"Vi tolererar inga förlorare" av B-M Mattsson

En tegelsten har hon skrivit B-M Mattsson om klanen Kennedy. Hon är mycket kunnig i ämnet, både i familjen Kennedy och i landet USA. Roligt att läsa eftersom Kennedys hör till min ungdom. Vi beundrade presidentfamiljen, de var så vackra, unga och fulla av framtidsoptimism. Dessutom verkade de vara så vanliga med sina barn och sina vardagsbestyr förutom gala ibland förstås med vackra kläder, fina frisyrer, anknytning till filmvärlden och Hollywood osv. Men när man läser boken så förstår man att bakom fasaden dolde sig något helt annat:
 
- Stenhårda krav från fader Joe o mamma Rose att någon i familjen måste bli president. Man jobbade verkligen för det hårt och målmedvetet i två generationer, med list, pengar, rätt kontakter osv. Pappa Joe misslyckades, äldste sonen Joe dog och så föll lotten på John. Han fick allas stöd i sin politikerkarriär. Efter hans död Bobby som mycket väl kunde ha blivit president, men som sköts under sin kampanj. Ted som var senator i 40 år men som misslyckades med presidentvalet.
 
- Ett familjeliv hos John F och Jackie som såg ut som en idyll, men det var en fasad. Var och en hade sin roll i kampen för presidenten och den var överordnad allt annat.  Dessemellan ägnade sig männen åt något som antingen var rent sexmissbruk med ett  antal kvinnor, eller helt enkelt ett avancerat sätt att koppla av och roa sig på ett sätt som i vissa kretsar var gångbart på den tiden. Kvinnorna hämtades fram vid behov och fraktades snabbt bort igen, det fanns en diskret organisation för detta. Den notoriska otroheten var känd och godkänd av hustrurna  som en del av spelets regler. Men de goda kontakterna med tongivande media gjorde att ingen avslöjades. Man hade i klanen Kennedy sett till att ha mäktiga tidningsmän i sin innersta umgängeskrets.
 
- Friska, solbrända och starka såg de ut. Men John var egentligen hela tiden svårt sjuk. Han hade Addison och oerhörda ryggsmärtor. Han använde ofta korsett och särskilda anordningar för att ta sig upp och ner för trappor. Hans Addison gjorde honom "solbränd", vilket såg friskt ut men alltså tecken på något helt annat. Cortisonbehandlingarna gjorde honom rundlagd i ansiktet så han såg mindre tärd ut. De smärtstillande och uppiggande som han ständigt  använde skulle anses som narkotika idag.
 
Man kan inte låta bli att förvånas över att så mycket makt kunde samlas i familjen Kennedy trots de svårigheter som man på många sätt levde i bakom fasaden. Det är också intressant att i tanken spekulera i hur det skulle ha sett ut om skotten i Dallas aldrig avlossats. Hur länge skulle detta spel ha kunnat fortgå innan det blivit  avslöjat och verkligheten bakom blivit känd?

Kommentarer
Postat av: TantGlad

Denna bok vart jag intresserad av. Jackie kennedy var ju en skönhet och hennes stil älskar jag. Det eleganta som jag även trivs själv i.
Intressant att läsa om klanen kennnedy.

Svar: Det beskrivs faktiskt i boken en hel del om hur Jackie valde kläder, frisör och stil. Det var otroligt medvetet. Hon var ju väldigt mycket mer enkel och stilfull i sin klädsel än vad som var vanligt i USA vid den tiden. Men allt var från de stora modeskaparna.
Inga Magnusson

Postat av: Gunnar

Den boken verkar intressant! Den kommer jag säkert att läsa.

2013-03-18 @ 20:40:34
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com
Postat av: Znogge

Den måste jag helt klart läsa. Intressant att få veta mer. Släktens öde är ju onekligen speciellt...

Svar: Mattssons Kenndybok är intressant, speciellt för oss som minns familjen och de världshändelser som timade då. De finns också beskrivna och allt är i lättläst romanform.
Inga Magnusson

2013-03-19 @ 06:28:43
URL: http://znogge.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback