Viltfoder ...

... går det åt i massor en tuff vinter som denna. Viltvårdsområden, jägare och privatpersoner i Årjäng har den här säsongen köpt c:a 15 ton renfoder på "XL Bygg" att mata rådjuren med, värt ungefär 100.000 SEK och då är det ett bra tag kvar än tills det finns mat nog ute i naturen. Snötäcket är fortfarande rejält.

Dessutom har man sålt minst lika mycket solrosfrö till fågelmat och det är då ut till kund värt ungefär 200.000 SEK.

Om man till detta lägger allt det foder till rådjuren i form av havrekross, ensilage, morötter, äpplen och potatis som inköpts av kommunens invånare så kan man säkert  dubblera  rådjursmatskostnaden till sammanlagt ett par hundratusen.  Och tillagt all fågelmat som köps i andra affärer än "XL Bygg" så kan man nog göra den siffran till till 300.000 SEK.

Sammanlagt så är det inte orealistiskt att tänka sig att vi hittills den här säsongen har matat vilda djur för bortåt en halv miljon kronor i Årjäng.

Det är en ansenlig insats viltvård som görs helt i det tysta, alldeles frivilligt av många människor utan  åthävor  och uppmärksamhet. Jag tycker i alla fall att vi gör det bra, alla vi som håller på! Om ingen annan klappar oss på axeln och hummar något berömmande så får vi göra det själva och njuta anblicken av vackra vilda djur på nära håll.

http://www.jagareforbundet.se/Press--Media/Press/?nd_nr_of_items=20&nd_ukey=61c30e7adc724e6824b1c4ea6bdffc40&nd_view=view_pressrelease&nd_id=558069

Kommentarer
Postat av: Gunvor

Tycker de ser lite mer välfödda ut i år än i fjol i alla fall. Vintern har inte varit fullt så hård. Vi ger dem också havre och betfor och fäller någon björk och asp att tugga knoppar från.

Postat av: Marie

Ja, det är bra att du skriver vad som görs. Det är intressant upplysning för mig, den inbitne Stockholmaren ;-), som faktiskt inte har en aning och att även privatpersoner lägger ner kraft, medel och energi på ren viltvård. Visserligen kan ju även jag förstå att gemene man kanske lägger ut lite frukt eller fågelfrön här och där.... Men att det skulle vara ett mer systematiskt omhändertagande med förhållandevis stora insatser...det visste jag faktiskt inte...

2011-03-05 @ 08:34:35
URL: http://www.mariee.se
Postat av: anette vilson

Vi bor i frändefors och vi matar rådjur m.m varje vinter då djuren har svårt . får hjälp av personer som vet att vi matar. Vi går upp vid 5 på morgon och ger innan vi går till jobbet. Sen kl 6 på kvällen . Det är en sån känsla att se djuren stå och vänta på oss. Då mår jag så himla bra.

2011-03-11 @ 16:00:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback