Vargtiken flyttas en fjärde gång!

Junselevargen har gjort stor skada på renskötseln och beslut om skyddsjakt fattades, men överklagades av någon organisation som säger sig vilja skydda djur (vilka djur??) och stoppades. Nu ska den här tiken flyttas igen för att lösa de akuta problemen för rennäringen! Det är bara sanslöst! Hon har flyttats tre gånger förut men går varje gång tillbaka igen. Det  verkar alltså meningslöst.. Sen kan man väl ifrågasätta om det är rätt att hantera ett djur på det här sättet, en snabb död vore barmhärtigare. Den här vargen har kostat flera miljoner i hantering och det är stötande med tanke på vad pengarna hade kunnat användas till för lidande barn i världen eller för meningsfulla miljöinsatser. Hittlls har hon kostat 4 miljoner.Och mer lär det bli.
http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Nyheter/Nyheter/2013/03/Vargflytt-del-IV-1.44917/ 
http://www.vargfakta.se/nyheter/junselevargen-har-nu-dodat-33-renar/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vargskydd-har-kostat-fyra-miljoner_7929096.svd

Kommentarer
Postat av: Andreas

Jag tycker man skall skjuta vargen. Är trött på hela historien och djurplågandet. Men egentligen så passar vargen fint in i de stora norrländska vildmarksområdena. Renägarna bedriver numera sin kultur med helikoptrar, fyrhjulingar och snöskoters av senaste modellen. Halva landets yta nyttjas i sedvanerätten med skador på skogsplantor och annat, för att inte tala om spår efter fyrhjulingar eller motorcrosscyklar. Detta får man nästan en halv miljard i bidrag för och samtidigt gnäller man väldigt om en varg tar renar. Gammelsamerna förknippade vargen med vildmark och såg den som ett hot men också som ett uppdrag för att vara ute med renhjorden med skidor. Nu bedrivs olönsamma renskötseln på ett helt annat sätt och kulturen kring detta kan verkligen ifrågasättas. Nej, enligt mig är det mkt gnäll från samerna. Fuskas med rovdjursersättningar görs det också, det har jag hört samer säga själv när jag pratat med den då jag varit uppe och vandrat i fjällen.

Svar: Jag kan inget om renar, samer och renskötsel. Men jag har fått för mig att rovdjursersättningen inte utgår per skadad ren utan i schablonbelopp som eventuellt utgår från hur mycket rovdjur man bedömer att det finns i området. Fast som sagt jag är rätt okunnig om detta. Klart är emellertid att en stor del av Sveriges yta är undantagen från stadigvarande vargförekomst. Det innebär att det är rätt begränsat område som ska hysa alla vargar i landet, samt en stor del av lodjuren och dessutom en hel del björn. Den sammanlagda effekten diskuteras sällan.
Inga Magnusson

2013-03-09 @ 13:01:27
Postat av: Gunnar

Jag tycker att detta är helt konstigt bara! Om det inte funkar så får dom väl antingen avliva henne eller lämna till nån djurpark.

Postat av: Inger Maryissa

jag förstår heller inte vitsen med att flytta vargtiken så många gånger....inget blir ju bättre med det..
och vargar som andra djur vandrar ju dit de själva tycker är bäst...
och ja, håller med om att dessa pengar kunde användas på bättre sätt...

2013-03-09 @ 19:04:31
URL: http://ingermaryissa.bloggo.nu/
Postat av: Suss

Jag håller helt och hållet med dig, stackars djur som inte får vara där de tycker att de hör hemma enligt sin instinkt!

2013-03-09 @ 23:06:37
URL: http://leontina.blogg.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Jag tror att man skulle hålla henne i hägn en period för att hon inte skuolle ge sig iväg igen. Men det verkar knepigt.

Tror det stämmer att man får ersättning efter antal rovdjur. Dock inte helt säker. Andra källor säger att det är efter slaktvikt

Svar: Ja, att släppa ut vargar som varit hägnade verkar tveksamt!
Inga Magnusson

2013-03-09 @ 23:20:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback