Heja Cameron!

Folkomröstning i Storbritannien om medlemskapet i EU lovar han! Oj, va han kommer att bli populär i sitt hemland. Och impopulär bland de andra EU-politikerna i Europa. Ett sånt förslag i Centerns idéprogram skulle nog rädda kvar riksdagsplatsen för partiet. Det borde väl också rimma väl med den nyliberala linjen om att staten ska inte bestämma över individen. EU är ju maktfullkomligt när det gäller att peta i sånt som man inte har med att göra,  exempelvis den svenska rovdjurspolitiken. Det senaste är att till och med media ska kunna styras av ett centralt EU-forum. I flera artiklar i svensk media så skrivs nu att det finns ingen opinion i vårt land för ett utträde, men jag undrar. I Aftonbladets lilla enkät så är de över 80 % som vill ha en ny folkomröstning om vårt EU - medlemskap. Det kanske inte är så konstigt. Det EU vi gick med i en gång i tiden finns inte längre, EU har blivit något helt annat och är på väg mot att skapa en jättestat.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/ett-uttrade-skulle-andra-maktbalansen
http://www.dn.se/nyheter/varlden/cameron-verkligt-val-om-eu-vantar-2015
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/utgivarna-sagar-eu-rapport_7853442.svd
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/britter-vill-lamna-eu_7857338.svd
 
Nu kanske Camerons utspel inte är så allvarligt menat, det kan ju vara ett schackdrag för att utverka goda villkor i förhandlingar med EU.

Kommentarer
Postat av: soffie

hoppas du haft det bra i kylan :)brr imorse hade vi -20

Postat av: Lillan i Cornwall


Jag vill inte att Storbritannien lämnar EU av minst tre anledningar. For det forsta så kommer vi inte att få vara med och fatta beslut som vi, trots att vi inte längre är ett medlemsland, dock kommer att påverkas av. Den andra anledningen är att, jag mister rätten att rosta på ministrar som jag vill skall representera Storbritannien i Brussels. Det betyder ganska mycket for mig, som inte får rosta i England då jag inte har brittisk medborgarskap. Och sist, men inte minst, så kommer det att betyda att Cornwall mister all financiell hjälp från EU. Cornwall är ett av de fattigaste landskapen i Storbritannien och i stort behov av stod.

Cameron vill själv inte lämna EU, så det är ganska 'lustigt' att just han kanske blir den som får oss att gå ur unionen.


Svar: Jag vet inte hur mycket Storbritannien betalar i EU-avgift, men jag misstänker att om man slipper den så räcker den pengen till en hel del regionala stöd inom det egna landet istället. Sverige är ju en av de stora nettobidragsgivarna till EU, vi är med och försörjer en hel del stöd i sydeuropeiska länder och f.d. öst. Om vi sluppe betala ett antal miljarder varje år till EU så skulle vi kunna ha råd med ett sunt och friskt eget jordbruk exempelvis, med bra mat, ungefär som Norge.
Inga Magnusson

2013-01-23 @ 22:41:45
Postat av: Anonym

Visst, lägg fram populistiska förslag och förstör för andra EU-länder. Hur bra är det för ekonomin med en sån osäkerhet.

Vad folkomröstningar beträffar tenderar de alltid att besvaras med ett nej. Vi har våra politiker för att de ska representera oss. Skräckexmeplet är Schweiz där kvinnorna saknade rösträtt fram till för några år sedan.

Om varje land ska bestämma för sig - hur blir det då när det tex gäller fåglar som flyttar över halva jordklotet? Skyddas i ett land och skjuts i ett annat. Nej, lite globalt tänk behövs - inte bypolitik och populism.

Svar: Fågelskydd och en hel del annat går bra att komma överens om i andra internationella fora, det behövs ingen gemensam ekonomisk marknad för det. Det är inte så många frågor som lämpar sig för folkomröstningar, exempelvis inte sånt som är lagstridigt eller som mest handlar om pengar. Men en del, typ just EU-medlemskap griper djupt in i demokratin och därför är det en lämplig folkomröstningsfråga. Med medlemskap i EU så håller vi på att lämna över vår nationella bestämmanderätt till en annan instans och det blir egentligen grundlagsfrågor.
Inga Magnusson

2013-01-23 @ 22:55:05
Postat av: Lennart Carlstedt

Det finns mycket att kritisera EU för. Flytten mellan Bryssel och Strasbourg, skyhöga löner, det demokratiska underskottet. Men nationalstaten är för liten. Det behövs ett block av en viss storlek för att balansera USA och Kina.

Och vi har röstat om EU en gång.

Vad händer med EU-projekten? Pengar till jordbruk? brottsbekämpning? Redan hör man röster i Storbrittanien om att man inte vill investera där om de inte ska vara med i EU. Det är ju knappast EU:S fel med den ekonomiska krisen - den svarar storbanikerna och oansvariga regeringar för.

Svar: EU har ändrat sig mycket sedan vi röstade, det EU vi sa ja till finns inte längre. Det finns goda skäl att rösta igen. Det påstås i artiklar i media idag att det inte finns någon opinion för en omröstning i Sverige igen, men samtidigt har Aftonbladet en egen liten enkät och där svara över 80 % att man vill ha en folkomröstning om EU. Om vi går ur EU så förlorar vi vissa stöd, men Sverige hör till en av de största nettobidragsgivarna i EU så det lär ändå gå med vinst. Vi slipper ju betala den dryga EU-avgiften och kan använda de miljarderna till goda investeringar i bra mat, eget jordbruk exempelvis. Och så är vi fria att söka oss fram till affärskontakter med de marknader som har framtiden för sig; Kina, Afrikanska länder, Norge. Vi slipper vara med och försörja konkursboet EU med starka kopplingar till ett fullständigt bankrutt USA.
Inga Magnusson

2013-01-24 @ 22:42:32
Postat av: Lena

Lördagens (idag) morgonsoffa i Svt 1 hade en underbar kritisk diskussion om EU mellan Stig Malm, Göran Hägg och ?. Titta på reprisen om du kan och känn dig vara i gott sällskap! Du är verkligen inte ensam om dina funderingar.

Svar: Nej jag tror att många funderar över vitsen med nuvarande EU. Det liknar inte mycket det EU som fick ett knappt ja den förra folkomröstningen.
Inga Magnusson

2013-01-25 @ 16:21:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback