Vitaminer och mineraler är helt onödiga ...

... som tillskott hävdas ivrigt att snusförnuftiga experter. Tillskotten är bara dyra och vi kissar ut dem sägs det. Experterna är ofta kvinnor och de ser rekorderligt präktiga ut, som hälsan själv, osminkade och nytvättade.
 
Håhå...ja ja!
 
Sen kommer deras tillägg, det  som förändrar hela bilden, men som vi ofta inte alls noterar, för vi hör bara första delen av deras utsaga:
 
" Tillskott behövs inte om man äter varierat och näringsrikt".
 
Jag träder gärna fram och erkänner att en inte obetydlig  del av mitt födo-intag består av praliner och annat slisk, helt tomma kalorier, utan det minsta vettiga näringsvärde, noll mineraler och vitaminer. Om jag dessutom skulle försöka klämma i mig nyttig mat för att tillgodose behovet av nyttiga näringsämnen, så skulle jag snabbt svälla upp till hundratals kilo i vikt.
 
Denna självinsikt om den egna skröpligheten och dåliga karaktären är  en orsak till att jag är en ivrig knaprare av hälsokostens och apotekens tillskott.
 
Den andra orsaken är att de näringsvärden som räknats ut när det gäller olika födoämnens innehåll av mineraler och vitaminer, är gjorda för rätt länge sedan, flera decennier sedan. De gjordes under en tid när vi odlade på ett annat sätt och födde upp djur på ett annat sätt.  Djur fick växa upp i lugn och ro utan att stressas fram till slakt, växter var också mer naturligt framtagna till skörd. Det hela var småskaligt, långsamt,  utan så mycket av kemikalier och konstlad hjälp på traven. Näringsvärdena var helt enkelt högre.
 
Så här tror jag, men jag hoppas att jag har fel.

Kommentarer
Postat av: Inger Maryissa

jag tror också att vi fick i oss mera vitaminer och mineraler förr via maten och att de näringsvärden de har räknat ut är gjorda för länge sedan
och inte alltid stämmer nu,
nu när ofta mat och grönsaker är odlade och behandlande på annat sätt
Själv tar jag ett litet tillskott av multivitaminer och D-vitamin och C-vitamin

Postat av: Freedomtravel

Visst, men när det gäller näringsämnen är det också mycket vi inte vet... Hur fungerar näringsämnena tillsammans? Finns det ämnen vi inte känner till? Man kan kanske tillverka näringsämnen i tablettform, men det är också möjligt att man missar viktiga saker... Dessutom finns risken att överdosera sånt som man inte ska överdosera. Jag gillar nog att äta näringsämnena i maten... Dessutom tror jag att de som gör piller gillar att tjäna pengar på att få oss att tro att vi måste köpa deras produkter...

Svar: Japp, du har rätt i att om man högdoserar så får man se upp med vilka som är synergister och vilka som är antagonister, dvs vilka som samverkar och vilka som motverkar varandra. Calcium bör till exempel kompletteras med Magnsium. Säkert finns det ämnen som vi inte känner till än. Överdosering får man se upp med speciellt när det gäller fettlösliga vitaminer, men förstås mineraler också. Jag högdoserar bara calcium eftersom mitt intag av mjölkprodukter är litet och min benstomme börjar bli gammal o skör och så Ester C som kanske motverkar förkylningar, fast det sägs vara fel. Och så B12 som vi tycks ha lite skröpligt med i min släkt. Resten är bara normala dagsdoser i samlingspiller. Fast alltihopa kanske handlar om att tro på effekter, placebo, men det är inte fy skam. Fungerar faktiskt ibland enligt vetenskapliga undersökningar! Vi lurar oss själva!
Inga Magnusson

2013-03-11 @ 22:37:08
URL: http://www.freedomtravel.se
Postat av: tant Hannele

det har jag alltid vetat, vi äter vanlig mat

2013-03-12 @ 11:24:45
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Med tanke på de hutlösa priserna för kosttillskott så misstänker jag att det mest handlar om att tjäna pengar...Och nyttig mat blir man inte fet av. Grönsaker innehåller ju inte mänga kalorier!

Häromdagen kom en undersökning som som visade att den gamla kära Medelhavskosten var mycket bättre när det gäller hälsa än fettfri diet. Och naturligtvis hundra gånger bättre än den hemska LCHF-dieten. Och om man är rädd för att det är mindre vitaminer och mineraler i dagens mat så kan man ju köpa ekologiskt.

Tror inte man ska konstra till det. Mindre fett och socker, mer frukt och grönsaker och fysisk aktivitet. En kvarts promenad tre gånger i veckan förlänger livet med tre år...

Svar: I mycket har du rätt fast om jag ska invända nåt så blir det att en hel del av det vi behöver för att må bra finns i annat än grönsaker. LCHF är inte förfärligt, jag åt det i ett par månader och mådde utmärkt, likaså mina värden. Fett och socker är gott och de där sista tre åren kan jag både ha och mista om jag får mumsa på praliner.
Inga Magnusson

2013-03-13 @ 00:31:01
Postat av: Freedomtravel

Placebo är absolut inte fy skam! ;) Kanske kan vi påverka vår egen hälsa mer mentalt än vi anar.

2013-03-13 @ 07:48:25
URL: http://www.freedomtravel.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback