Björnen ska avlivas!

Det har nu kommit beslut på att den här björnen ska avlivas. Jag tycker absolut att det är rätt att  björnen i Funäsdalen ska avlivas, liksom de björnar i bl.a.  Dalarnas byar som rör sig nära bebyggelse. Intressant ska det bli att läsa motiveringen till beslutet om avlivning.

Det borde vara självklart att människor inte ska behöva sitta inne och huka för att man har närgångna rovdjur runt huset. Inget land på jorden förutom Sverige kräver detta av sina invånare. I alla andra länder där man byggt upp stammar av björn och varg har människor självklart haft rätt att avliva de rovdjur som rört sig nära människorboningar eller tamdjur, och det innan angrepp kommit till stånd. 

Naturvårdsverket i Sverige tycks fångat i någon sorts Disneydröm med en väldigt romantisk syn på livet på landet och krav på orimliga uppoffringar av de människor som är berörda under hela året, inte bara på semestern.

Uttalandet från den anläggningsansvarige är väldigt typiskt i såna här sammanhang:
-Pojkarna har gjort fel, de har åkt off pist.

 Men hur ska det se ut med våra naturupplevelser i framtiden om vi inte kan röra oss "off pist" i skogen? Hur blir det om vi inte kan vandra, åka skidor, jaga, plocka svamp osv på andra platser än de speciellt anvisade (i pisten exempelvis) , de som är säkra för björn och varg? I en del områden i mellansverige som hyser merparten av både varg och björn så är denna frågeställning redan en realitet.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12787209.ab


Uppdaterat: Björnen ska inte avlivas, det är en hona med ungar och det ställer saken i en annan dager, om hon nu väljer att hålla sig i skogen förstås och inte börjar röra sigi bebyggelse. Hon måste ha gått i ide på det här berget innan skidsäsongen startade, när det var lugnt i området.

Kommentarer
Postat av: Ailas

Många hyser uppfattningen att djuren har samma rätt till liv som vi människor och som tanke är den förstås väldigt vacker. Samma visionärer har emellertid inte en aning om vad det innebär att leva med farliga djur inpå sig. För egen del är jag inte speciellt tilltalad av tanken att möta en björn under blåbärs- eller svampplockning, så jag förstår det krav du ställer.

Postat av: Mia systeryster

Jag tror att de flesta som inte har björn inpå knuten tycker de ska få leva och bo var som helst, därför är jag helt fel människa att uttala mig, men jag är emot avlivningen förmodligen pga, att jag har svårt att tänka mig hur det är att leva så. Men till viss del håller jag med dig och förstår tankegången!

Sv:Vi var på Östgöta källare och åt, ett genuint söderställe=D

2011-03-26 @ 17:05:13
URL: http://systerystersdagbok.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback