Nättrakasserier ...

... och problemen med det hade jag inte tänkt fördjupa mig i mer efter incidenten på Töcksfors-facebookaren R P :s kommentarer, den som ledde till en polisanmälan.  
 
Men den 13-åriga Kumla-flickans  öde griper tag. Eftersom jag bodde nära Kumla under min uppväxt så funderade jag på vem hon var och gick in och kollade. Jag kände inte till henne eller hennes namn eller utseende.  Det fanns en hel del på nätet om henne och det var starkt att se hennes egen videofilm  där hon uttrycker vad hon känner inför negativa kommentarer om sitt och andra familjemedlemmars utseende, en film som hon lade ut för bara någon månad sedan och som nu hade haft 36.000 besök. Och nu är hon borta, det var gripande. Man kan ana hennes skörhet och utsatthet när man hör och ser henne berätta.  
 
Sen funderade jag förstås på vem den vuxne mannen var som sökt kontakt med henne under täckmantel, s.k. grooming. Försäljningschef inom media kallar han sig, f.d. tränare för flicklag, tydligen involverad i kontakter med fler tjejer. På bilderna på nätet så ser han ut som en normal 45-åring och namnet är inte heller nåt jag reagerar på. Att han tränat ett flicklag låter lite oroväckande och påminner om andra tränare som också kanske valt detta uppdrag utifrån andra intressen än rent sportsliga. Å ena sidan hemskt om alla  tränare ska bli misstänkliggjorda men samtidigt kanske de borde kollas lite extra med registerutdrag, precis som lärare och barnomsorgspersonal. .
 
En forskare pratade på tv i kväll och menade att det här rör sig ofta om en kategori män som både har sitt sexintresse riktat mot barn och som har en onormalt stark fixering vid sex. Kombinationen  gör att de bemödar sig att knyta kontakter med unga tjejer på nätet. För när man pratar om utnyttjande så är det 90 % unga tjejer som är offer och vuxna män som är förövare. Vilka tjejer som helst kan bli inlurade i en nätrelation med de här männen eftersom männen  fejkar sin identitet o låtsas att de är unga. Men man säger att de flickor som har det stabilt runt sig med god vuxenkontakt bryter oftast när de inser vem de har att göra med, medan tjejer som av olika skäl mår dåligt och inte har ett bra nätverk av vuxna  är mer benägna att fortsätta för de får mycket uppmärksamhet,  beröm och uppmuntran av de här männen.
 
Så ser alltså bilden ut av förövare och offer så långt som man vet nu. Detta behöver vi tala mycket om med våra barn och ungdomar så de inte blir lätta offer.  

Kommentarer
Postat av: tant Hannele

jag fattar inte hat... lägga energi på det

Svar: Fast det den här mannen sysslat med hamnar i en annan kategori, mer typ missriktad kärlek, eller hur man ska uttrycka det.
Inga Magnusson

Postat av: AnnaKK

Det förekommer så otroligt mycket skit ute på nätet och via sociala medier, och det tycks bara bli värre och värre. När det sen får konsekvenser som fallet i Kumla... Man tycker ju folk skulle vakna upp, och en gång för alla ta tag ORDENTLIGT i det här med nätmobbing, pedofili och det ena med det tredje - men tusan vet om det inte sist och slutligen mest bara leder till att ännu fler sjuka hjärnor får inspiration till att skaffa sej ett alias och börja en liknande verksamhet!? 8-X

2013-03-15 @ 08:42:04
URL: http://annakk.blogg.se
Postat av: Krister

Om vi pratar generellt om näthat så är flickor och pojkar både orsak och måltavla i lika stor grad.

Svar: det har du säkert rätt i. Den könsfördelning jag tar upp gäller trakasserier med sexuella förtecken.
Inga Magnusson

2013-03-15 @ 09:52:27
Postat av: Suss

Fruktansvärt alltihopa och säkert mycket vanligare än vi har en aning om. Man kan ju uppge sig att vara precis vem som helst, på nätet.

2013-03-16 @ 16:32:46
URL: http://leontina.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback