Spel som kultur!
För många en ny tanke. SvD skriver om det.
Sonens Battlefield 3 tog hem tre Bafta-priser, bland annat för bästa grafik och ljud, men det fick inte så mycket uppmärksamhet som försäljningssiffrorna.
Mattias läste konstvetenskap vid Stockholms universitet innan han tog steget fullt ut och blev spelritare på heltid. Många av hans kollegor delar han konstintresse och gör annat skapande bredvid. Jag undrar om inte en generation presumtivt duktiga konstnärer har kommit att ägna sig åt speltillverkning istället för utveckla sin skapartalanger inom traditionell konst. De är otroligt duktiga hantverksmässigt när det gäller att skapa bilder. För detta att göra dataspel är ju på många sätt ett hantverk som kräver kunskaper och känsla för bild, skulptur och inte minst arkitektur.
Den 27:e mars kommer en förhandstitt på uppföljaren till Battlefield 3, den som helt logiskt heter Battlefield 4.
Nu jobbas det väldigt intensivt på spelet på Dice i Stockholm
Kommentarer
Svar:
Ja, det var rätt satsat. Han tycker fortfarande mycket om sitt jobb, fast han numera mest samordnar, inte ritar så mycket själv. Det är ett kollektivt jobb med många deltagare och priserna gick självklart till alla inblandade i spelet, inte enbart till honom. Ja, det är synd att traditionellt konstutövande med en gedigen utbildning som bakgrund är så lite ekonomiskt värderat. Det är självklart lättare att med sin skapar-talang direkt gå in i en bransch där man får anständigt betalt på en gång, istället för att sträva på som fattig målare i många år före ett eventuellt genombrott, ett genombrott som kanske inte kommer förrän efter döden. Inte så ovanligt. Det är så jag menar att vi kanske har förlorat en generation som hade förutsättningar att bli duktiga konstnärer inom traditionella områden.
Inga Magnusson
Svar:
Om man ser det hela hantverksmässigt så får de som ritar dataspel otroligt mycket träning på hur man hanterar en bilds djup, skuggor, färger, kontraster, komposition osv. De håller på med det hela dagarna. De erövrar själva hantverket i bildskapande.
Inga Magnusson
Trackback