Ljug ...

... var det om vår köttkonsumtion! Jordbruksverket basunerar ut att vi konsumerar 85 kilo kött per person och år, samt att vi ska skämmas för det och helst betala skatt för köttätandet. Det är helt enkelt inte sant. Vi äter inte 85 kilo kött per person och år.
http://www.newsmill.se/artikel/2013/01/23/myt-att-vi-ter-85-kilo-k-tt-om-ret
 
Siffran 85 kilo är en produktionssiffra, alltså kött innan det är styckat och benfritt. Hälften går bort ungefär. Dessutom är 18 kilo av 85 fågelkött!. Sen går det bort en hel del i tillagningen så det vi får i oss per år och person är alltså 23,4 kilo rött kött per år och ingenting annat.  Detta är förstås en genomsnittssiffra, några äter mer, några mindre, några inget alls. Men det är ingen alarmerande hög siffra vare sig för hälsan eller för miljön.
 
Det kanske är viktigare att välja rätt kött än att bara racka ner på köttätandet som sådant. Svenskt kött produceras enligt stränga djurskyddslagar och klimatsmart. Genom att äta svenskt närproducerat  kött så minskas också på transporterna vilket gynnar miljön.
 
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/politiker-ska-inte-lagga-sig-i-matvanor_7852486.svd
Själv mumsar jag kött med mycket gott samvete, säkert betydligt mer än genomsnittet: i stort sett bara vilt! Snacka om närproducerat och klimatsmart! Helt oslagbart ur alla aspekter och dessutom väldigt smakligt. Inte heller fel att veta att djuren har varit lyckliga under sin levnad och fått en död som är jämförelsevis snabb och smärtfri.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Så var det med den saken! Lögn och statistik...

Svar: Ja, lite billigt trick av ett statligt verk!.
Inga Magnusson

Postat av: Hanneles paradis på Hisingen

vi ser Highland cattle från altanen

Svar: Ha ha.. trevliga att se på och så smakar de bra på tallriken!
Inga Magnusson

2013-01-24 @ 07:16:29
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Gunnel

Det ser klart mer alarmerande ut att visa de där fantasisiffrorna. Om man tänker på den summan du kom fram till och plockar ner den till kg kött per månad så är vi genast nere på knappt 2 kilo eller 1/2 kilo i veckan. Vad är då problemet?

Svar: Det är fult att ljuga med statistik för att nå egna syften, antingen det handlar om Jordbruksverket eller barnrättsorganisationer. Och visst blev skillnaden stor. De flesta tycker nog att vår köttkonsumtion är väldigt rimlig.
Inga Magnusson

2013-01-24 @ 09:21:05
URL: http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com/
Postat av: Lena

Det är ju skrämmande att ett staligt verk inte kan läsa rapporter korrekt. Okunniga journalister basunerar sedan ut "nyheten" utan att reflektera det minsta.

Är det vegetarianer som kuppat in sig på JV?

Svar: Tyvärr så sitter det nog många av den typen på de statliga verken, människor med ett stadsperspektiv och ett betraktarperspektiv på djur och natur. Vi som växt upp på landet och lever nära djur o natur ser på ett annat sätt.
Inga Magnusson

2013-01-24 @ 17:46:57
Postat av: annechristines/bustanten

Ja att mumsa på det sättet med vetskapen att djuren haft det bra är ju bra.

Ha det gott från mig!

2013-01-24 @ 19:57:18
URL: http://annechristines.bloggo.nu
Postat av: Lennart Carlstedt

Nja, problemet är ju korna och de är ju lika många även om man inte konsumerar allt kött på dem. Men jag tror nog att detta är ett dåligt förslag. Fram för naturbeteskött från djur som har det bra. Och gärna mer lammkött. Kyckling är ju välldigt populärt men när man ser hur de har det blir man kanske lite betänksam.

Sen kan man ju själv dra ner på köttkonsumtionen en aning. På landsbygden finns det ju stora möjligheter att odla egna, fräscha, giftfria grönsaker. Och fisk är ju jättegott.

Men jag har inga problem med vegetariane. Statistiskt (jodå, det är seriös statistik) lever de längre och är friskare.

2013-01-25 @ 22:50:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback