C-förslaget om fri invandring ...

... bygger på en oseriös bok. Den är tydligen full av  faktafel när man granskar den. Det är mer en ideologisk skrift än en saklig sådan. Slarvigt att använda den som underlag!  Det finns siffror som säger att invandring är lönsam för ett land, men inte alltid och inte under alla omständigheter. Och för den offentliga sektorn, som måste ta initialkostnaderna så kan det bli ett dilemma,  rent krasst ekonomiskt, både i stat och kommun. Politiskt är det också sprängstoff att ha en stor invandring.  Det  visar sig tydligt i vårt land med SD:s frammarsch i opinionen. Detta är problem som måste kunna diskuteras öppet och inte bara sopas under mattan som främlingsfientlighet.
http://www.dn.se/debatt/oserios-debattbok-bakom-forslaget-om-fri-invandring 

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Visst skulle det vara fantastiskt med en värld där människor kan röra sig fritt över gränserna men det kommer inte att fungera inom överblickbar tid. ...om ens någonsin..

Det är bra med visioner för framtidens samhälle. Kanske behövs det mer samtal om det. Synd att C hamnade så snett bara i sitt ideprogram.

Postat av: Veiken

Länderna som gränsar till oroshärdar runt om i världen
har det mycket svårt med alla flyktingar som väller över gränserna. Man orkar inte ta emot hur många som helst! Varken ekonomiskt, socialt eller humanitärt.

2013-01-24 @ 15:19:09
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Lennart Carlstedt

Det är inte sant tt förslaget bygger på den boken, vilket Per Ankersjö talar om i en replik till författaren!

Jag antar att t ex somalier som kommer till Sverige har ungefär samma utbildningsnivå som de som kommer till England. Hur kommer det sig då att 4 av 5 av dem ganska snart får jobb medn de hamnar i utanförskap här?

Visst finns det poblem. Ett är att många rika kommuner inte tar emot flyktingar vilket eleder till att de koncentreras till vissa områden. En styrning till vissa motsträviga kommuner vore bra. Hur många invadrare har Danderyd och Lidingö tagit emot.

Fri invandring är förstås ett utopiskt förslag. Men kanske borde vi vara generösare när det gäll barn. I Halmstad ska nu en romsk mamma och två av hennes barn utvisas till Serbien. Visserligen är barnen omhändertagna sedan två år enligt LVU och har bara träffat sin mamma några timmar under övervakning var 14:e dag men som Migrationsverket påpekar "små barn har starka band till sin biologiska mamma.Som om det vore en rättighet att vara mamma. Det ska manm göra sig förtjänt av. Hur kommer det att gå för barnen där en ena flickan är funktionshandikappad? Jag blir lika upprörd varje gång.

Svar: Nej kanske inte direkt men indirekt är det de här filosofierna som ligger till grund för den nyliberala tanken om fri invandring.
Det finns som du beskriver ett antal problem med invandringen till
Sverige, du har helt rätt i det. Jag har inga lösningar att servera på dem, men jag är av den bestämda uppfattningen att vi måste kunna diskutera dem öppet utan att betraktas som främlingsfientliga. Om vi inte vågar göra det så banar vi väg för politiska strömningar som vi inte vill se i maktposition.
Inga Magnusson

2013-01-24 @ 22:59:20
Postat av: Lennart Carlstedt

Ett av problemen är kanske att vi ser dem som problem och inte som en resurs..

Svar: Nej dilemmat är att vi inte får diskutera öppet om de problem och frågor som ändå måste lösas i samband med invandringen utan att bli betraktad som främlingsfientlig. Jag har både en blandad familj och blandad umgängeskrets och gillar olika. Och jag kan inte förstå skräcken för att faktiskt våga debattera och diskutera hur man ska hantera invandringen.
Inga Magnusson

2013-01-25 @ 22:39:05
Postat av: Mia

Intressant meningsutbyte och jag vill lägga till mina tankar... Jag tror Lennart har rätt i att ett av de stora problemen är att vi hela tiden pratar om invandringen som ett problem. Jag tror inte vi haft det välstånd i Sverige om vi inte haft invandring, för vi har saknat arbetskraft.

Så instämmer jag också i att vi måste diskutera invandringen, både positivt och negativt... Som det är nu så är det de negativa och många gånger fördomar som sprids, fördomar som inte bygger på mycket fakta.

Svar: Exakt! Om vi kunde få till erkännade av de intitialproblem som finns och bättre lösningar på dem så skulle fokus kunna flyttas till andra aspekter. Som det är nu kommer man liksom inte vidare.
Inga Magnusson

2013-01-26 @ 17:22:12
URL: http://miatankar.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback