Bojkotta vispgrädde från Österrike ....

... kommer jag att göra. Dels är den inte svensk, jag vill gärna gynna svenskt jordbruk genom att köpa svenska produkter, dels innehåller den stabiliseringsmedel E407 vad nu det kan vara, dels är förpackningen plast och inte vaxad kartong som är bättre ur miljösynpunkt (vi eldar upp kartong).
 
Visste inget om detta förrän jag fick se en FB eller blogg om detta för några dagar sedan och kollade i mitt vårt kylskåp och med skammens rodnad på kinderna kunde jag konstatera att vi hade ett sånt här paket. Nu åker det ut och inget kommer in i vårt hus mer.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Har sett det och köper den aldrig! Finns ingen anledning att ha några tillsatser i grädde.

Postat av: Joakim

En sorts främlingsfientlighet har smugit sig in i matbutiken. Det som är utländskt är fel. Nationalismen i centerförpackning. Men då tycker jag inte svenska bänder skall exportera sina varot heller. Om man nu skall vara renlärig.

Svar: Mitt hyllande av svenska bönder handlar om att jag vet att vi i ett internationellt perspektiv har en mycket god djurhållning, vi har rent vatten och strikt lagstiftning och koll på tillsatser. Därför gynnar jag svenskt jordbruk och handlar svenska proukter om jag kan. Sen får gärna andra länder också erbjuda sina varor, det är fritt och bra. Och svenska bönder ska försöka sälja utomlands förstås. Jag förespråkar fri handel men med tydliga och ärliga märkningar så att konsumenten kan göra ett bra val.
Inga Magnusson

2013-03-29 @ 11:51:31
Postat av: Rikard Ohlin. Nu rätt stavat

Rikard Ohlin
Jag kan förklara varför det inte för närvarande är svensk grädde i paketet.Det har det varit ända till för några månader sen,grädden var förut tillverkad av arla med svensk råvara och ibland tysk/dansk det är det ibland även i Arlas när gräddbristen är som störst.När kontraktet skulle nyupphandlas nu vid årsskiftet tackade samtliga svenska mejerier nej till produktion, pga att de helt enkelt inte klarar att leverera.Vi har idag en mjölkproduktion som haltar och helt enkelt inte klarar mer volym färdig vara under perioder, Milko är borta och mejeinäringen i Sveige har det tufft.Arla är ju idag ett multinationellt företag med den största delen produktion utomlands.Skånemejerier är franskt.Icas inköpsavd.sonderade då marknaden och fann ett mycket fint familjeägt mejeri i Österrike som klarar att leverera till våra svenskt högt ställda krav.ambitionen från Ica är alltid att ha svensk råvara men det måste kunna förse 1500 butiker varje dag.Tillsatsen är karragenan ett ämne som man får ur röd tång och vars uppgift är att fylla luckan eftersom grädden är lite magrare än vanlig grädde och som behövs när du ska vispa.Det kommer säkert bli svensk råvara igen bara mejerierna kan leverera.

Svar: Tack för info Rikard! Himla synd att svenska bönder, som har en produktion utifrån högt ställda (tyvärr dyrbara) krav i svenskt regelverk, har så svårt att överleva i konkurrens från andra länder som kan producera billigare, med exempelvis mer antibiotika. Hoppas att den svenska grädden kommer tillbaka igen i alla förpackningar. Den vanliga grädden verkar fortfarande vara svensk i alla fall
Inga Magnusson

2013-03-29 @ 21:42:23
Postat av: Lennart Carlstedt

Vi köper mjölik, grädde och filmjölk från Wapnö mejeri i Halmstad (4 mil härifrån). Garanterat svensk. På mjölkförpackningen stårvilken tid kon mjölkades. Finns det inte lokala mejerier i Värmland?

Svar: Nej, tråkigt nog så gör det inte det. I hela Sverige finns bara några kvar, kanske bara ett, vad vet jag. Vi hade länge ett i Karlstad men det slog igen för något år sedan. Er variant låter trevlig.
Inga Magnusson

2013-03-29 @ 23:43:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback