Vargjakt blir det i år ...

... på 18 individer av de mest inavlade har Naturvårdsverket nu beslutat. Alltså inte licensjakt i vanlig mening,utan urvalsjakt. Man har nu gjort fördelningen av avskjutningen  i de befintliga reviren men tydligen är det inte officiellt än vilka och var. Jakten kommer att ske de närmaste veckorna eftersom parningstiden kommer sedan. Den kommer att handhas av respektive länsstyrelser verkar det som. Ännu så länge har inte formellt beslut fattats, så det finns väl anledning att tro att någon på verket har läckt information till media för att försöka påverka beslutet i egen önskad riktning. Det är är väl ingen hemlighet att Naturvårdsverkets anställda är helt emot vargjakt och ytterst motvilligt har tagit tag i frågan om vargjakt. Man har varit beordrade av regeringen att ta fram vilka revir och vilka vargar som man kunde jaga, man har inte haft mandat att besluta om vargjakt eller inte. Och beslutet från verket har dragit ut på tiden så länge som möjligt, antar att man hoppas att kunna hejda vargjakten med diverse överklaganden direkt från naturdiktaturorganisationerna ( WWF, Naturskyddsföreningen, Rovdjursföreningen osv.). Sen vet vi ju inte var vi har Lena Ek i det här sammanhanget: spelar hon med öppna kort inför sina väljare, eller finns det ett spel í kulisserna, en tuppfäktning för att blidka både väljare och EU. Dvs att hon låtsas inför svenska folket att hon vill ha vargjakt men samtidigt har en dold  överenskommelse med EU att följa deras  direktiv. Media hänger entusiastiskt på och svartmålar vargjakten som stammens undergång, man är vana att samarbeta i de här sammanhangen, det har skett under många år nu. Aldrig någonsin blir detta med Miljöpartiets och Vänsterpartiets dominans i journalistkåren så tydligt som i vargfrågan. De har mer än hälften av alla mediaanställda som sina anhängare och de rycker villigt ut när det gäller att driva de här politiska frågorna, antingen man gör det på ledarplats eller nyhetsplats.
 
http://fof.se/allt-gronare-journalister
 
Forskningen har gjort beräkningar som stöder beslutet och menar att man får lättare att komma till rätta med inaveln om man håller tillbaka ökningen av de mest inavlade vargarna. Nu är ju en avskjutning av 18 väldigt lite. Stammen torde ligga på c:a 400 individer och med den normala ökningen på mellan 20 och 30 procent per år kommer den inte att märkas.  Jakten  utgör på intet sätt något hot mot den svenska vargstammen enligt forskarna på Grimsö. Men det som verkligen är ett hot är bristen på acceptans för rovdjurspolitiken. Den resulterar i tjuvjakt vilken är en sista nödåtgärd för de som är mest illa drabbade av täta vargrevir som ställer till skada. I Finland ökade vargstammen medan lokalbefolkningen hade möjlighet att decimera stammen, men sedan den möjligheten tagits bort så har stammen nästan utraderats av tjuvjakt. Det är ett bra exempel på konsekvenserna av en lomhörd rovdjurspolitik. Det främsta hotet mot den svenska vargstammen är alltså inte att den ska falla samman pga inavel utan att EUs rovdjurspolitik har slagit undan benen på alla försök att få acceptans för det här djuret bland dem som är berörda.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ja-till-licensjakt-pa-varg-i-vinter_7869424.svd
http://www.jagareforbundet.se/de/Swedische-Jagd/Nyheter/Nyheter/2013/01/Misstanker-omfattande-illegal-vargjakt-1.41976/
http://www.jagareforbundet.se/de/Swedische-Jagd/Nyheter/Nyheter/2013/01/Orsa-ber-regeringen-om-att-slippa-varg-1.41958/
 http://op.se/lanet/ostersund/1.5529622-vargjakt-i-lanet-inom-nagra-veckor
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5424995
http://www.expressen.se/nyheter/har-ska-vargarna-kunna-skjutas/
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/brist-pa-acceptans-ar-storsta-hotet-mot-vargen_7840822.svd
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vargen-prioriteras-fore-landsbygden_7597322.svd
 
Läget här i Årjäng kan jag inte men det finns konstaterat ett par och två fjolårsvalpar som håller till i Sillerud, norr om E18. Sen har det flera gånger setts 10 vargar i Östervallskog. De rör sig över norska gränsen ibland.
 
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Ju färre djur, desto bättre stam? Vi kanske ska ha 120 älgar i landet då...

Svar: Nej, men det handlar om en djurart som är extremt inavlad och då är det bättre att begränsa antalet som är mest inavlade och satsa på utplantering för att få bättre genetik. Älgstammen lider inte av inavel. Fast å andra sidan har ingen vild djurart någonsin lidit av inavel, det naturliga urvalet sköter om rensningen. Det är bara bland tamdjur det är ett bekymmer.
Inga Magnusson

2013-01-29 @ 22:24:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback