16 vargar i 8 revir ...

... prutade man, antar jag, till efter ramaskriet som organiserades av media igår när någon på Naturvårdsverket valde att läcka  ut i förväg att 18 vargar i 9 revir skulle skjutas. Så gick det naturligtvis till. Den medvetna läckan fick resultat, media hängde på och hjälpte till genom att slå på stora trumman tillsammans med naturdiktaturorganisationernan. Det ljöd ett ramaskri över riket med varningar om att vargstammen nu skulle gå under, medan sanningen är att man endast  tar bort några bråkdelar av årets tillväxt!!
 
Först talades om att ta bort 20 vargpar i urvalsjakt, sedan blev det 20 vargar, sedan 18 vargar och nu har antalet  alltså krympt till 16. Man kan kanske säga att det bidde en tumme.
 
http://www.svt.se/nyheter/sverige/16-vargar-ska-fa-skjutas-i-vinter
 
I Värmland blir det urvalsjakt i reviren Acksjön och Brattfors, inte här. Det blir alfahanarna i reviren som i första hand tas bort och förhoppningen är att de ska ersättas av djur med mindre inavelsgrad.  Högst två  i varje revir får skjutas. Jakten börjar imorgon (!) och får pågå  till 20:e februari. Men imorgon får endast spårning ske, ingen jakt. De som får jaga är jakträttsinnehavarna, men jag utgår i från att det blir länsstyrelsen som organiserar jakten på något sätt.
 
Detta kan man läsa i pressmeddelandet som gått ut från verket:

 

"Fakta om selektiv och riktad jakt:

-          De mest inavlade reviren omfattas av den riktade jakten.

-          I varje utpekat revir får högst två individer fällas. Jakten ska inriktas mot grupper av varg och ska, om möjligt, bedrivas så att högst ettav alfadjuren fälls.

-          De som har jakträtt på marken där de utvalda reviren finns får jaga

-          Jakten pågår mellan 31 januari och 20 februari 2013. Under den 31 januari får man endast spåra.

-          Jaktledaren ska minst en gång i timmen rapportera in till aktuell länsstyrelsen om resultat från jakten.

-          Naturvårdsverket följer utvecklingen av vargstammens genetiska status."

 
Med så kort varsel och med så kort jakttid blir det nästan omöjligt átt  få till en fungerande jakt. För att kunna göra urval krävs spårsnö under en längre tid så att man får större chans att verkligen skjuta alfadjur som avsikten är.  Det här är löjligt, väldigt mycket ett spel för gallerierna känns det som, ett spel riktat åt alla håll. Den svenska vargpolitiken har havererat, man vet inte hur många djur man ska ha, det finns ingen övre gräns och stammen förökar sig numera bortom kontroll, alternativt regleras med tjuvjakt. Regellöst och laglöst är det i alla fall.   Den här lilla avskjutningen i urval  har ingen betydelse för den totala numerären, möjligen för genetiken. Om utmaningen mot EU är på riktigt och inte bara en tuppfäktning för syns skull, så är det i sig positivt förstås.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/16-vargar-far-skjutas-i-vinter_7872348.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/16-vargar-far-skjutas-i-vinter
http://www.nwt.se/varmland/article1241844.ece
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5426076
 
Den som väljer att följa medias bevakning av det här beslutet och den kommande vargjakten ska komma ihåg att mer än hälften av landets journalister hör till (MP) eller (V), vilka  har en väldigt biologisk syn på rovdjur och inte sällan är rabiata vargvänner med ursprung i storstads-medelklass. De är då inte bondebarn från landsbygden.Därmed väljs med automatik det mänskliga perspektivet bort; att det faktiskt bor människor i vargområdena, människor som har fått offra en stor del av sin livskvalitet och rörelsefrihet pga att de plötsligt finner sig boende i ett vargrevir. Man väljer bort perspektivet att det stora hotet mot den svenska vargstammen inte alls är inavel utan bristen på acceptans hos de berörda och om detta är forskare idag tämligen eniga.
http://fof.se/allt-gronare-journalister

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback