Barnfattigdomen överdriven ...

... av barnrättsorganisationerna Rädda Barnen, Bris och Majblomman. Skäms!!!
 
Eftersom många av de barn som utpekats som fattiga är invandrare så har SD öppet mål att vinna ännu mer av allmänhetens sympati och ännu  fler medlemmar när man kan ta fram siffror på lögnerna om barnfattigdom. Jo, det finns barn som inte har råd med iPhone och datorer och egen tv, dvs en relativ fattigdom i jämförelse med andra jämnåriga. Men man hittade  inga barn som går hungriga, saknar vinterkläder osv p.g.a föräldrars dåliga inkomster, så som de här organisationer har påstått. Det finns barn som far illa i Sverige pga att föräldrar mår dåligt med missbruk, sjukdom exempelvis och de barnen ska självklart få all hjälp och allt stöd som samhället kan ge dem och deras familjer. Men det är inte basic ett samhälleligt  fattigdomsproblem omfattande 220.000 barn som de här tre välgörenhetsorganisationerna gjort gällande.
 
Jag skulle inte säga nåt om jag för ett ögonblick kunde tro att överdriften var genomförd i vällovligt syfte. Det handlar naturligtvis om geschäft, att synas i mediebruset i kriget om bidrag! Man vill få in mer pengar, mer pengar och mer pengar till den egna organisationen! Jag vet inte vad de anställda och deras pr-byråer  tjänar på allt frivilligt arbete som läggs ner, men jag gissar att där handlar det inte om fattigdom!!!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16080594.ab
 
Vi som bor i Årjäng är inte förvånade över att de här organisationerna missbrukar statistik och ljuger med statistik. Vår kommun hängs år efter år ut som en dålig  kommun med stort antal fattiga barn. Det är ett statistikfel som ständigt upprepas  och som uppstår eftersom en massa föräldrar jobbar i Norge och deras inkomster syns inte i Sverige. Med en extremt låg arbetslöshet och föräldrar som har norska goda inkomster så vågar jag påstå att barnen hos oss inte är genomsnittligt fattiga. Dessutom lägger man ibland till statistik från alkoholförsäljningen i kommunen och får det till att barnen lever med stort alkoholintag runt sig. Även där en lögn  eftersom väldigt ¨många av Systembolagets kunder kommer från Norge.  Trots att kommunens företrädare om o om igen försöker att justera de här felaktigheterna så struntar man i det, de återkommer varje år.
 
Jag skänker pengar numera enbart till Läkare utan gränser. Det är den enda välgörenhetsorganisation som (ännu!) inte har avslöjats  som egennyttig.Inte ett enda öre till Bris, Rädda barnen och Majblomman från mig!
 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/slapper-begreppet-barnfattigdom_7832728.svd
http://www.expressen.se/nyheter/svt-sa-overdrivs-barnfattigdomen/
http://blog.svd.se/brannpunkt/2013/01/16/barnfattigdomen-finns-den/
 
 http://www.svt.se/ug/barnfattigdomen-i-sverige-kraftigt-overdriven
Nu har de här humana hjälporganisationer granskats i olika omgångar de senaste åren och man har funnit en hel del närighet. Jag väntar bara på att någon ska våga granska naturrättsorganisationerna som göder  reklambyråer med omfattande  mediekampanjer i kriget om människors välvilja. Det är stora dyrbara annonser i alla medieformer.

Kommentarer
Postat av: Inger Maryissa

Jag tror heller inte att det finns barn här i Sverige som går hungriga och saknar vinterkläder
I så fall beror det på andra orsaker i familjen....
det är trist när sådana organisaioner missbrukar och visar fel statistik osv.
för det minskar förtroendet för dessa organisationer i längden

Svar: Tråkigt för det saboterar det goda arbete bland utsatta barn som finns och som behövs. För det finns barn som lever dåliga liv av andra skäl; föräldrars sjukdom, missbruk osv.
Inga Magnusson

Postat av: Lena

Roland påminner om min svärfar, när han satt med foten i gips och högläge. Han började putsa allt silver och koppar och fortsatte sedan med att inventera alla sina böcker och sortera fotografier. Stövarna njöt av hans sällskap och jaktkompisarna kom ofta förbi. Jag tror omställningen och rastlösheten är värst i början.

Svar: Hmm koppar - och silverputs lär jag inte få se nåt av här. Men det droppar in vänner hela dagarna och ger handräckning med ett som annat. Plötsligt är någon dryg kubikmeter ved inne i pannrummet, vilket jag är tacksam för förstås, annars hade jag fått bära in. Pannan är askad och vatten avstängt i ett av husen osv.
Inga Magnusson

2013-01-16 @ 22:26:30
Postat av: Lennart Carlstedt

Läkare utan gränser är den organisation som har minst kostnader för administration. Så jag håller med dig.

Sen tror jag ju knappast att Bris bara ä ute efter pengar. Och kom ihåg att det faktiskt finns fattiga barn i Sverige, om än inte i så stor omfattning som sagts.

En annan pålitlig organisation är Svenska Naturskyddsföreningen. De gör mycket gott. Och Greenpeace gjorde en yppperlig insats här nere när de lyckades ta sig in utan problem på Ringhals kärnkraftverk. arvid de visade hur farligt det är med denna energikälla.

Svar: Mycket handlar ju om var man drar gräns för fattigdom. Handlar det om att inte ha råd med en iPhone och egen dator och egen tv? Eller handlar det om att svälta och hungra? Sen får man också se till orsakerna till att en del far illa. Är det så att samhället har gett familjen för dåliga ekonomiska förutsättningar för att klara basuppehället? Alltså är det samhällets ekonomiska bidrag som är för små? Eller handlar det om att föräldrar prioriterar annat än sina barn? Det vill säga samhället behövde ge föräldrar stöd i att göra rätt val istället för att ge mer pengar? Det kan vara viktigt att se till orsakerna till varför en del barn har det torftigt eftersom orsakerna styr vad man bör göra för att hjälpa dem. Om föräldrar väljer att röka och kröka bort sina pengar, eller lägga stora summor på ett antal hundar, katter och hästar men sen inte anser sig ha råd att ge barnen ett par hundralappar per år till skolresa, då hjälper det inte att höja bidragen.
Jag tror inte att någon av de här organisationerna har som huvudsyfte att berika sig själva, men ibland är det svårt att värja sig för systemfel som verkar åt det hållet. Det blir så lätt att klia varandras ryggar - en felaktig mentalitet kan snabbt bli allmänt vedertagen om den förespråkas av personer med auktoritet.
Och ju mer sluten en organisation är desto större blir riskerna. Det vore väldigt spännande att få en inblick i det internationella penningflödet i en totalstängd organisation som WWF, som drivs i stiftelseform.
Inga Magnusson

2013-01-16 @ 22:36:38
Postat av: Znogge

Synnerligen bekymmersamt när den sortens organisationer inte längre är trovärdiga. Jag ger aldrig till dem. Väljer att stödja på annat sätt.

2013-01-17 @ 06:02:03
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Robert

Läkare utan gränser kallas också för "Läkare utan erfarenhet". Man skickar ofta nyutbildade läkare ut i världen. Hur seriöst är det?

Sen tror jag att om S styrt och diskussionen kommit upp så hade NI kallat det barnfattigdom...

Svar: Jag känner faktiskt några läkare som arbetar åt Läkare utan gränser och de är både duktiga och har lång erfarenhet, så det tror jag inte är någon regel. Sen kan man väl tänka att det är bättre med en nyutbildad läkare än ingen läkare alls, för det är nog alternativet för de här människorna i utsatta områden på jorden.
Din kommentar om S och barnfattigdomen förstår jag inte alls, den får du nog förtydliga.
Inga Magnusson

2013-01-17 @ 10:17:31
Postat av: Landkrabba

Det är trist när pengar inte kommer dit de ska. Jag, och många med mig, har ju en vilja att skänka men det skall ju gå till behövande. Vi skänker regelbundet till SSRS, Svenska Sjöräddningssällskapet, då det är en organisation som ligger oss nära om hjärtat av flera olika anledningar.

Svar: Verkar vara ett klokt val!
Inga Magnusson

2013-01-17 @ 21:21:54
URL: http://landkrabba.blogg.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Betr Läkare utan gränser håller jag med dig, Inga! Har god erfarenhet av dem.

Betr barnfattigdomen tycker jag att Susanna Alakoski hade ett mycket bra inlägg om detta i DN.
http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/jag-vet-vad-fattigdom-kostar-for-den-som-ska-bli-manniska.

Vad det handlar om är t ex det som Zlatan skriver om i sin biografi. De hade inte råd att betala hans träning, pappan bar hem Ikea-soffan på ryggen och när kompisarna föreslog att de skulle äta pizza sa han Nej, jag har ingen lust - fastän det berodde på att familjen hade ont om pengar.

Nr det gäller föräldrar som inte kan hushålla utan måste ha allt genast kan det bero på olika orsaker. Problemet där är att folk som får socialhj'älp oftast bara får pengar i stället för att få hjälp med att lära sig hushålla. Och oftast är det unga oerfarna socialsekreterare som har han om dessa familjer, vilket leder till att man inte tar tag i roten till probleme.

men läs gärna Alakoski. Hon vet vad edet handlar om.

Svar: Jo, tack, jag har läst Alakoski, både i bokform och artikeln du nämner. Jag tycker hon är lika dålig i båda fallen. Hon framför någon sorts tycka - synd-om- i - eländet - frosseri som jag starkt ogillar. Och hon försvarar vildsint bidragstagande föräldrar / låginkomsttagares rätt att både röka och kröka upp de pengar som annars kunde ha bekostat barns skolresa eller semesterresa. Och menar att mer pengar till de här familjerna löser problemet. Det är enkelspårigt och fel.
Inga Magnusson

2013-01-17 @ 23:26:51
Postat av: Lennart Carlstedt

Jag undrar om vi läst samma artikel? Alakoski beskriver bara verkligheten. Det är ett faktum att antalet henmlösa växer, att soppköerna blir allt längre (fråga dem vid Klara kyrka!) och att inkomstklyftorna ökar.

Hennes bok Svinalängorna togs väl emot av både kritiker och publik. man gjorde också film på boken och denblev mycket populär.

Däremot an jag hålla med om att man ska vara försiktig med statistiken. Och vi kanske kan vara överens om att de familjer som inte kan sköta sin ekonomi skulle behöva hjälp med detta istället för att man låter oerfarna unga socialsekreterare ta han om de här ärendena och bara betala ut socialbidrag. Så är det tyvärr idag.

2013-01-18 @ 23:16:23
Postat av: Stig F

Alakoski beskriver SIN verklighet. Den verklighet hon själv levde med sina missbrukande föräldrar. Föräldrar som minsann hade råd med sprit och cigaretter – men inte att köpa en ny baddräkt till dottern. Där gick gränsen..

Alakoski tycks inte ha förstått att andra simmande barn i hennes närhet kanske hade lika fattiga föräldrar, men deras föräldrar söp inte upp de små slantar de hade. Det kanske var förklaringen varför Alakoski fick skämmas när det var simtävling – och de andra barnen slapp.

Det typiska för alkisföräldrars barn är att man fortfarande efter årtioden inte får säga sanningen. Alakoski är inte ensam om detta. Hon beskriver en eländig barndom i en dysfunktionell familj med missbrukande föräldrar, men samtidigt är det ”samhällets fel” att Alakoski inte hade en ny baddräkt när det var dags att tävla. Varför får vi andra då inte säga att de skulle hon ha kunnat ha precis som andra om pengarna inte hade gått till Systembolaget istället?

På tal om fattigdom stod det senast idag i tidningen att antalet fattiga familjer har varit konstant under 20 års tid (från 1990), ca 12%. Fattigdomen har inte vuxit i landet. Däremot har 2/3 av barnfamiljer fått det bättre. En en liten del (12,7%) står kvar i samma fattigdomen som tidigare. Fattigdomen har alltså inte ökat utan är precis lika stor som tidigare. De andra som inte är fattiga har bara fått de bättre. Det är en viss skillnad på skildringen av fattigdomen..

Alakoski skriver bra. Hennes språk är väldigt vackert. Men hennes verklighetsskildring är inte någon universalskildring om hur fattiga barn har/hade det i Sverige. Snarare är det en skildring om hur det brukar vara när man lever i en missbrukarfamilj. Lite skillnad där också.

Även i rika familjer kan barn ha det så som Alakoski. Föräldrarna super och bråkar. De åker inte till jobbet, för de är för bakis. Barnen – eller i väldigt rika fall hemhjälpen – får fixa vardagen. Och säkert blir en och annan jumpapåse kvarglömd hemma plus att baddräkten blir inte köpt. Missbrukare prioriterar sitt missbruk framför barnen. Det är ett elände oavsett samhällsklass.

Varken unga eller gamla socialsekreterare kan uppfostra vuxna missbrukare till att bli bättre föräldrar. Endast missbrukare själva kan lyckas med en förändring om de själva vill det.
Alakoskis liv skulle inte ha förbättrats med mer socialbidrag utan möjligtvis omhändertagande av barnen på ett tidigt stadium. Alternativt skulle man ha satt föräldrarna under övervakning så att någon annan hade tagit hand om ekonomin och föräldrarna skulle ha fått be om fickpengar för eget bruk.
Men så fort man försöker omhänderta barn i Sverige då blir det ett himla liv.

Svar: Du beskriver Alakoskis skriverier väldigt bra och jag kan bara hålla med. Barn som hon berättar om får det inte bättre av mer socialbidrag (därmed inte sagt att det kanske inte också kan behövas ibland!), eftersom mer pengar förmodligen inte skulle komma barnen till del i alla fall, utan användas till mer droger och mer alkohol osv. Det måste andra lösningar till och det är viktigt att se var problemen finns eftersom det är olika lösningar om det handlar om behov av enbart pengar eller annat stöd. Därför är det upprörande och himla dåligt när organisationer som betraktas som seriösa försöker mörka fakta. Man måste skilja på relativ fattigdom och absolut fattigdom, man måste använda ett distinkt språk, bruka statistik och fakta rätt och inte ljuga.
Inga Magnusson

2013-01-21 @ 00:14:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback