Jinder 15.00 Silbodals kyrka Årjäng
Men det kan också bli bara slappande i solskenet om latmasken får övertaget. Utemöblerna ska sättas fram på altanen i alla fall.
De kidnappade seglarna ...
http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2376862/bevapnade-och-drogade-pirater-vaktar-familjen
Vardag mitt under jordbävningen i Tokyo!
Pappan i familjen jobbade ett par mil utanför stan när det hände. Han förlorade genast kontakten med sin familj i det fina Tokyo-bay-området i ett höghus på 34;e våningen, telefoner och annat gick inte att använda. Han kunde inte ta sig hem, vägar var inte farbara och all el var utslagen så tåg gick inte. Han fick gå de två milen till sin bostad. Och det gjorde alla andra också. Hela Tokyo var på fötter, alla gick och alla hjälpte varandra på vägen. Märkligt måste det ha varit, att se miljoner människor gå, samtidigt som allt var förhållandevis tyst och stilla, förutom de efterskalv som kom.
När jordbävningen slog till så befann sig dottern på väg hem över skolgården. Då rämnade plötsligt marken framför henne och vatten sprutade opp.
När mannen till slut, efter två mils vandring under stor oro över hur familjen hade det, kom till sitt hem, så fungerade inga hissar förstås. Det var bara att vandra uppåt i trapporna, 34 våningar.
Sen dess har det mesta stått still. Arbetsplatsen fungerar inte alls i Tokyo. Några försöker jobba hemifrån och familjen har tillfälligt flyttat söderut.
Detta var en ögonblicksbild från hur det var i Tokyo när jordbävningen slog till. Man försöker fatta, men lyckas inte så bra.
Skolinspektionen...
Dagens katt ...
SKOLINSPEKTIONEN KAN KOMMA idag torsdag!
Jag städade i mitt arbetsrum, plockade undan alla onödiga prylar som bara drällde. Nu kan man dra pekfingret över bordet med godkänt resultat. Skolinspektionen kan komma!
Och jag har lagt fram den fådda bärbara datorn som alla lärare på skolan skulle ha varit utrustade med från och med den här veckan. Roligt att vi får varsin egen dator nu, vi lärare. Lite försenat blev det eftersom en del av it-avd är sjuk. Men jag gick upp och hämtade mitt ex själv. Dock lär den få ligga där som skådebröd i avvaktan på utbildning i hur programvaran ska hanteras. Det är några program som vi ska använda oss av inom nätverket, nåt som heter Open Office och nåt som kommer sen som heter ungefär som Rexnet. Sen fick vi en ny kopiator också till personalrummet, en lyxig maskin som går att skriva ut på från datorerna, en färgskrivare.
Skolinspektörerna är nu välkomna till min prydliga källarlya!
Fast jag tror inte att de hittar ner till mig där nere, de lär få fullt schå med att hitta i våra labyrintlokaler i markplanet, det är överkurs redan det. Jag som har jobbat där sedan dinosauritiden kan fortfarande hamna i en förrådsskrubb ibland när jag tror att jag är på väg ut. Men det handlar kanske mer om mitt dåliga lokalsinne.
Inspektörernas besök på vårt högstadium igår onsdag lär ha blivit lite speciellt. Någon (elev) utlöste brandlarmet, det var bara att utrymma hela den skoldelen och invänta att brandkåren kom och kollade att allt var ok. Sen var det inte mycket tid kvar av det besöket i verksamheten.
Hos oss på låg- och mellanstadiet pågår inspektionen idag torsdag och imorgon fredag. Sen ska inspektörerna åka hem till Göteborg och klura över det de sett, sen kommer domen. De har då träffat elever, lärare, rektorer vid alla skolor i kommunen samt de politiska nämndernas företrädare.
Det är klart att alla skälver lite över att bli granskade så här, inspektörerna kan dyka upp var som helst under lektionstid / planeringstid, men principiellt är det inte fel att samhället granskar hur skolan använder sina resurser och påtalar både vad som är bra och vad som är dåligt.
Skogsarbete
Bilder tagna av C. Rönnlund tror jag.
Restaurang Riche och släkt.
Släktingar hade jag inte så många fram till i somras. Genom släktforskning så blev det fler alldeles plötsligt. I Stockholm hade jag möjlighet att träffa ytterligare en av dem. Det var omvälvande och väldigt spännande.
Vi gjorde också ett besök på restaurang Riche på Birger Jarlsgatan. Den har en speciell betydelse i min släkts historia och jag ville gå dit och känna lite av historiens vingslag.
Riche är en anrik gammal restaurang som från början också var hotell. Den startade 1905 som ett vattenhål för stadens affärs- och kulturelit. Det var idel stärkta vita linnedukar, kristallkronor och guldramar.
Sen fick den en nedgångsperiod för att så småningom tas över av Tore Wretman och utvecklas till ett kulinariskt etablissemang.
På senare år består det av Riche restaurang, Teatergrillen och Bistro. En god vän till äldste sonen jobbar där och genom honom fick vi tillgång till restaurangens historia. Tack! Man kan också läsa om Riche historia på nätet i Stockholmskällan.
Vi åt lunch på Riche på lördagen under besöket i Stockholm och det var nästan fullt. När det inte är sportlov så är det ofta helt fullsatt, både till lunch och kvällstid. Vid vårt besök så var det mest barnfamiljer där och det var trevligt med alla småttingar runt borden. Bordet bredvid fanns en kändis med småtting; Alex Schulman i sällskap. Det här är tydligen också stamhak för prinsessan Madelaine men hon var inte där.
Det här är en Bloody Mary utan alkohol och den heter alltså nåt annat, nåt med virgin som jag glömt bort. Sonen drack en sån.
Pampig entré för personal och varor!
På lördag kvällen vid stockholmsbesöket träffade vi en barndomsvän till Roland; Roy H och fru Greta. Vi åt en bit mat på vårt hotell och babblade oss glatt genom kvällen. Hoppas vi kan ses i Sillerud nästa gång.
Speciell tjej!
Hon var med på Jägareförbundets årsstämma. Hon är dotter till ordföranden och har redan i 4 årsåldern tränat att leda möte med hundratals jägare. Hon är med pappa på jakt. Dessutom trevlig tjej att prata med, smart och kul.
Expertteam ska rädda Sverige ur mattekrisen ...
http://www.dn.se/nyheter/sverige/expertteam-vapen-i-mattekrisen
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12770074.ab
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/expertteam-vapen-i-mattekrisen_6031681.svd
ICA Sillerud blir post ...
Våren kommer nu!
Snön och isen bara blåser bort! Så här såg det ut hos oss idag tisdag.
Arkitekturmuseum
Här fanns en utställning med modeller av hur städer byggts genom århundranden. Den visar hur man planerat för gator och hus.
Här fanns också en utställning med temat "Den goda bostaden". Den visas som modeller över hur vi över tid gjort planlösningar över våra bostäder. Intressant!
Här visas också exempel på olika arkitekters bemödanden när det gäller att skapa offentliga byggnader för olika ändamål. Detta är Kiruna kyrka, en vacker träkyrka. Det vita på taket är människofigurer. Roland sa att de var gjorda av Christian Ericsson i Taserud, Arvika och att det fanns kopior på museet där. Det bekräftade kollegan Margareta Gustafsson några dagar senare. Hon torde just nu vara där förresten och på ishotellet i Jukkasjärvi (stavning?)
Olika väggkonstruktioner visades.
Macarons
Originalet från Paris hade "sonhustru" med sig från modeveckan där, en låda macarons från Ladurrée. De var nästan pinfärska och nu fattar jag att de kopior jag ätit bl.a. på Nationalmuseums restaurang har varit småhärskna efterapningar. De måste vara färska. (Vi hann naturligtvis äta upp ett antal innan jag tog bilden, olika smak på alla!) Smarrigt var det!
http://www.laduree.fr/
Vargen uppe Jämtland, Ytterhogdal ...
iPad i Årjängs kommun.
Nu strävar ett antal grånande äldre herrar och damer i Årjängs kommun med att lära sig hantera en läsplatta, ja och några som är yngre förstås. Det är de som sitter i bl.a. kommunstyrelsen. Det handlar inte om frivillighet eller privilegier, utan lån och ren besparing. Det är en stor pappersapparat att förse alla med de handlingar som krävs som underlag för beslut, det är dyrt och kanske inte så bra miljötänk med en sån mängd papper. Nu blir det inga papper längre utan allt går att läsa på plattan. Det gäller bara att hitta rätt bland apparna eller vad det nu heter. Här slits det ont och den kommunale handledaren G. C., "trakasseras" söcken och helg, bittida och sent, förstår jag, men han har en ängels tålamod. Och jag skulle gissa att han ibland drar på smilbanden över de frågor han får.
Månen vänder väder ...
Men om vi ser tillbaka på händelser som dominerat vår jord i samband med supermånen så kanske det är dags för ett vetenskapligt paradigmskifte.
Klass 9A sista gången!
Innan dess har jag lyssnat till Stavros, Thomas och Gunilla. De menar att lärarutbildningen måste förbereda lärare bättre för jobbet, bli en yrkesutbildning igen med andra ord, att lärare måste¨få chansen att återta rollen som lärare, att aktiv coachning av lärare är effektivt och att man behöver ett starkt pedagogiskt ledarskap i skolan där skolledare har stenkoll på lärarnas prestationer, elevernas prestationer och ett speciellt ansvar för de elever som har svårt att nå målen. Deras slutsatser låter rimliga.
Thon hotell Charlottenberg...
Thon är namnet på den man som bygger de stora köpcentra vi har här vid gränsen. Han är en stor fastighetsägare i centrala Oslo också och äger en hotellkedja. Han är dessutom den enskilt störste fastighetsägaren i Bryssel, m.a.o. en oerhört framgångsrik man med en bakgrund liknande Ingvar Kamprads, fast Thon började med att sälja rävskinn. Nu är han i åttioårsåldern men fortfarande i högsta grad aktiv i koncernen.
Thon hotell är som synes stort, det sväljer undan många gäster och har en stor matsal. Det är byggt med en lång korridor på betongfundament. In till höger här går ett antal långa korridorer där rummen finns. Den delen består av träkasetter som sammanfogats på ett sätt som inte varit helt lyckat. Det var i alla fall Rolands teori. Golvet går lite opp och ner och knarrar överallt. Vårt rum, 234, var extremt. Först när man kom in så lutade det oppför, när man kom till mitten så knarrade det ordentligt, nej faktiskt brakade och sen gick det nerför. Jag hoppade till när vi klev in första gången och tänkte att nu ramlar vi igenom golvet, men det höll.
Annars var hotellet helt ok, med god service, trevlig personal, bra mat, rent och fint, snyggt inrett i minimalistisk stil om än lite billig finish.
Och så fick alla som bodde i dubbelrum presentkort på 150 SEK att handla för i det stora köpcentret bredvid. Inte helt fel.
BLÅTT - BLÅTT - BLÅTT!
- Det är tre år sen vi hade blått som modefärg och så många blå plagg som nu, sa hon som jobbar i PM i köpcenter i Charlottenberg.
PM betyder "Personligt mode" tror jag och jag har aldrig sett den affären någon annanstans. Den är antagligen av norskt ursprung.
Jag gillade det jag såg och för en gångs skull så shoppade jag loss och kom hem med lite mer än en packe strumpor. Fast kläder är inget av mina intressen, så det blir som det blir; inte så väldigt genomtänkt och flott, mest praktiskt och lätt-tvättat
Sen finns det mycket i skalan, bränd umbra - hudfärgat - puder - beige - ljust brun, men det håller jag tassarna ifrån.
Juholt hyllas av Göran Persson...
http://www.expressen.se/nyheter/1.2380564/hakan-juholt-vi-ar-kulbo
Medalj tyckte Ailas ...
SUPERMÅNE ...
.... har vi idag!
Månen har en elipsbana och närmare än den är idag, ja inatt då, kan den inte komma. Dragningskraften påverkar oss på jorden. En del människor får svårt att sova , vi har förstås ebb-flod-fenomenet, mångalenskap finns sägs det osv. Nu när månen är som allra närmast så finns risk att jorden dessutom drabbas av jordbävningar (kanske är det den som redan skett), tsunamis, vulkanutbrott och annat otyg. Fast enligt astronomer så är det inget vi behöver oroa oss för.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/oro-for-supermane_6018715.svd
Jag hittade förresten inga fina penséer på köpcentret i Charlottenberg. Det fanns några små hängiga stackare som var säsongens första sändning. Det är väl bäst att vänta ett tag till det kommer hem några piggare exemplar.
Charlottenbergs köpcenter ...
Tacogratäng med kyckling...
På jobbet kan det ibland dyka upp recept från kollegor. Det här nappade jag till mig i förbifarten igår. Med gemensamma ansträngningar fixade jag o gubben sedan till den här rätten i går kväll. Så här gjorde vi:
Ingredienser för 3 pers.
I grillad kyckling
1 liten röd lök
2, 5 dl vispgrädde
1 påse tacokryddor
3 plommontomater
några skedan tacosås
0,5 dl rostade cashewnötter
2 dl riven stark ost
(Jag använder motsvarande mjölkfria produkter förstås!)
Tillagning:
200 grader ugn
Kycklingen i bitar
Koka upp grädden och tacokryddor, låt koka någon minut
Lägg i kycklingbitarna, sjud någon minut
Häll i allt i smord form
Lägg på hackad rödlök, skivade tomater och skeda ut tacosåsen
Strö på osten och cashewnötterna
I ugnen 20 minuter
Servera med kokt ris och fräsch sallad gärna med ananas i. Nu hade jag inte det hemma, men ett smarrigt rosévin är aldrig fel till kyckling. Det går ju bra med rödvin också till den här rätten eftersom den är rätt så smakrik, kanske ett som inte är som inte är så kraftigt i så fall.
Det blev ingen bild på anrättningen eftersom vi var jättehungriga och vräkte i oss direkt ;-)
SM i media tennis ...
http://www.media-sm-tennis.se/herr-grupper2011.php
Packmopedsturnén ...
http://www.nwt.se/noje/article871151.ece
Hela spelschemat
25/7 Torsby, Sahlströmsgården
26/7 Uddeholm, Uddeholmsladan
27/7 Filipstad, Hennickehammars herrgård
28/7 Karlskoga, Dalenscenen/Nya Kupolen
29/7 Rudskoga, Hembygdsgården
30/7 Karlstad, Café August
1/8 Kil, Hembygdsgården
2/8 Borgvik, Hyttruinen
3/8 Åmål, Café XO
4/8 Sillerud, Hembygdsgården
5/8 Arvika, Olssons Brygga
6/8 Sunne, Rottneros Park
Ni som inte är värmlänningar får passa på att ta en semestertur hit. Detta är absolut sevärt och hörvärt!
G Adon, född 1922 i Norge ...
... har målat den här tavlan, en oljemålning med ett fint fågelmotiv, Gulsparvar!
Jag brukar strosa omkring på vår second handbutik som drivs i Röda Korsets regi. Jag gillar tanken på återanvändning av framför allt bruksföremål. Men ibland blir vandringarna här en nostalgitripp utan inköp.
Idag torsdag blev besöket speciellt. Jag fick genast vid entrén ögonen på en tavla med fågelmotiv. Den slog mig i magen på något sätt, så där som bilder gör ibland. Jag kände lite på bilden, det fanns tyngd i den, en förgylld kilram i trä, pris 400 SEK. Men viktigast för mig var som sagt att bilden var helt fantastisk! Den var precis upphängd, hade bara funnits på plats en kvart! Jag kollade på den ett par gånger och köpte den direkt i stort sett utan att känna till konstnären eller bilden, bara för att jag tyckte om den. Sen när jag kom hem så kollade jag lite på priser och fann att den här konstnären var expert på just fågelmålningar och att hans bilder såldes på nätauktion för så där 300 SEK och 1000 SEK, så jag hade inte blivit lurad.
Men jag struntar i priset, jag gillar bilden högt och rent. Priset blir då av underordnad betydelse. Enbart den fina förgyllda träramen, så där 60 gånger 70 cm, torde vara värd en slant. Tavlan är i alla fall inte till salu. Jag skulle gärna köpa fler bilder av Adon på nätet till hyfsat pris. Den här hamnar nog i tvättstugan som är min kitsch-plats, passar där på de vitmålade putsväggarna med "kristall" och "guldfigurer" runt omkring. Då får jag se den varje dag.
Etnografiska museets väktarlejon
Jag måste bara lägga ut en bild på dem, Väktarlejonen från Kyoto. De står utanför Etnografiska museet i Stockholm och vaktar. Det är en nygjutning av de gamla figurerna. Lite extra roligt eftersom vår japanska svärdotters pappas släkt och familj kommer från just Kyoto och det var ju där hon och sonen gifte sig. Kyoto är den gamla huvudstaden i Japan. Hon har förresten samurajer längre tillbaka i sin släkt. Fascinerande tanke.
Tänk om de här lejonen kunde vakta Kyoto från eländet med strålning och annat som händer i Japan nu. Hittills har det gått bra i Kyoto, man har inte påverkats av vare sig jordbävningen tsunamin eller strålningen. Jag har precis pratat med Risako. Hon har mostrar och morbröder och kusiner i Tokyo. De förbereder sig genom att samla på sig mat och annat, men har inte just nu planerat att fly någonstans. Man räknar med att detta går över.
Bar-nappar???? Le-kappar????
Asch, jag kan inte läsa längre. Det ska vara barn-appar och lek-appar förstås! Vårt språk har fått ett nytt ord! http://www.dn.se/ekonomi/bonniers-satsar-pa-barnappar
Battlefield 3 har ...
Total härdsmälta ...
http://www.expressen.se/nyheter/1.2368319/narmaste-timmarna-kritiska
Uppdaterat 06.30 torsdag morgon : Nu vattenbombar man reaktorn utifrån. Det är en panikåtgärd, insatt med förhoppningen att man (eventuellt!) kan få igång kylningen idag. Några människor arbetar alltså förtvivlat i en kamp mot tiden och med risk för livet med att försöka få systemen att fungera, Japans nya hjältar.
Men ingen vet vad som händer om man inte lyckas med de här åtgärderna. Ingen berättar just nu hur det blir, hur mycket radioaktivitet som kommer att läcka ut, hur långt den kommer att nå, hur många som behöver evakueras, hur det ska gå till, vilka planer som finns för ett förvärrat läge, hur mycket av radioaktiviteten som kan nå Sverige osv.
Samtidigt försäkrar expertis att strålningen inte kan påverka oss som befinner oss så långt bort.
Stekt kaka ...
Rovdjursdebatt i Mysen Norge ...
Norge står inför en omprövning av rovdjursbesluten i sitt Storting (riksdagen) från 2004. Då beslutades om 3 föryngringar och en vargzon i landet, öster om älven Glomma, dvs gränslandskap till Sverige. Om man vill se det befolkningsmässigt så innebär det att man låter en tredjedel av befolkningen bära hela bördan av en vargstam, medan resten av Norge är helt vargfritt. (Fast i praktiken är det väl ungefär så här också, med hela Norrland fritt från föryngring av varg)
Det var en stor församling i Mysen ungdomsskole som ställde frågor till panelen som bestod av mest Stortingspolitiker, de representerade Arbeiderpartiet, Kristlig Folkeparti, Centerpartiet, Höyre, Fremskrittspartiet och Venstre. Regerar i Norge gör just nu en koalition av Arbeiderpartiet, Centerpartiet och ett till som jag glömt namnet på.
De mest brännande spörsmålen just nu i Norge är
- Vargzonen ska bort, det tycks alla vara överens om. Det är inte juste att några får ta hela smällen.
- Nödvärnsrätt vill man ha för både husdjur och jakthundar i hela Norge. (Där är Sverige lite före)
- Jakt på varg så att man håller nere stammen på rätt nivå.
- Ersättning för det människor som tvingas leva med varg förlorar i form av dödade husdjur, förlorade jaktarrendeintäkter, sämre intresse för friluftsliv (finns norska undersökningar som visar att de som bor i vargrevir använder mindre tid till att vara ute i skog och mark än de som bor i vargfria områden), ersättning för förebyggande åtgärder, ersättning för att ställa om från fåruppfödning till annat som inte är så varghotat.
Man är inte lika upptagna som vi är i Sverige just av frågan om den uteblivna lokala förvaltningen, av de beståndsmål som man struntar i på Naturvårdsverket, av problemet med inavel. Lokal förvaltning berördes men ytligt, beståndsmålen nästan inte alls och inaveln nämndes inte alls. Däremot ville alla ha ett samarbete med Sverige om rovdjuren eftersom de rör sig över gränserna.
Sen kunde jag inte låta bli att notera vissa inlägg:
- Det går att ersätta förlorad boskap och mistade hundar ekonomiskt, men hur ska ni kunna ersätta förlorad livskvalitet?
- När det gäller beslut om vindkraftverkspark så måste det föreberedas i många instanser och det ska utredas ordentligt, men hur kunde ni besluta att vi som bor här ska leva i vargzon så snabbt och lättvindigt?
- Om nu guidning i vargrevir ska vara en framtida alternativ inkomstkälla för de bönder som måste ge upp, varför inte ta hit ett djur som verkligen någon vill se och som verkligen är utrotningshotat över hela världen; tigern?
- Är det verkligen tillåtet för staten att landa sina helikoptrar på min mark för att fånga in och märka varg, utan att jag har gett tillstånd till det?
Priset tog nog en representant för föreningen Våra Rovdjur som på fullt allvar menade att det var ett stort problem med att de utegående fåren var så veka numera, om de bara var lite starkare så kunde de klara sig mot varg.
Båtmässan i Älvsjö 2011
Den amerikanska drömmen. Det är ett speciellt stuk på amerikanska båtar.
Den här märkliga skapelsen visades också på båtmässan. Där flockades folk och gubben var helt begeistrad. En båt, som är en bastuflotte, som är en gräsand! Och den går att köra. Tror den heter Fin-Duck. Så här ser den ut invändigt. Dock till priset av så där drygt 300.000 SEK.
I kväll tisdag ska vi på rovdjursdebatt i Norska Mysen. Det ska bli lite intressant. Samarbete är självklart eftersom djuren inte känner några gränser, det finns revir tvärs över landsgränsen.
Hjältarna i kärnkraftverken ...
http://www.expressen.se/nyheter/1.2367812/de-jobbar-i-kraftverket-hotas-av-katastrof
Parallellt med att beundran växer för hjältarna i Fukushima, så växer skepsisen mot kärnkraftanläggningens ägare TEPCO. Det är ett bolag som varit skandalomsusat tidigare. Man har mörkat incidenter, förfalskat protokoll, utelämnat uppgifter och kommit med oriktiga uppgifter. Hela styrelsen tvingades avgå för några år sedan. Premiärministern har fått ett ordentligt vredesutbrott när han oanmäld kom in på deras styrelsemöte eftersom han inte blivit informerad direkt om explosioner i anläggningen. Regeringen är skyldig att rapportera till IAEA och behöver ha uppgifter omgående.
Beställningar på trähus...
Agenda
Nytt stort skalv på väg - i Tokyo?
Moderna museet ...
http://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/en-annan-historia--i-kamerans-vald-19702010-pa-moderna-museet
Moderna museet har en jättesamling av fotografiska bilder och nu gör man en satsning på att visa dem. Det sker i tre omgångar; den första nu visar samtida foto 1970 - 2010 och kallas "En annan historia" - "I kamerans våld", sedan kommer foto 1920 - 1980 och till sist i höst foto från 1840 fram till 1920 (antar jag).
Bild: "Presumed innocense" av Liina Siib Estland
Frank Thiel, City 2/36/A (Berlin) 1998
Missade titlarna på de här bilderna men den till vänster tror jag är Francesco Vezzolis porträtt av prinsessan Caroline.
Det fanns en helt fantastisk utställning av någon som jag mig veterligen inte sett förut. Tack Börje för länken till
Eva Löfdahl.
Det var figurer som verkligen utnyttjade den här vackra lokalen på Moderna, hela rymden och ljuset. Det är annars ovanligt att en utställning så väl smälter in i sin miljö. Det fanns avskiljningar mellan arrangemangen och de hade bestämts av konstnären själv så att de skulle bli en helhet, det bildades ett slags hemrum för varje del av den stora utställningen.
Jag läser i en artikel om utställningen att Eva varit aktiv i 30 år och att hon betecknas som svårbegriplig. Det förstår jag inte alls. Jag som är en ovan och otränad konstbetraktare blir spontant berörd av hennes figurer och gillar att gå på upptäcksfärd med skuggor och lek med ljus i hela den stora lokalen. Man måste titta upp i taket, och runt hörn för att finna det som är trångt och gömt, samtidigt står ett klot där i ensamt majestät, alldeles självsvåldigt och tar plats.
Här finns alltså nästan inga färger mer än toner av vitt mot brunt och svart. Men tillsammans med en genomtänkt ljussättning så skapar det ändå dramatik och spänning. Det är, om man tänker efter, lika mycket en utställning av ljus, som en utställning av föremål. Om jag går tillbaka till bilderna och försöker tänka mig dem utan en medveten ljussättning så faller det mesta platt.
Sen har man plockat fram mycket ur sina samlingar som är väldigt bra och välkänt. Till och med ägget fanns med. Det blev en igenkännande nostalgitripp.
Figuren till höger är Alexander Calders "The forrest is the best place" 1945
Här nedan en stor samling av propagandaaffischer.
Ny explosion i kärnkraftverket ...
Golvmatte-lort-test
Vi är verkligen förtjusta i det gamla golvet i köket - allrummet och skulle helst inte byta ut det. Det är alltså govlet som syns till vänster i bild. Vi lade in det när vi byggde huset 1977 och det har hållit sig fantastiskt bra genom åren. En riktigt lika fin matta kan vi inte få igen det inser vi, men en som liknar i alla fall. Det är provbiten till höger i bild. Kanske blir det den? Jag vet inte än. Jag dammsög i alla fall och hällde ut lite lort på mattan för att kolla. Och det funkar bra, lorten syns inte så bra på någon av mattorna. Och det är förutsättningen. Efter blundern med golvmattan i badrummet, där minsta lilla korn syns och som man får städa varje dag, så gör vi alltid lorttestet på nya golvbeläggningar.
Klass 9A
Jag ler igenkännande. Så är det när ett lärarjobb kan fungera bra, man går omkring och ler. Roligt att se hur denna blyga och ambitiösa tjej har gjort stora framsteg, vilket också noteras av eleverna.
Signebyns skola 1972 - 1982
"Olika är bäst" var på nåt sätt måttot när vi 1972 startade upp i Signebyns skola med att göra en grupp av barn i åldrarna 5- 9 år. Jag som då var ung och nyutbildad, hade förmånen att få jobba tillsammans med en äldre och mycket klok kollega. Vi slog samman förskoleklass 5-6 åringar med grundskola år 1-3, egentligen för att kompensera för att det var en glesbygdsskola med få barn i varje åldersgrupp.
Vi tog bort timplan och fasta läromedel, jobbade enbart mot målen, utifrån verkligheten och studiebesök, men samtidigt med ett längre tidsperspektiv än vi gör idag i skolan, inte ett år i taget utan att eleverna efter de här fem åren i verksamheten skulle nå målen. Freinet, Freire och Úlrika Leimar och i någon mån Montessori var våra ledstjärnor.
Jag minns nu inte om varje elev nådde alla mål, men jag minns det märkliga faktum att under de här tio åren så hade vi inte en enda elev som utvecklade läs- och skrivsvårigheter. Jag skriver med berått mod "utvecklade läs- och skrivsvårigheter". För med fel bemötande i skolan så tror jag att läs- och skrivsvårigheter utvecklas. Då 1972 - 1982 så visste vi inte så mycket om vad läsmognad innebar och då var det klokast att verkligen invänta barnens läsmognad. De fick lära sig läsa när de själva ville under de här fem åren hos oss. Och vi märkte att det gick väldigt snabbt och enkelt då, när eleverna själva fick bestämma. Några lärde sig som femåringar redan medan andra väntade. Det fanns alltid en nyinlärningsgrupp att hänga på.
Några barn sysslade också ivrigt med "skolarbete" som 5- 6-åringar för att sedan leka en period längre upp i åldrarna. När barnen själva fick välja så valde de ofta att jobba intensivt med något under en kortare period, för att sedan gå vidare till något annat.
Jag minns också att varje barn fick träna på att planera och utvärdera sitt eget arbete, vecka för vecka i en veckoplanering när de var 7-9 år och varje dag när de var 5-6 år. Stegrande ansvarskrav alltså.
De som ville fick turas att vara samtalsledare för alla 15 - 29 eleverna i gruppen i den dagliga presentationen av färdiga jobb inför gruppen. Syftet var att de skulle tränas till social säkerhet, att hävda sig i en grupp, diskutera på ett ordnat sätt, fungera i demokratiska arbetsformer.
Vartannat arbetsområde valde vi lärare utifrån kursplanerna, vartannat valde eleverna själva i en valprocess som innebar att lista alternativ, argumentera för sin favorit och till slut välja genom omröstning med gällande majoritetsbeslut. Sedan tog vi också fram tillsammans hur vi skulle arbeta med området i mindre åldersblandade grupper och redovisa det.
Hjälpsamhet var alltid uppmärksammat och uppmuntrat. Våra tre arbetsrum var indelade i ljudnivåer, ett helt tyst rum, ett för samtalsnivå och ett för lek. Barnen kunde välja vilket rum de vill sitta och jobba i, det fanns inga fasta platser.
Vi hade också utbyte (skriftligt och via besök) med en skola med helt annan bakgrund; en friskola i Köpenhamns innerstad / fattigkvarter. Tanken var att det skrivna skulle läsas av någon, inte bara sättas in i en pärm.
Allt enligt devisen; olika är bäst, barn lär mycket av varandra!
(Numera vet vi mer om vad läsmognad innehåller för ingredienser och kan gå in aktivt tidigare och stimulera. Det ger också bra resultat. )
Men jag tror fortfarande på att olika är bäst. Det är utvecklande att omge sig med människor med annnan bakgrund, med andra erfarenheter, med olika nationaliteter, med olika kompetenser, fast med någon gemensam nämnare, kanske samma humor, eller nåt. Oavsett ålder!
Många studiebesök hade vi under de här tio åren i Signebyns skola, fast aldrig mer än två per vecka. På slutet kunde vi bli fundersamma på värdet av de här besöken. Vad spred vi egentligen? Vi hade ju egentligen bara gjort ett försök att anpassa en liten skola till just de egna förutsättningarna. Arbetssättet hade utvecklats över tid parallellt med att vi faktiskt läste olika pedagoger och gjorde studiebesök och pratade oss samman väldigt mycket. Många timmar av prat blev det och jag har ibland tänkt att tid till den här typen av skolutveckling finns inte idag när lärare måste göra en massa annat än koncentrera sig på undervisning. Alltsammans var sprunget ur vår´egen önskan om att göra en så bra verksamhet som möjligt för barnen, inte utifrån propåer uppifrån. Dock hade vi gediget och aktivt stöd uppifrån av våra skolledare. Och det var ju tur, för visst var det ett lagbrott att slopa timplanen. Vi hade ingen aning om hur många timmar varje barn gjorde i varje ämne. En del barn valde ju att mest leka sig igenom årskurs ett exempelvis, men gjorde sedan snabbt igen det de behövde senare.
Glömmer aldrig när någon lärare vi inte träffat (jag tror hon jobbade på Gotland) gråtande ringde oss och frågade hur vi egentligen jobbade med eleverna för hennes rektor hade varit på studiebesök hos oss och nu ville han att hon skulle göra likadant (!!!!) Vi bara baxnade över tanken på att man skulle kunna flytta över ett arbetssätt på order så uppifrån, från ett ställe till ett annat. Det vi gjorde hade ju utvecklats under en lång tid utifrån de förutsättningar som rådde hos oss, med elevgruppen, med våra kunskaper som lärare, med föräldrarnas godkännade osv.
Efter tio år av vridande och vändande på den här verksamheten för att få den så bra som möjligt, så kändes som om vi inte kunde utveckla den mer och vi lämnade den för att syssla med annat, en i taget med ett års mellanrum. Det passade bra eftersom mina egna barn började i skolan och man ska helst inte ha de egna ättlingarna i undervisning.
Detta var bara en yrkesmässig nostalgitripp! Ville ha den dokumenterad. Den här tiden finns för mig alltid med som en slags referensbotten tror jag.
Smarrig förrätt!
Värm chips i ugnen bara tills de svettas lite (bränn inte, det går snabbt, jag brände första omgången!), smula getost ovanpå och så strö över kärnor av granatäpple. In i ugnen igen ett tag. Ställ fram på bordet och låt gästerna plocka i sig för hand. Funkar också som plockmat medan man lagar kollektivt käk.
Vi testade vanliga chips och lantchips och jag tror att lantchipsen vann.
Granatäpple är inte så lätt att hantera. Man ska inte ha med det vita, det är beskt. Jag försökte ta ur dem med sked men det var inte lätt. Bättre att skära i fjärdelar och vränga den klyftan, då sprätter kärnorna liksom ur, nästan av sig själva. Och de är himla goda. Det blir syrlig sötma från dem, salt från chipsen och lite beska från osten. Bra combo!
Fotografiska museet
Tillsammans med vår japanska svärdotter Risako besökte vi Fotografiska museet under sportlovets stockholmsbesök. Under länken kan man se ett urval exempel på bilderna. Det känns inte rätt att lägga ut kopior här. Fotografiska ligger på söder inte så långt från Risakos och sonens lägenhet på Wollmar Yxkullsgatan och det blir nära deras jobb också, Dice vid Slussen. Det var som alltid roligt att träffa henne! Det var alltså före katastrofen i Japan, vi har haft telefonkontakt och det verkar som om inga av hennes släktingar är direkt drabbade, men just nu måndag har man rullande strömavbrott 3 timmar i taget över landet. Sonen Mattias var inte hemma just då, han var på dataspelsmässan i San Francisco så vi missade honom helt.
Det var en stor utställning med bilder av Sarah Moon. Hon gör bilder som medvetet görs lite gamla i uttrycket.
-De ser ut som nån har droge dom i backen, sa gubben.
Ja, ungefär! Han gillade dem inte alls. Men jag tyckte om dem, de blir genom hennes bearbetning mer dramatiska, nästan poetiska i sitt uttryck.
Det fanns annat också som var mycket sevärt på andra våningen. Det är ett stort hus med massor av bilder. Himla roligt att Stockholm äntligen fått ett riktigt fotomuseum! Undrar om det är därför som Moderna vill konkurrera och nu plötsligt visar mycket foto, efter att i många år gömt sin stora samling i förråden och bara plockat fram mycket sparsmakat.
Det var många besökare på det här museet när vi var där, tydligen populärt.
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/mot-mannen-som-finansierar-fotografiska
Värre i Japan (uppdaterat)
Uppdaterat: 06.50 måndag morgon. Nej det blev inte bättre. I natt vid tretiden exploderade reaktor 3 vid Fukushima, ¨några av dem som arbetade vid anläggningen dödades. Det finns risk för förhöjd radioaktivitet i området. De flesta i närheten är evakuerade men det finns fortfarande c:a 700 människor kvar, mest gamla och sjuka och hjälparbetare. 4000 döda efter tsunamin och jordbävningen har hittats men 10.000 saknas fortfarande. Man har problem vid ytterligare ett kärnkraftverk med att kylningen slutat fungera men man har fått igång nödkylning. Nu talar man om 600.000 evakuerade.
Tokyoområdet, med runt 30 miljoner invånare, går mot en vardag med ransonering av el och bensin. Staden indelas i sex områden som får elen avstängd 3 timmar i taget. Det börjar bli tomt i affärernas hyllor eftersom lagerhållningen är minimal, 60% av vad som går åt varje dag finns så att säga på väg i lastbilar. Börsen i landet dyker 6 % . UD avråder nu från alla resor till Japan inte bara till katastrofområdena. Men samtidigt måste jag någonstans beundra organisationen i det här landet. Människor fungerar rationellt och gör vad man måste och alla verkar hjälpas åt trots allt elände. Det tycks inte utbryta kollektiv panik.
http://di.se/Artiklar/2011/3/13/230048/Haveririsk-i-flera-karnkraftverk/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/jordskalvetijapan/article8707838.ab
"Piratplan" ifall ...
Orientalisk kattunge ...
Dotter o barnbarn var här...
Så här ser tjärnet ut ungefär nu, det är lite öppet vid älven.
Isak delade Rolands intresse för hugging. Här lastar de av
Här vinschar Isak med Roland. Han lärde sig att trycka på rätt knapp när Roland gjorde tecken med handen och kunde alltså spela hem stockarna.
Här är vi på sparktur upp till Spriklerud. Moses vilar på vägen.
Katastrofen i Japan ...
Det som först inte kunde bli en härdsmälta i reaktor 1 har nu erkänts vara en härdsmälta och risk för att härdsmälta är på gång redan idag i reaktor 3 erkänns också. I går talades om behov av evakuering av 45.000 människor i närområdet. I dag söndag är den siffran uppe i 170.000 - 200.000 bosatta inom en radie av 2 mil från kärnkraftverket.
Det som de första dagarna var 1000 döda har nu i en handvändning blivit risk för 10.000 eftersom en hel hamnstad utplånats i tsunamivågor.
En förklaring till den gradvisa upptrappningen i rapporterna kan givetvis vara att man redan tidigt insett att man står inför en gigantisk massevakuering, kanske av miljoner människor, men att den måste göras ordnad, lite i taget för att fungera. Det går inte att lämna ut rapporter som förorsakar panik samtidigt bland miljontals människor på liten yta. Det behöver inte vara så, men det är tyvärr ändå ett av flera rimliga scenarier.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2363723/japan-medger-trolig-hardsmalta
http://www.dn.se/nyheter/varlden/japanska-regeringen-hardsmalta-kan-ha-intraffat
http://www.expressen.se/
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8703357.ab
Melodifestivalen 2011
Jag hoppas på Playtones "The king" som etta förstås, vi har till och med röstat. Som tvåa vill jag se Eric Saade "Popular" och som trea låten "Me and my drum".
Bästa framträdandet i kväll hade Dynazty (stavning), hårdrockbandet som gjorde ett mellanspel! Bäst!!
Sämsta framträdandena var diagnoserna mellan låtarna
Uppdaterat: Playtones kom alldeles för långt ner; orättvist, gäller också Me and my drum. Eric Saade var tippad förstås och vann både den internationella omröstningen och den svenska. Så han kan ha en chans. Kul för lilla Lova, Petra och Johans 8-åring som var med i publiken och som gillar Eric. Eric är även Saschas favorit och de hemmavarande barnens Markus o Carin. Fast jag retar mig på byxorna, det är ingen ordning på dem., liknar mest kallingar.
Framöver skriver jag inlägg om Moderna museet, om barn och barnbarns besök, om utvärderingseländet i skolan, om Fotografiska museet, om evenemang i Sillerud framöver, om Fotografiska museet, om Signebyn, om en smarrig entrérätt med chips (?), om båtmässan, om ny golvmattefunderingar, om arkitektmuseum och Christian Ericsson, om dotters nya orientaliska kattunge och en del annat. Fattar inte varför det är så trångt just här i min blogg! ;-)
Delbo?
Marcus Ruus vann junior SM skidor!
GRATTIS MARCUS! Marcus är från Årjäng och har fler duktiga skidåkare i släkten; pappa Christer och farfar Birger är de jag känner till. Vi gläds med dem!
http://www.nwt.se/sport/vintersport/article866168.ece
http://www.vf.se/sport/skidsport/ruus-storsta-framgang-i-karriaren
Liljewalchs vårsalong 2011...
Det mest iögonfallande är förstås de två lindstockarna med utskurna figurer. Man häpnar över att det är möjligt och det är så bra gjort dessutom. Den är inte bara ett gott hantverk i trä, den förmedlar också någonting till betraktaren, en känsla av panik, myller, tvång, fångenskap, vädjan om hjälp. Varje besökare får säkert sina associationer, mina går osökt till Libyen och folkets befrielsekamp som just nu verkar förtvivlad.
Karola Messner Cycle of Life, lindstam utskuren ur
Karola Messner, In the light of Evolution, utskuren ur en lindstam
Figuren nedan är det första som möter när man kommer in i ett av utställningens rum och det är ett överraskningsmoment som heter duga. Det är också en figur som berör betraktaren, han ser så snäll och ful ut, man blir undrande över om det är människa eller djur eller ett sagoväsen. Han uppväcker medkänsla hos mig.
AnnSofie Östlunds Orakel
Den här lampan gick nog många förbi men lampor är min passion så jag kollar. Skulle jag gärna ha.
Glömde ta reda på konstnärens namn, vet inte om jag hittade det ens.
I alla sin enkelhet, mot den stora tomma vita väggen bakom så blev den här nästan självlysande cirkeln effektfull, blickarna dras dit och stannar där. Och så fundrar man över hur det gick att göra den här punkten så nästan självlysande utan att den innehåller något som lyser. Förstår inte hur det gått till.
Magdalena Svenssons 30 september 2010
Stureplan överväxt med frodig grönska är en fascinerande bild, kanske av en framtid?
Nils Wåhlins Inne är ute
Det här gigantiska kollaget av små glaspärlor måste man också kika noga på.
Sara Mirzajanzedehs Total Eclipse
Återigen, stickad korv kanske inte är stor konst, men jag älskar den i alla fall.
Frida Berntsson No name Stickad installation
Barn på ingång ...
Jag ligger helt fredagstrött och utslagen medan gubben dammsuger. Ska lägga ut lite bilder på dotter och familj som var här sportlovet.
Kraftigt jordskalv i Tokyo ...
Är det supermånen i alla fall!? Den som nu börjar närma sig och som enligt hobbyforskare ska orsaka just sånt här?
Glad ändå att japansk svärdotter inte är just där, just nu. Men jag förstår om hon är orolig för släktingar, även om nu husen i Japan är byggda för att tåla svaj och människorna vet precis vad de ska göra. I mindre skala är detta vardagsmat.
Antikrundanklippet ...
Juholt = ett klipp!
Jag ser det nu i det här You tube inslaget! Juholt är okänd för de flesta, men jag inser att han är ett klipp för socialdemokratin! En man med den här humorn är en arvtagare, inte till Olof Palme, men till Tage Erlander! Tages landsfaderlighet vilade just på folklig humor, på förmågan att se sig själv utifrån, med befriande distans. Man har hittat en riktig pärla. Som bekännande centerpartist så beklagar jag självklart djupt det här valet, för jag tror att det bäddar för succé för socialdemokraterna.
Jag känner igen konceptet, jag lever med en person som fungerar ungefär så här, en som lockar till skratt och som alltid kan skämta med sig själv, inte en tråkig minut i hans sällskap. Jag unnar socialdemokratin och svenska folket en ledare av den här kalibern. Han kommer att lyckas, han kommer att vara en värdig motståndare till Reinfeldt och han kommer att vara ledare i många år, helt enkelt för att många vill finnas i hans närhet!
Skitt också!! Om jag ska vara krasst sakligt centerpartistisk så hade det varit bättre med den charmlöse Östros, den borne losern, GP.s arvtagare!
Leontina på Antikrundan!
Och kolla slipsen, den blommiga + den rutiga skjortan på min favvogubbe, jag minns inte vad han heter. Vilken kombination.
Cirkus (S )...
Sen blir det med automatik tydligen mycket tjuv- och rackarspel. När kandidat A seglar upp som favorit och några blir sura som har kandidat B som favorit så är det inte säkert att de senare lanserar B, utan omöjligë C istället, så att alla ska samlas runt B som en kompromisskandidat. Inte för att alla tror att B blir bäst, utan för att det är någon som flest kan stå ut med.
Sen finns ju alltid en risk att man, som i fallet Mona Sahlin, väljer en kandidat, men inte den kandidatens politik. I så fall blir partiledaren en lam anka som hela tiden blir nedröstad av en majoritet inom partiet. Kritiken efter valförlusten i S visade just att Mona antagligen hela tiden hade rätt i sin skepsis till samarbetet med V.
För mig är det självklart att de ledarproblem som man nu har inom partiet är ett arv efter GP som med sin diktatoriska ledarstil sopade undan alla ledartalanger (exempelvis Margot W) i sin närhet enligt principen; enom till straff, androm till varnagel. Där fanns sedan många år bara lojala Anna och när hon så tragiskt försvann så blev det tomt. De ja-sägare som GP omgav sig med under ett antal år, typ Nuder, var inte av kvaliteten partiledare. Ingen fick växa in i rollen som centralgestalt i partiet. Det betyder inte att det saknas ledargestalter inom partiet, men de som finns kommer mer utifrån landet och har inget totalt stöd och ingen självklar position.
http://www.dn.se/nyheter/politik/joker-kvar-i-jakten-pa-s-ledare
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8689573.ab
Uppdaterat: Det blev alltså Juholt. Han säger att han aldrig drömt om att bli ledare för partiet och¨att den som gjort det förmodligen inte är lämplig som ledare???? Jag fattar inget egentligen. Är den som inte eftersträvar ledarskap den bästa ledaren? Hur kan det vara möjligt?? En märklig filosofi som kommer till uttryck i (S), varför är det så förbjudet att vilja bli partiledare? Han kan bli svårsmält för vissa fraktioner inom partiet eftersom det var han som höll i yxan när det gällde att avsätta Mona Sahlin.
Carin Jämtin lär tydligen bli föreslagen som partisekreterare efter Ibrahim Baylan
http://www.expressen.se/nyheter/1.2361094/jag-har-aldrig-dromt-om-att-bli-partiledare-for-socialdemokraterna
http://www.expressen.se/nyheter/1.2360987/stig-malm-besviken-det-ar-ett-ap-spel-som-drar-lojets-skimmer-over-partiet
http://www.expressen.se/nyheter/1.2360977/statsvetaren-ett-overraskande-val-som-partiledare
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8692491.ab
http://di.se/
http://di.se/Artiklar/2011/3/10/229801/Socialdemokraternas-presstraff/
http://di.se/Artiklar/2011/3/10/229805/Statsvetare-S-har-stallt-till-med-katastrof/
http://svt.se/2.22620/1.2353649/juholt_blir_s-ledare&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29
Nu är inte S ensamma om att ha bekymmer
. C famlar i mörker efter en ny politik (?) och, som det ser ut nu, snart efter en ny partiledare. Man har plötsligt inte mindre än två partistämmor i sikte, en planerad 2011 och en extra 2012 och det antyder nytänk, även när det gäller ledargarnityr. Torbjörn Fälldin fick avgå när partiet fick 12 % i väljarstöd i ett val och det minns många nu när Mona har väldigt låga opinionssiffror.
Sms ersätter frimärke ...
Bra besök i rovdjursfrågorna...
Kön i riksdagens matsal! Maten var dock rätt oglamourös; slottsstek.
Vodou på Etnografiska museet...
Detta var mitt första besök på Etnografiska museet. Det ligger alltså vid Gärdet och här finns ett antal andra museer, bl.a. Idrottsmuseum och Tekniska museet.
Till jobbet ...
Supermåne 19:e mars ...
Den som (över)lever får se.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8682427.ab
Melanders fisk o Wasahof ...
På Wasahof satt jag och gnuggade ryggen mot en kändis; Christer "Wallander" Henriksson. Han hade håret på ände och först tänkte jag lite generat att han är nog berusad, men det var han inte alls. Han såg mycket yngre ut i verkligheten än han gör på film. Fast nu ser man inte så mycket av kändisar på lokal, de sätter sig tydligen alltid med ryggen mot de andra gästerna om de kan. Och det kan man förstå, det stirras förstås.
.http://localio.se/se/melanders-butik-och-brasseri.html
Edsviks konsthallar - en skuffelse!
Men nej och nej! Det var ett stort antal bilder med cirklar och fyrkanter i neonfärger!
Jag har en son och en sonhustru som är duktiga hantverkare när det gäller att skapa bilder på dator. De har sysslat med detta varje arbetsdag i så där 10 -15 år nu, så jag vet att det går att få datorbildverktygen minst lika lydiga som handstyrda verktyg. Men detta var alldeles för enkelt för att vara intressant. Möjligen gångbart hos den som vill ha en dekorativ bild att hänga upp på väggen, företrädesvis i offentlig miljö eftersom färgerna är rätt krävande och behöver luft runt sig.
Det mest sevärda på Edsvik den här gången var just utsikten över Edsviken. Det var snö på isen och människor som rörde sig där nere.
Konsthallarna hängs om nu i dagarna så det kommer säkert något bättre framöver.
http://www.edsvik.com/11_utstallningar/internationell_motesplats.html
GAN kan man se på Waldemars udde.
GAN var homosexuell, vilket var olagligt på den här tiden. Det gav honom ett utanförskap som naturligtvis påverkat hans konstutövning och periodvis var han utstött ur etablerade konstkretsar i landet. Han levde lång tid ute i Europa bl.a. i Berlin, vilket nog påverkade honom mer än det svenska och svenskarna. Det kan ha bidragit till att han under lång tid var bortglömd i Sverige och först efter sin död fick ett erkännande.
"Hästtämjaren" 1916
"Lunds domkyrka" 1919 Foto båda; Norrköpings konstmuseum
Utställningen är en retrospektiv, presenterar alltså ett stort urval av GANs konst över tid, den är också hängd i tidsordning. Väl värd ett besök. Det är inte så ofta man får chansen att se en så stor samling av en duktig konstnär, 125 verk sammanlagt har man lånat in för att visa här. Bra utställning även om det ibland blir mycket på begränsad yta. Skulle kanske ha vunnit på att bilderna grupperats mer och fått mer rymd mellan sig. Med så mycket färg som det är på alla GANS bilder så behövs lite svalkande vitt emellan.
När den avslutats i Stockholm går den vidare till Malmö och till Norrköping
http://www.waldemarsudde.se/gan.html
http://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/gosta-adrian-nilsson-pa-waldemarsudde-stockholm
Nästan hälften av alla lärare ...
Mot bakgrund av klass 9A så kunde det vara smart att använda löneverktyget till att i samband med det locka bra lärare till svåra klasser. Eller kanske inte locka med högre lön för evigt, utan ett mindre lönepåslag + bonus motsvarande exempelvis 20.000 extra per månad medan läraren jobbar med en kris-klass. Som det är idag så finns risk att de mest erfarna lärarna söker sig till lärarjobb som är lättare, medan nyutbildade med mindre erfarenhet får ta de jobbigaste klasserna / områdena. Det behövde vara tvärtom. Och det är inte säkert att det blir dyrare. Ofta tvingas skolor sätta in extra resurser i klasser som av olika skäl havererat och det kostar också en hel del.
Men det finns naturligtvis klasser där goda kunskaper och lång erfarenhet hos läraren inte räcker, utan man måste ta till andra åtgärder, typ dela klassen, eller flytta om elever eller sätta in extra resurs. Men det vore i alla fall intressant att få se ett test på nytänk.
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article8678599.ab
Två vargar på Bysjön ...
Silverutställning på Nationalmuseum...
Absolut värt ett besök är utställningen, det finns flera bord uppdukade med olika teman, bl.a. ordnat efter tidsepok.
Shoppíng funkar inte!
eller den här myspysoveralle ;-)
Tur att jag har gammalt att slita på tills det blir ett nytt mode. Hoppas mycket på marint som enligt expertis ska bli modernt nu. Det är en snäll kärringfärg.
Det sparades alltså in på shoppingen, bara en kort tur i Gallerian vid Sergels torg.
Det sparades in på massage också kan jag säga. Gubben som har kroppsarbete kunde behöva lite massage tyckte jag, men han ville inte bli knövad av den här mannen med de muskulösa underarmarna (som Jan Guillou!), fast jag försökte marknadsföra idén. ;-)). Det gick lättare att locka till bords!
Något som inte sparades på var alltså maten. Här är Roland beredd att kasta sig över Norrländska specialiteter på hotellet, Sergel Plaza. Det var röding, lök, löjrom, mandelpotatis, västerbottenspaj, renklämma bl.a. Kul tallrik! Till det veteöl ser jag.
Sista kvällen på hotellet så träffade vi Rolands barndomsvän Roy H och hans fru Greta. Det var en lätt stimmig kväll med massor av prat och gott humör och nostalgi. Det var knappt servitrisen lyckades ta upp beställning. Ändå kom vi på efteråt en hel del som vi glömt prata om.
Jag träffade också nyupptäckt släkting som bor i Nynäshamn och vi pratade ett par timmar över en fika på hotellet. Det var oerhört spännande och speciellt.
När jag orkar så ska jag lägga in mer från Stockholmsbesöket; Melandes fisk, konstmuseerna, Etnografiskas vodou, Riche, Fotografiska och så. Sen ska jag gå en runda och läsa bloggar, vilket jag inte alls gjort när vi varit bortresta. Men just nu har jag goda skäl att ta igen mig och sova ett tag.
Baylan avgår ...
Undrar om IB kommer att gå över till PR-verksamhet, så som Göran Persson gjorde, för nåt ska väl den här arbetsföra och kompetenta karln hitta på att syssla med.
Sportklädsel 1946
Kolla det bestialiska leendet! Och jag håller med Annaa, dateringen är tveksam, borde vara något senare. Kanske inte ett plagg vi i första hand förknippar med sportsaktiviteter idag! Och att man skulle behöva några speciella kläder för bilturer är ju en märklig tanke.
Älgbiffar med smak.
Det här ger lite extra smak åt älgbiffarna. Om man gör älgfärsen som vanligt med lök, kryddor och ägg i. Sen gör man en tunn biff i pannan, lägger på rejält (helst mer än man ser på bilden här) med en blandning av hackade soltorkade tomater, bostongurka, ost. Sen på med ett lager färs till ovanpå och klämma till i kanterna. Det blir en bullig biff med mycket smak. Sen ska man steka på låg värme så det blir genomstekt innan det bränner, jag har oftast alldeles för bråttom, syns på ett par biffar här.
Mer beröm åt Dice ...
XL Bygg bygger till ...
Viltfoder ...
Dessutom har man sålt minst lika mycket solrosfrö till fågelmat och det är då ut till kund värt ungefär 200.000 SEK.
Om man till detta lägger allt det foder till rådjuren i form av havrekross, ensilage, morötter, äpplen och potatis som inköpts av kommunens invånare så kan man säkert dubblera rådjursmatskostnaden till sammanlagt ett par hundratusen. Och tillagt all fågelmat som köps i andra affärer än "XL Bygg" så kan man nog göra den siffran till till 300.000 SEK.
Sammanlagt så är det inte orealistiskt att tänka sig att vi hittills den här säsongen har matat vilda djur för bortåt en halv miljon kronor i Årjäng.
Det är en ansenlig insats viltvård som görs helt i det tysta, alldeles frivilligt av många människor utan åthävor och uppmärksamhet. Jag tycker i alla fall att vi gör det bra, alla vi som håller på! Om ingen annan klappar oss på axeln och hummar något berömmande så får vi göra det själva och njuta anblicken av vackra vilda djur på nära håll.
http://www.jagareforbundet.se/Press--Media/Press/?nd_nr_of_items=20&nd_ukey=61c30e7adc724e6824b1c4ea6bdffc40&nd_view=view_pressrelease&nd_id=558069
Byrån
Nu är det på gång i alla fall, byrån är i alla fall på plats och lite till. Men det är inte färdigt än med omgöring i det här rummet. När barnen flyttade hemifrån så blev det liksom rum över. Det här fungerar som klädförvaring, klädvård, gästrum ungefär. Eftersom behovet av mer byrålådor var akut så köpte vi byrån. Den hittad jag på nätet i Köping någonstans och TT hjälpte mig genom att åka dit och ruska på den och kolla om den verkade bra. När hon hade godkänt så skickade vi efter och blev helnöjda. Den är i alla fall på plats liksom den där smideslamphistorien bredvid fönstret. Den är helt ok, hittade jag på vår elaffär här i Årjäng på Smedens torg. En del återstår tills jag fått det här färdigt; nytt sängöverkast exempelvis och några kuddar på sängarna. Men gardiner blir det inte, vi är inte så bra på det så det är bättre att låta bli. Och den där bokhyllan som syns i spegeln med alla mina gamla studiepärmar ska också bort, bara jag orkar samla mig och slänga. Jag är inte framme där riktigt än. Guldängeln lyckades jag till slut på upp i taket med hjälp av metrev. Han kommer att ha ett vakande öga över gästerna som kvartar här! ;-)
3 minuter Battlefield 3...
Datorspel börjar likna film allt mer. Konstigt att det funkar. Battlefield har medvind just nu hos Aftonbladets läsare; favorit i omröstning.
Fjättra sina barn ...
Hur kunde dom? Hur puckad får man bli? Hur stor fara får man sätta sina barn i för att tillfredsställa egen äventyrslusta?
Så här står det bl.a. i en tidningsartikel:
Efter ett och ett halvt års drömsegling blev danska familjen Johansens båt kapad av pirater utanför Afrikas horn.
- Jan och Birgit Marie är äventyrare, men de är varken övermodiga eller oansvariga, säger en vän i Danmark...
I Danmark var de högutbildade med chefsjobb. Men i augusti 2009 sa Birgit Marie Johansen och maken Jan Quist upp sig, och for ut med sina tre barn Rune, 17, Hjalte, 15, och Naja, 13 år. De hade sparat till drömresan i flera år.
Deras inlägg på nätdagboken visar att de var medvetna om riskerna med att segla utanför fattiga, oroliga Somalia. Men samtidigt klagar sonen Hjalte över att seglatsen är alltför lugn.
”Det händer inte ett skit”, skriver han.
Ett dygn senare, den 24 februari, kapas familjens båt av pirater. ......."
Jo, jag tycker att de är just det - övermodiga och oansvariga!
Och nu väntar förmodligen en lång fångenskap i avvaktan på att Danmarks befolkning ska kunna samla ihop den lösensumma som man väntar ska utkrävas, c:a 45 miljoner SEK. Gisslan i de här sammanhangen brukar värderas till i miljon dollar / person. Danska regeringen vägrar förhandla med pirater.
Tjuvtitt på Battlefield 3 ...
Skumtomteslut Anne!
Kommentar till klass 9A
Sveriges dyraste dataspel, Battlefield 3, ...
9A : "Hjärtinfarkt...
Så sa Stavros i tisdagens klass 9A. Han var upprörd och förtvivlad över att se elevernas förvirring när deras mattelärare inte kan lära ut ett avsnitt i matten, utan bara stökar till det Stavros försökt landa hos eleverna tidigare under dagen. Han måste lämna klassrummet.
Matteläraren Jonny säger att han lärt sig mer om undervisning på några dagar med Stavros än på hela sin lärarutbildning. På universitetet lärde han sig inte något sånt här om hur undervisning skulle gå till.
Var hände det någonstans?
När blev lärarskickligheten borta ur spelet som en väsentlig faktor i utbildningen? Själva undervisningskunnandet?
Vid vilken tidpunkt inträdde filosofin "Det är bara att gå in och vara sig själv"?
Var det när Lärarhögskolorna skrotades som självständiga yrkesutbildningar på högskolenivå och integrerades med universiteten?
Var det när metodiklärarna slängdes ut, de som hade rätt många lektioner med blivande lärare förr och som knöt ihop praktiken med teorin i samband med praktikperioderna ute på skolorna? (Eller de kanske är tillbaka igen?)
Var det när lärarutbildningarna började fyllas av människor som egentligen hade velat bli något annat, men som fick bli lärare när poängen inte räckte till förstahandsvalet?
Lärarutbildningarna har ju förlängts så till den grad att tiden måste räcka ¨både för ämneskunskaperna och för lärarkunskaper, för didaktiska kunskaper.