GAN kan man se på Waldemars udde.

GAN betyder  Gösta Adrian - Nilsson, 1884 - 1965. Han målade lite som Picasso om jag ska rationalisera en beskrivning av honom. Eller om man så vill, Lèger som han faktiskt kände och blev inspirerad av. Det finns också en surrealistiskt tid alltså en aning absurt måleri,  så som Dali gjorde och collage med texter. Han kallas en "pionjär i kubism och futurism".  

GAN  var homosexuell, vilket var olagligt på den här tiden. Det gav honom ett utanförskap som naturligtvis påverkat hans konstutövning och periodvis var han utstött ur etablerade konstkretsar i landet. Han levde lång tid ute i Europa bl.a. i Berlin, vilket nog påverkade honom mer än det svenska och svenskarna. Det kan ha bidragit till att han under lång tid var bortglömd i Sverige och först efter sin död fick ett erkännande. "Hästtämjaren"  1916 

 
"Lunds domkyrka"  1919    Foto båda; Norrköpings konstmuseum


Utställningen är en retrospektiv, presenterar alltså ett stort urval av GANs konst över tid, den är också hängd i tidsordning. Väl värd ett besök. Det är inte så ofta man får chansen att se en så stor samling av en duktig konstnär, 125 verk sammanlagt har man lånat in för att visa här.  Bra utställning även om det ibland blir mycket på begränsad yta. Skulle kanske ha vunnit på att bilderna grupperats mer och fått mer rymd mellan sig. Med så mycket färg som det är på alla GANS bilder så behövs lite svalkande vitt emellan.

När den avslutats i Stockholm går den vidare till Malmö och till Norrköping

http://www.waldemarsudde.se/gan.html

http://www.dn.se/kultur-noje/konstrecensioner/gosta-adrian-nilsson-pa-waldemarsudde-stockholm

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback