Barnbyar - alternativ till familjehem?

Det menar Margareta Olsson Rask i en insändare i dagens NWT
http://www.nwt.se/asikter/insandare/article1225823.ece
 
 Idén har enligt henne prövats framgångsrikt i Finland och Norge. Enligt mig finns den också praktiserad i Järna utanför Stockholm, utifrån Rudolf Steiners principer och Waldorfpedagogiken. Dotter här i huset har efter socionomexamen utbildats sig på Rudolf Steiner-högskolan därstädes och jobbat på familjehem inom området (heter kanske Mikaelgården om jag minns rätt) . Det är en verksamhet med hög kvalitet.
http://www.mikaelgarden.se/om_mikaelgaarden/
 
Anledningen till Margareta Olsson Rasks förslag är att det är svårt att få tag på bra familjehem (det man förr kallade fosterhem) och kuratorer tvingas acceptera hem som inte uppfyller kraven. Placeringar måste allt för ofta avbrytas i förtid och barn som verkligen behöver trygghet tvingas flytta runt och byta..
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Herta

Håller inte med. Det finns många bra familjehem och de som jobbar med detta, här kallas de inte kuratorer utan familjehemssekreterare inom den kommunala socialtjänsten, där myndighetsansvaret för kommunens barn finns. Både familjehemmen och de barn som bor där behöver också mycket stöd och kontinuerlig uppföljning. Tror att begreppen är olika också för vad ett familjehem är för något. Inom kommunal socialtjänst menas detta ett hem med 1-2 vuxna som driver dygnet runt vård.

Svar: Din erfarenhet från din kommun är säkert rätt. Men jag tror att det kan vara olika på olika platser. Säkert finns det bra familjehem, men det kan också vara svårt att finna bra hem, särskilt för barn / ungdomar som är lite äldre eller där syskon ska placeras tillsammans. Det kan behöva finnas olika alternativ beroende på behoven.
Inga Magnusson

Postat av: Herta

Skulle ha lagt till att allt säkert inte är bra utan kan bli bättre, hela tiden. Tror dock mera på familjehem än på gruppbpenden för flertalet barn.

Svar: Ja, för de flesta barn som behöver ett sånt boende så tror jag också att ett bra familjehem är bäst. Men om det är svårt att få till för enskilda barn eller grupper av barn så tror jag att familjeliknande gruppboenden är bättre än dåliga familjehem
Inga Magnusson

2013-01-01 @ 19:49:37
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback