Sätt lönen långt över mitt huvud ....

... i centrala förhandlingar under strejkhot, tack!. Det är enda chansen för oss lärare att få högre lön. För kommunerna känner inget  kollektivt nationellt ansvar för att det finns nya behöriga lärare att sätta in när många nu går i pension. Och den  dåliga lönen är en viktig avskräckande faktor när lärarutbildningsplatser står tomma. Lärares låga löner är inte längre ett problem för den egna plånboken utan ett landsomfattnade problem när för få söker till lärarutbildningarna och de som kommer in ofta ville bli nåt annat, man kom in på sitt andrahands eller tredjehandsval.

Nu basunerar chefernas organisation ut att lönen ska sättas lokalt i idylliska samtal mellan arbetstagare och chef, präglade av ömsesidig förståelse och klokskap! Allt centralt  kämpande är gammalmodigt och fel.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/lonen-ska-inte-sattas-langt-over-ens-huvud_7790534.svd

Jamen, självklart vill man det, det är ju det bästa sättet att hålla nere lönerna i den offentliga sektorn åtminstone! Vi lärare har haft lokal  s.k.  indviduell lönesättning, under rätt många år nu  och det har gått käpprätt neråt hela tiden. Det blev inte någon lönespridning utifrån skicklighet och utbildning som tanken var. De centrala avtalen kom inte att fungera som golv utifrån vilket lönerna skulle individualiseras uppåt, utan som tak under vilket alla hamnade. Det finns mängder av lönekriterier och mål uppsatta men  i stort sett alla arbetstagare  trycks ihop runt samma summa i någon sorts jämlikhetstanke.

Skolans chefer har inte  någon avgörande makt över min lön, den är redan satt i de hierkiska systemen.  I den privata sektorn är det säkert på ett annat sätt. Där kan jag tänka mig att kompetens är avgörande på ett helt annat sätt och chefen har ett större spelrum i lönesättningen. 

Jag kan förstå att grundtanken med löner som sätts lokalt på arbetsplatsen är god, men  i offentlig sektor fungerar det inte. Vi behöver ha strejkvapnet som makt för att få bättre lön och det har vi inte ute i kommunerna. Den självklara förhandlingspartnern är staten, inte kommunerna. Det är staten som ställer upp kvalitetskraven i skolan och det är staten som måste ta ansvar för att det finns en lön som lockar lärare att bli behöriga.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback