Marknadsföring ...

... var syftet när ett antal landsting ingick avtal om att låta tv-bolag filma patienter utan deras / anhörigas skriftliga medgivande i förväg. Det hela är JO-anmält och Socialstyrelsen har förklarat att man kommer att anmäla till åtal de landsting som inte följer sekretesslagen
 
. Jag förstår inte hur detta kan vara  marknadsföring som är positiv för ett sjukhus eller ett landsting. Vem vill hamna i klorna på en vårdinrättning där man riskerar att bli filmad utan medgivande och ens tillstånd diskuteras som underhållning i TV?
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/patienterna-ar-inte-till-salu-som-underhallning_7867874.svd
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/tio-ar-av-okad-rattvisa_7862610.svd
http://blog.svd.se/ledarbloggen/2013/01/28/integritet-till-salu-hos-12-av-21-landsting/
 

Kommentarer
Postat av: Gunnar

det är ju helt uppåt väggarna att det går till på det sättet. Jag har i min enfald trott att patienterna har tillfrågats och godkänt inspelningarna. Är detta verkligen lagligt?

Svar: Det verkar ha gjorts olagligt om det fungerat som beskrivs i artiklarna och i anmälningarna. Sen kan man tycka att det är tveksamt att behöva utsätta svårt sjuka människor för att fatta beslut om att vara med på en tv-inspelning. Det är inte så lätt att vara klartänkt i den situationen. Och i något fall handlade det om någon som var medvetslös tydligen. Det verkar olagligt. Man måste undra över människosynen hos dem som beslutar inom landstingen.
Inga Magnusson

Postat av: Mia

Ska bli intressant att följa det rättsliga förfarandet och se vad som kommer fram.

Jag tror att det finns ett allmänt intresse i hur sjukvården fungerar, precis som polisens, skolans och andra inom offentlighetens ram. Men sekretesssen ska vara 100-procentig. Inte ens för polisen är det självklart att få veta om någon är inlagd eller ej, först om brottet patienten misstänks för kan ge 2 års fängelse eller ej.

Svar: Ja, det är mycket dramatik i vård- och polisjobb, tacksamt att göra dramadokumentär om. Men det måste självklart vara noga utsagt hur det ska göras och allt bör vara skriftligt dokumenterat om man ska gå över sekretessgränser och lämna ut människor. Sen kan man också fråga sig om det är rätt att begära såna avgöranden av svårt sjuka. Kan de egentligen ge ett svar som är hållbart över tid? Jag menar att många sjukdomar påverkar även omdömet antingen tillfälligt eller på sikt.
Inga Magnusson

2013-01-29 @ 10:50:47
URL: http://miatankar.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback