Filmade på sjukhus ...

... i underhållningssyfte kan patienter bli! Och det utan godkännande i förväg av personen i fråga eller anhöriga. Det är upprörande och häpnadsväckande! Ett antal landsting har alltså avtalat bort både patienters integritet och vårdsekretessen genom att ingå avtal med tv-produktionsbolag som kan filma sekvenser av ¨vård som sedan blir TV-underhållning! Det handlar både om att filma patienter, varav en del är dödssjuka, och att lämna ut diskussioner om sånt som är journalinnehåll!
http://www.dn.se/debatt/tolv-landsting-tillater-att-patienter-filmas-olagligt
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/landsting-anmals-for-sjukhus-tv_7864560.svd
 

Kommentarer
Postat av: Gunnel

Verkar helt huvudlöst. Hur kan det vara lagligt ifall inte alla patienter ger sitt medgivande?

Svar: Ja helt sanslöst. Och dessutom borde det vara olagligt. Människor som utsatts för detta har alltså bl.a. varit dödsjuka cancerpatienter.
Inga Magnusson

Postat av: Mia

Lagen om sekretess finns och har inte förändrats. Den är stenhård och om det är så att enskilda patienters identitet har röjts är det åtalbart. Om det dessutom har lästs upp journalutdrag i TV utan tillstånd så är det för mig helt obegripligt att något sådant kunnat ske!

Ingen som arbetar inom branschen är okunnig om sekretessen.

Svar: Det som beskrivs i tidningsartikeln här är för mig rena science fiction! Men eftersom en organisation har anmält de här landstingen så måste det väl ändå ligga något bakom. Kompensation i form av en middag på Gondol får mig ju bara att rysa!
Inga Magnusson

2013-01-28 @ 11:41:23
URL: http://miatankar.wordpress.com
Postat av: Veiken

VA? Hur kan det vara möjligt! Det går inte att hitta folk som ligger på sjukhus på grund av sekretessen. Hur i hela friden kan man då gå in och filma utan patientens medgivande? Horribelt!

Svar: Ja, jag glömmer aldrig när jag var med min mamma på ett ensamrum på sjukhuset och vi ville ta ett kort på henne när hon vinkade glatt på en bild som vi ville skicka till hennes barnbarn för att visa att hon var ok. Jag fick en rejäl uppsträckning av en sköterska som höll en föreläsning om att all fotografering inom sjukhusets väggar var förbjuden och det spelade ingen roll om det bara var min mamma o jag i rummet. Hon kollade till o med att jag raderade bilderna!! Och så får man nu läsa detta!
Inga Magnusson

2013-01-28 @ 15:29:02
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Suss

HELT VANSINNIGT! Var tog sekretessen vägen? Finns det ingen som kollar upp sånt här, det verkar inte klokt? Måtte inte jag dyka upp på någon sjukhusfilm, för jag blev ju där ett tag när de felopererade min gallsten.

Svar: Allt går tydligen att sälja numera, till och med sjukvårdens sekretess!
Inga Magnusson

2013-01-28 @ 16:51:19
URL: http://leontina.blogg.se
Postat av: Znogge

För jäkligt rent ut sagt! Kan det verkligen får gå till på det viset. Skandal...

Svar: Absolut skandal! Hoppas de ansvariga blir avskedade och blir straffade,
Inga Magnusson

2013-01-28 @ 18:34:22
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Lennart Carlstedt

Helt otroligt! Det borde vara förbjudet.

Svar: Jag misstänker att det är olagligt, enligt lagen om sekretess. Den går inte att avtala bort.
Inga Magnusson

2013-01-28 @ 22:14:39
Postat av: Herta

Jag vill inte att jag själv eller någon mig närstående visar upp sig för en större allmänhet, sådär.

Svar: Jag känner spontant att jag skulle vilja skriva ett förbud mot filmning att bära med mig synligt om jag skulle hamna i en trafikolycka / akut sjukdomstillstånd och riskera att bli offentliggjord i någon dokusåpa. Jag skriver mycket om mitt liv på bloggen, men info om min hälsa - eventuella sjukdomar tillhör bara mig. Det känns viktigt.
Inga Magnusson

2013-01-29 @ 21:31:23
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback