Budgetstupet är det kortsiktiga ...

...hotet mot den finansiella stabiliteten i USA och också mot världsekonomin. Landet står för en fjärdel av världsekonomin. Nu är hotet avvärjt för någon tid framöver genom besluten i kongressen. Långsiktigt så måste man förr eller senare ta itu med det dilemma som det innebär att välja betydligt högre utgifter än man har inkomster till. Glappet har täppts igen genom lån i Kina. Det innebär också ett beroende som kan bli ett dilemma framöver, Kina är ju en diktatur med andra grundläggande värderingar än de västerländska demokratierna. Inom några år kommer Kinas ekonomi att gå om USAs, frågan är inte längre om, utan när.
http://www.svd.se/naringsliv/darfor-maste-usa-banta_7790762.svd
http://www.dn.se/ekonomi/utgiftsfragan-hard-not-i-usa
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kongressen-godkande-krisbudgeten_7791474.svd
http://www.dn.se/ekonomi/kongressen-godkanner-budget
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/under-samma-morka-moln

Märkligt att världen ser helt annorlunda ut numera. Kina, som var fullt av fattiga svältande barn när jag växte upp, är nu en ekonomisk stormakt. Afrika och Indien är på gång, allt medan USA o Europa befinner sig på konkursens brant. Röda korset varnar nu för risken för upplopp och folkliga uppror i Europa, liknande dem man sett i Afrika, när maten och resurserna inte räcker till för alla. Man behöver förbereda sig på det menar R.K.
http://www.svt.se/nyheter/varlden/roda-korset-varnar-for-uppror-i-europa
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/roda-korset-varnar-for-uppror-i-europa_7791640.svd
 

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Ser att representanthuset nu också har godkännt budgeten. Det var bra men de flesta problemen kvarstår som olösta.
Om jag har förstått rätt så var Sovjet-imperiets fall inte militärt utan ekonomiskt. USA kommer inte att sönderfalla men jag tror att rollen som Världspolis håller på att försvinna. Alla krig som utkämpas på olika ställen runt om i världen kostar hur många miljarder dollar som helst.


Svar: Det ser ju ut som om det blir besparingar i militärbudgeten också och det är rimligt kan man tycka. Ett land som har så dålig ekonomi kan inte kosta på sig att ha en stor militärmakt runt om i världen. Det ser ut som om imperiers fall handlar om ekonomi. Paralleller kan även dras till EU som också snubblar omkring nära sina egna budgetstup.
Inga Magnusson

Postat av: Hannele på Hisingen

Hänt mycket i Sovjet också..

Svar: Hur menar du då?
Inga Magnusson

2013-01-02 @ 09:02:13
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Znogge

Asien är på framfart så det stänker om det! Europa halkar efter... Ombytta roller.

2013-01-02 @ 16:43:55
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: soffie

det händer en hel del ute ivärlden, kramen

2013-01-02 @ 21:51:00
URL: http://soffie69.blogg.se
Postat av: Kristoffer

Jag tror USA behöver mer av regleringar. Den extrema neoliberalism som präglat landet i decennier har spårat ur. Jag är för att det ska finnas en stor privat marknad, men även jag känner att gränsen passerats i USA. Att ge storfinansen så stor makt över landets ekonomi visade sig funka skapligt i goda tider, men katastrofalt när det började gå utför.

2013-01-03 @ 13:34:13
URL: http://www.xn--lnapengar365-tcb.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback