Vårvisning o Centerstämma


Lördagen innehöll besök på de olika lantbruksföretagens vårvisningar i Karlstad. Allt vad Värmland har av jord- och skogsbrukare var där tror jag, mycket folk på alla ställen. Erik P från Årjäng, var den förste jag träffade på förstås.  Det visades allt som tänkas kan av maskiner som behövs för att bruka jord och skog. Bilden ovan är från Värm Dal.  John Deeretröskan där till vänster var gigantisk, fast det framgår inte av bilden. Såna kan man gå o fascineras av fast de inte är aktuella för oss numera.

I centrum längst fram finns ett rött matarbord som Roland har beställt och ville se i praktiken. Det underlättar vedhanteringen så till vida att man lyfter upp stockarna, lägger dem på matarbordet och sen är det bara att dra in en och en i  vedmaskinen (till vänster om den här) och så åker den fädigkapade veden upp i vedhuset.  Ja, eller nåt sånt. ;-) Jag är inte så inblandad i vedhanteringen, nöjer mig med att njuta av värmen som är slutresultatet.

Vi har diskuterat detta med uppvärmingssystem i huset ett tag men kommit fram till att det får bli vedeldning ett par decennier till i alla fall och då gäller det att göra detta så lättvindigt som möjligt, vi blir ju inte yngre. Det får bli en del investeringar i maskiner men i gengäld är själva veden gratis och Roland trivs med skogsarbetet.


Massor av maskiner och mycket folk, både ute och inne på Värm Dal.


Om den här cykeln går att köpa eller bara är kuriosa vet jag inte, men kul i alla fall.


På Lantmännen i Alster så gjorde Roland dagens klipp; en röjsåg Stiehl, exakt den långa variant som han ville ha, nedsatt 30 %, vilket innebar ett pris på runt 5000 SEK istället för drygt 7000SEK. Detta var den sista som såldes dessutom, ibland har man tur.


Sen bar det iväg till Centerns distriktsstämma i Hagfors. Det är trevligt folk med lättsam stämning och deras årsmöte på Lillerud för något  år sen är en av de roligaste evenemang jag har bevistat.  I styrelsen sitter ett antal skickliga stå-upp - komiker. Här kan Juholt slänga sig i väggen.

Här ovan avtackas en som har bidragit till både allvaret och skämtsamheterna i C- Värmland under många år, Kjell Olsson från Årjäng. Det är en person som har stor integritet, som är suveränt väl påläst och som dessutom har extremt god förmåga att verbalt framställa sina synpunkter. Han som avtackar är avgående ordföranden Lars Nyborg. Nye ordföranden i Värmlandscentern är Daniel Bäckström, kommunalråd i Säffle. Centerpartiet har inte så stor del av väljarkåren som riksparti men är stort på kommunal nivå, bl.a. här i Värmland.


Lisbet från Fölsbyn i Årjäng redogör här för motion om att C bör fortsätta satsa framåt på sin landsbygds - och basnäringsprofil. Den uppfattningen understöddes   av hela stämman.  

Roland pratade rovdjur förstås och redogjorde för det praktiska och politiska läget i ämnet just nu i länet och på riksnivå.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback