Bloddopning ...

... talas det mycket om. Uppdrag granskning är ett program jag ogillar, men nu har man avslöjat att det sannolikt bloddopades en hel del inom längdskidåkning under 90-talet. Det finns tydligen många sätt att få till fler röda blodkroppar i kroppen så att syreupptagningen blir bättre och därmed orken. Det fanns en gång i tiden en maratonlöperska som såg till att bli gravid inför viktiga lopp, för då får man fler röda blodkroppar, Och varje gång gjorde hon abort efteråt. Cyniskt! Rimligen borde det också gå att träna / vistas på hög höjd och om effekten avtar efter 48 timmar som professorn påstår så går det naturligtvis att spara blod från den tiden och tillföra det via transfusion isamband medtävling. Och så finns nåt som heter Epo. Trixa har man kunnat göra om viljan funnits.
 
Nu är  mitt intresse för tävlingsidrott noll, så det här berör mig inte så, men påhoppet på de norska elitåkarna från den tiden har utlöst ett nationellt trauma i Norge! Det  är däremot intressant. Det handlar om äkta förtvivlan, medan Sverige tar det hela mer med en axelryckning. Vi kanske inte har några riktiga hjältar? Eller vi kanske inte behöver hjältar eller nationalsymboler? 
 
Sen är det ju också ett märkligt faktum att det tydligen togs prover under många år, men resultaten var
sekretessbelagda!!!! Vad var det då för vits liksom? Men nu kanske de kommer fram och visas upp? Och kan resultatet av det bli någon slags kollektiv skrotning av ett decenniums samlade medaljer inom längdskidåkningen?
 
När det ljusnar så ska jag ta dagens första runda med mina gamla skidor - garanterat odopad! Ska inte ens ta några praliner innan. Det gjorde jag igår o fick ett insulinpåslag som gjorde att jag tappade orken totalt och släpade mig fram i spåret sista biten. Slisk ska man spara till efteråt :-)

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Det är bra om det kommer fram fakta om att idrottsmän har varit dopade men den här gången känns det som man går ut med nyheten med ganska tunn bevisning.

Svar: Ja, man skulle vilja höra fler experter i sammanhanget, inte bara den professorn som uttalat sig. Han kan ju ha en egen agenda att agera utifrån. Man antyder ju ibland att han hans förtroende varit kantstött tidigare, men det framgår inte i vilket sammanhang.
Inga Magnusson

Postat av: Lena

Det värsta med hela programmet tycker jag var att se och höra alla dåliga lögner från bl.a. Smirnoff samt under slutminuterna även från norsk och svensk skidåkarrepresentation på högsta nivå. Och från FIS.

Detta är ju ingen nyhet, men det är första gången någon visat siffror på högst onormala Hb-värden. Finland drabbades ju av sin dopingskandal under VM i Lahtis 2001, så det är nu dags för dem att lyfta på sekretessen.

I Uppdrag granskning behövdes ingen lögndetektor! Alla såg de flackande blickarna, aggresiviteten och upprepande av mantra. Jag tycker synd om alla som genom åren varit aktiva utan doping. Sååå orättvist!

Fortsättning lär följa.


Svar: Ja, det blev pinsamt till slut! Hoppas att man kan reda ut detta till slut, inte bara på en slags genomsnittsnivå, utan få fram vilka individer som manipulerat.
Inga Magnusson

2013-03-01 @ 16:44:56
Postat av: Gunnel

Man vet inte riktigt vem man ska lita på. Verkar lite skumt att inte redovisa resultaten förrän nu. Man lär små barn att det är fult att fuska. Hur ska de hantera det när kanske deras största idrottsidoler visar sig var just fuskare. Ha en fin helg

Svar: Ja, det är dåligt, fungerar inte som goda förebilder.
Inga Magnusson

2013-03-01 @ 18:05:37
URL: http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Nu hoppas man bara att även norrmännen offentliggör sina blodvärden. Norge är ju supernationalistiskt - det är en ung nation.

Uppdrag granskning är ett bra program. Tänk bara när de avslöjade den fuskande byggmästaren i Göteborg som lät kommunen betala hans garage, gjorde fuskjobb och debiterade för många timmar och sen tog semester i Spanien. Nog behövs det sådana program!

Bengt Saltin, professorn i pr9ogrammet är en mycket respekterade forskare. Har aldrig hört något negativt om honom.

Svar: Ja, det borde ha redovisats tidigare, de här resultaten. Himla synd om åkare som eventuellt inte manipulerat.
Inga Magnusson

2013-03-01 @ 22:52:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback