Skolnedläggningar i Årjäng ...

... finns det förslag till beslut om. Det som föreslås är att Blomskogs skola ska läggas ner höstterminen 2013. Skolan har nu 29 elever fördelade på årskurs 1-6 enligt officiell uppgift idag torsdag. Årskurs 6 har ingen elev nu så skolan skulle med de två förskoleklassbarnen som börjar ettan ha 31 elever till hösten.  Den uppgiften och andra siffror, som jag också fått idag, kan givetvis ha någon liten ändring som inte registrerats men bör vara ungefär rätt i alla fall. (Fick en uppgift i en kommentar att det nu finns 35 elever på skolan, antar att det är hela skolan,  men jag vet inte hur de fördelar sig på årskurser eller boende så jag låter min beräkning nedan  stå kvar, med den här anmärkningen. Nettoökningen är i alla fall inte så jättestor vid Silbodalsskolan vid en eventuell flytt)  
 
De eleverna ska det i så fall  beredas plats för på Silbodalsskolan i Årjäng, den skola jag jobbar på. Av de 31 eleverna så bor två i Bengtsfors kommun och kan möjligtvis ha lika långt eller närmare till skola där, jag vet inte avstånden riktigt. Vill kanske gå där istället? En elev bor mellan Blomskog och Holmedal och kan eventuellt ha intresse av att gå i Holmedal istället för på Silbodal.
 
Men 28 - 31 elever ska det alltså beredas plats för på Silbodalsskolan i Årjäng  och fördelas på klasserna 1-6.
 
De elever som nu går årskurs 6 hos oss är 46 stycken, de ska flyttas till högstadiet nästa termin. I första klass  börjar 31 barn. Det innebär att min skola minskar per automatik med 15 elever från innevarande läsår till nästa.
 
Nettoökningen, inklusive eleverna från Blomskog, stannar då vid  13 - 16 fler elever till höstterminen 2013 på Silbodalsskolan årkurserna 1-6.
 
Det innebär en ganska  liten ökning på en  skola med  245 grundskoleelever fördelade på 6 årskurser  / 12 klasser. I genomsnitt blir det bara drygt en extra elev per klass. Nu vet jag att det inte fördelar sig så jämnt men det  går säkert att lösa. På gott och ont så finns det flexibilitet när det gäller personal och lokaler på en så stor skola.  Jag är övertygad om  att Blomskogsbarnen kommer att känna sig välkomna hit och få tillfälle att lära känna nya kamrater i sin egen ålder, om nu detta förslaget blir ett beslut.  Vi som arbetar här kommer i alla fall att bidra så gott vi kan till det.  Vi jobbar varje dag hårt för att göra en bra skola och med elevernas bästa för ögonen.
 
Som en ingrediens i kampen för bygdeskolornas bevarande i kommunen så pågår en svartmålning av verksamheten på Silbodalsskolan så jag ville bara med detta inlägg bidra med en annan bild.  Jag respekterar föräldrars och kollegors kämpande för att bevara de egna skolorna men den kampen gynnas inte av att man smutskastar kollegor och verksamhet på de skolor som föreslås bli kvar i kommunen.

Kommentarer
Postat av: tant Hannele på Hisingen

I Göteborg läggs gymnasier ner, osäkert för eleverna...
Gör mera barn!

Svar: Aha, har ni för lite barn i Gbg också? Vi trodde att det var ett glesbygdsdilemma. Årjängs kommun har verkligen satsat ambitiöst och byggt fina bygdeskolor för att bl.a. locka till sig fler inflyttare. Men det har inte funkat, barnantalet sjunker snabbt och nu tvingas man lägga ner en del av dem och istället satsa på den centrala skolan, som under tiden blivit eftersatt.
Inga Magnusson

Postat av: Caroline

Vi har 35 elever!

Hälsar personalen i Blomskog

Svar: Ha ha... ok Carolin, rätt ska vara rätt! Jag reserverade mig för eftersläpningar i registreringarna och det var väl tur. Men det innebär ingen dramatisk förändring ändå i fakta. Jag ville visa på att nettoökningen för vår del inte var så stor som det kunde se ut vid första påseende. Och att vi på Silbodal inte ser Blomskogsbarnen som en börda vid ett eventuellt beslut om nedläggning. De är självklart välkomna och deras lärare också. Vi kommer att lösa det och pyssla om alla på bästa sätt vid skolbytet i så fall. Hoppas att det blir bra för era elever, vad än beslutet blir. Blomskog är en fin skola, men Silbodal också riktigt bra. Det är barnens väl och ve som måste gå främst. Det är helt rätt! Ha en trevlig helg!
Inga Magnusson

2013-03-22 @ 10:38:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback