Skolnedläggning

Så här skrev jag i ett blogginlägg oktober 2012:

 

128,575 kronor / elev / år...

... är kostnaden i den  minsta skolan i Årjängs kommun, en av dem som majoriteten vill lägga ner och som det bråkas om just nu i Årjäng.  Det är enligt budget för 2012. Just nu lär finnas 22 elever på hela skolan fördelat på 7 årgångar inkluisive förskoleklass. 6 av årgångarna har 3 eller färre elever. Exakt siffra vet jag inte, familjer flyttar o byter skola snabbt. Men den borde stämma på ett ungefär. 
Jag har svårt att tro att någon annan kommun har kvar så små skolor.
 
På min skola, den stora skolan i centralorten Årjäng, så är kostnaden 61,309 kronor/ elev / år enligt budget 2012, alltså hälften så mycket som i den lilla skolan.
 
Och en förfärande stor andel av elevkostnaden i den lilla skolan är rena lokalkostnader, inte undervisningskostnader, man betalar dyrt men inte för kvalitet på undervisningen utan för kvadratmetrar, uppvärmning, underhåll osv. .
 
Den andra lilla skolan som man vill lägga ner har också väldigt få elever, enligt prognos strax över 20 stycken åren framöver. Barnantalet i Årjängs kommun minskar över tid. Läsåret 04 / 05 så fanns 1.151 elever i hela kommunen. För nästa läsår 13 / 14  så beräknas antalet till 939.  Den prognosen ligger ju i närtid och kan betraktas som tillförlitlig.  Minskningen ser ut att fortsätta till 873 elever läsår 18 /19. Nu är det vanskligt att sia om framtiden, allt kan hända som vänder utvecklingen. Det vet man i Årjäng som var dömt till undergång i ett tv-program på 60-talet. Men det vore oansvarigt av dem som beslutar att inte låtsas om det som redan  har hänt och anpassa verksamheten  till de förhållanden som råder idag.
 
Nu handlar skolbråket i Årjäng mest om decibeldemokrati. Dvs det är några få som valt att använda beslutet om skolnedläggningar till att elda under striden mellan de två stora orterna i kommunen; Årjäng och Töcksfors.  Det innebär att bråket följer inte partilinjerna längre utan en geografisk linje, tvärs igenom Alliansen som har majoritet.  Det har allt mer kommit att handla om  solkig argumentation mot person, inte så mycket i sak längre, eftersom argumenten varit lite torftiga. Det är mest unken bypolitik och  symbolfrågor, som man kunde se i NWTs genomgång för någon vecka sedan. Jag refererade det här på bloggen i ett tidigare inlägg.
 
I kväll tisdag tar BUN beslut om att lägga ner en av de minsta skolorna, Blomskog. Sen ska beslutet beredas vidare o tas upp fullmäktige. Det blir också en folkomröstning i ämnet. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback