Guterud bygger stor ladugård!
I Karlstad igår torsdag hälsade vi på på Ringgatan 29 (inte Ringvägen väl?), gamla goda vänner, Eskil och Solvej. Himla roligt att träffa dem igen, det var ett tag sedan. Satt vid köksbordet och kom ihåg att här firade jag början på min 50-årsdag, efter frukost här så åkte vi till Stockholm för fortsatt firande med barnen.
Sen åkte vi vidare till att besöka ett jättebygge. Våra arrendatorer, bröderna Jacobsson; Olle, Göte och Kent har en stor gård i Långserud i Säffle kommun. Nu bygger de en ny ladugård för mjölkkor 96 m gånger 36 m, 3456 kvadratmeter plus personalutrymmen. Vi besökte dem igår torsdag. För ett år sen satt vi här hemma i köket och fick höra om planerna på det här fantastiska bygget och satsningen och nu är det på god väg att bli färdigt. Det är Säffle kommuns största byggprojekt just nu och besöktes av kommunalrådet Daniel Bäckström idag. Ladugården ska rymma c:a 300 kor varav 250 - 260 mjölkande. Men det finns en viss flexibilitet för att ändra om man vill. I nuläget byggs två mjölkrobotar i ladugården. Det blir ljust, lagom varmt och välventilerat helt toppmodernt efter dansk modell. I Danmark kan man bygga ladugårdar.
Korna ska ligga på tjocka gummimadrasser i sina liggbås, annars är det spaltgolv i gångarna. Dyngskraperobotar kommer att hålla rent i gångarna.
Man blir glad när man ser några som vågar satsa framåt och här finns också en yngre generation som är med och bygger för sin egen framtid. Himla roligt och vi håller tummarna att det här ska bli jättebra! Om några ska lyckas så är det den här familjen. Det finns gott om klokskap, engagemang, humor och en hög arbetskapacitet.
Kommentarer
Postat av: Lena
Även jag önskar dem all lycka inför framtiden! Tack vare deras storsatsning (och några till) kan vi få fortsätta att dricka svensk mjölk och äta svenskt nötkött. Och det med världens bästa djurskydd.
Svar:
Inga Magnusson
Postat av: Suss
Får korna gå ut någon gång? Häftigt med "madrasser" och roligt att någon satsar på kor och mjölkproduktion, det lär ju bli köttproduktion vid sidan av, även om det kanske mest blir köttfärs av gamla mjölkkor, eller?
Svar:
Inga Magnusson
Trackback