Spel som kultur!

För många en ny tanke. SvD skriver om det.
 
Sonens Battlefield 3 tog hem tre Bafta-priser,  bland annat  för bästa grafik och ljud, men det fick inte så mycket uppmärksamhet som försäljningssiffrorna.
http://blog.svd.se/spelbloggen/2013/03/19/spel-ar-kultur-inte-pengar/
Mattias läste konstvetenskap vid Stockholms universitet innan han tog steget fullt ut och blev spelritare på heltid. Många av hans kollegor delar han konstintresse och gör annat skapande bredvid. Jag undrar om inte en generation presumtivt duktiga  konstnärer har kommit att ägna sig åt speltillverkning istället för  utveckla sin skapartalanger inom traditionell konst. De är otroligt duktiga hantverksmässigt när det gäller att skapa bilder. För detta att göra dataspel är ju på många sätt  ett hantverk som kräver kunskaper och känsla för bild, skulptur och inte minst arkitektur.
Den 27:e mars kommer en förhandstitt på uppföljaren till Battlefield 3, den som helt logiskt heter Battlefield 4.
  http://www.battlefield.com/battlefield-4
Nu jobbas det väldigt intensivt på spelet på Dice i Stockholm 

Kommentarer
Postat av: AnnaKK

Kul att han fick så fina priser!!! GRATTIS! :-)

Säkert sant att många som designar spel hade blivit utmärkta konstnärer/formgivare inom andra områden också. Men det gäller ju att verka där det finns jobb, och vad jag begriper så har nog din son satsat rätt. :-)

Om man ska lyckas slå igenom med en egen kollektion/ett eget märke idag är det ofta bättre att redan vara känd inom något annat område (film och musik tex) än att ha verklig talang och adekvat utbildning. Rätt sorgligt...Svar: Ja, det var rätt satsat. Han tycker fortfarande mycket om sitt jobb, fast han numera mest samordnar, inte ritar så mycket själv. Det är ett kollektivt jobb med många deltagare och priserna gick självklart till alla inblandade i spelet, inte enbart till honom. Ja, det är synd att traditionellt konstutövande med en gedigen utbildning som bakgrund är så lite ekonomiskt värderat. Det är självklart lättare att med sin skapar-talang direkt gå in i en bransch där man får anständigt betalt på en gång, istället för att sträva på som fattig målare i många år före ett eventuellt genombrott, ett genombrott som kanske inte kommer förrän efter döden. Inte så ovanligt. Det är så jag menar att vi kanske har förlorat en generation som hade förutsättningar att bli duktiga konstnärer inom traditionella områden.

Inga Magnusson

Postat av: Börje

Vi som gillar visuell konst, alltså sånt som går att se på, får vara glada för att så många begåvningar inom det området hamnar inom spelindustrin. Då upprätthålls ju hantverkstraditionen om inte annat. Det lilla jag sett av dataspel tycker jag också ser väldigt bra ut, inte minst den "visionära" arkitekturen brukar innehålla intressanta idéer.

Svar: Om man ser det hela hantverksmässigt så får de som ritar dataspel otroligt mycket träning på hur man hanterar en bilds djup, skuggor, färger, kontraster, komposition osv. De håller på med det hela dagarna. De erövrar själva hantverket i bildskapande.
Inga Magnusson

2013-03-21 @ 21:47:19
URL: http://hoglander.se/blog

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback