Fästingplågan är här!
Nu plockar vi; på hundar och senast också på gubbe efter gräsmatteklippning. Fästinghalsband blir det med det snaraste på de fyrbenta. Undrar om det funkar på gubbar också? ;-)
Det förutspås en grym fästingsäsong med det blöta vädret som vi har haft de senaste månaderna.
Canon IXUS 10015, 12.1 m- pix ...
... har jag haft i flera år nu. Den hänger med överallt, har ett smidigt format, liten med rundade hörn, som gör den lättburen i fickan ochden tar riktigt bra bilder. Ser att den börjar se sliten och kantstött ut, tappad i golv åtskilliga gånger men funkar fortfarande bra, den byter jag inte ut förrän den havererar.
Obligatorisk förskoleklass ...
... för 6-åringar vill (M) ha. Ett helt ok förslag så länge man klart uttalat säger att det ska vara förskoleklass med de förutsättningar som råder där idag; 2-3 pedagoger per klass, förskoleutbildad personal och en verksamhet som prioriterar lek, språk och rörelse.
Men tyvärr så verkar okunskapen vara stor, man blandar begreppet obligatorisk förskoleklass med 10-årig grundskola och det är nåt helt annat. Då är vi inne på en rejäl kvalitetsförsämring för 6-åringarna; dvs endast drygt en pedagog per klass, grundskoleutbildad personal och en verksamhet som prioriterar stillasittande undervisning i skolämnen.
Då blir det genast fel; 6-årsgrupperna skulle få för låg personaltäthet, fel utbildning hos lärarna och fel prioriteringar i verksamheten, tidigare utslagning av elever som riskerar att hamna i skolsvårigheter .
I praktiken är det ett förslag som inte påverkar skolans resultat alls egentligen eftersom i stort sett alla 6-åringar redan går i förskoleklass alldeles frivilligt för det är en sån bra verksamhet; väl anpassad till den åldersgruppen och en god inskolning i grundskolan. Kommunerna har redan skyldighet att ha förskoleklassplats till alla som vill, så barnens rätt till denna verksamhet finns redan, det är ingen nyhet.
Så argumentet att obligatorisk förskoleklass skulle göra grundskolan bättre köper jag inte. Till det behövs nog åtgärder inom grundskolans ram: göra läraryrket attraktivt, avlöna bra lärare bättre, gallra i administrationsuppgifter och "spel för gallerierna" så lärare kan fokusera på undervisningen, tidsenlig undervisningsutrustning, en översyn av skolans ämnen så att de stämmer bättre med vår tids krav på kunskaper i liv och yrke efter skolan, ge lärare verktyg att upprätthålla studiero och förhindra mobbning, osv.
Testar bara ...
...att skriva med min nya iPad. Den har ett trådlöst tangentbord med så man kan skriva på det istället för på skärmen. Funkar himla bra och är absolut en prisvärd investering. Ska bli roligt att se hur den här passar mig. Först o främst blir den en surfmaskin där jag kan läsa tidningar och bloggar, en smidig dator med mobilt bredband som går att ta med överallt. Sen vill jag vill lära mig att filma med den och ta kort med den, spara och skicka. Det kan jag inte än. Och så skype förstås så småningom.
Näpen tvätt med anledning av ättling!
Jag som sparar på allt har naturligtvis kvar en del gamla barnkläder sedan mina barn var små, alltså 35 år sedan! Och de här kläderna hör speciellt ihop med han som blev pappa nu. De har legat nedpackade i många år alltså men det var roligt att få ta fram igen och ta med till Stockholm och lille Bill. Färgerna är förstås de klassiska från 70-talet; gult, orange och brunt. Plysch kom stort så som i Fix-overallen till vänster, strechfrotté var också nytt då och mäkta populärt som i de tvärrandiga byxorna från Tutta. Den vita lilla tröjan till höger fick sonen vid sin födelse av Rolands vän Per-Ove och hans mamma. Jättefin med texten "Lik far men söt ändå" vad nu P-O kunde mena med det. ;-) Kläderna ser stora ut men är bara stl 50 och 60. Det var roligt att känna de här plaggen i händerna igen. Jag tvättade dem för hand nu också, liksom jag alltid gjorde då. Ville inte att de skulle tappa färgerna kommer jag ihåg. Så fånigt och vilket jättearbete när jag tänker efter nu! Helt onödigt förstås.
Ättling ...
... har vi fått och vi kånkade för ett tag sedan upp vaggan till de blivande föräldrarna. Den låg sonen i själv när han var liten. Roland gjorde den i sin morfars snickarverkstad på Önnebyn med hans gamla hemgjorda handverktyg. Trä-virket är från Liane tror jag, Roland satte ihop sidorna med morfars tvingar (heter det väl?) och hyvlade det hela på Lidmans snickerier i Åsebyn. Året var alltså 1975.
Filten virkades av min mamma och är typisk i 70-talsfärgerna gult-orange och brunt. Lakanen sydde hon också förstås med spets och broderier. Kul att ha sparat och att det den här gången blir så nära att vi kunde frakta hela ekipaget på plats.
Numera har man nåt som jag aldrig sett förut; baby-nest. Alltså babyns lilla bo. Det är en liten mjuk grej som ska liksom göra att det inte känns så ödsligt för en liten nyfödd. Lina sydde till lille Bill och han gillar den.
Barnfattigdomen i Värmland ökar ...
.. och enligt Rädda Barnens statistik är det rent bedrövligt i gränskommunerna Eda och Årjäng. Om man till den skulle lägga siffror för alkoholinköpen på ortens systembolag så skulle man kunna addera att barnen i Eda och Årjäng inte bara är fattigast utan också har föräldrar som är de värsta alkoholkonsumenterna.
Detta är naturligtvis inte sant, vare sig om fattigdomen eller alkoholen!
Det här är ett bra exempel på att statistik ska man ta med en nypa salt. Många föräldrar i Årjäng jobbar på andra sidan gränsen, i Norge, och deras inkomster blir inte synliga i svensk statistik, alltså ser familjer fattiga ut fast de förmodligen har en norgearbetande förälder som tjänar mer pengar än de flesta av oss gör som jobbar i Sverige. Med svenska mått mätt har de säkert inkomster en bra bit över svenskt genomsnitt och långt från fattigdom. Arbetslösheten i Årjäng är också väldigt låg.
De senaste årens våldsamma prisstegring på skog, mark och fastigheter, speciellt i gränsbygderna, har också gett ett rejält kapitaltillskott hos många familjer, antingen man valt att realisera det genom försäljning eller behålla sin egendom. Till skillnad från en del andra områden i Sverige så är ju skog och mark i Årjängs kommun privatägd, inte bolag eller stat, och uppdelad i små fastigheter. Så värdehöjningen har kommit många till del.
Om man går in och granskar ekonomin hos Årjängs barnfamiljer så tror jag inte att det är någon skriande nöd för de flesta, sen finns det förstås undantag här som på andra ställen.
Systembolaget i Årjäng har också en hög statistik på sin försäljning, men det beror inte på ovanligt alkholglada ortsbor utan på strömmen av norrmän som väljer att handla här för det är billigare
http://www.nwt.se/varmland/article1125720.ece
iPad kanske det blir idag!
Det har varit på gång ett tag nu med en iPad som surfplatta, en som går att att ta med överallt.
Bill ...
... heter det fantastiska nya barnbarnet!
Vi har alltså varit i Stockholm över dagen för att snossa lite med barnbarnet, sitta timme efter timme och bara tindra vid anblicken av världens finaste lille Bill. Precis sån blir man som nyblivna farföräldrar. Lille Bill är nu 8 dagar gammal och självklart jättesöt och ett underverk!
Sen kan jag väl också tindra över att vara svensk i såna här sammanhang. Sverige har en exklusiv lagstiftning när det gäller föräldrarledigheter. Pappan får direkt vara hemma ett par veckor i samband med förlossningen och sen finns förhållandevis generöst tilltagen föräldraledighet som ger båda föräldrarna möjlighet att tillbringa mycket tid med det egna barnet från början.
Och jag vidhåller att barn har aldrig haft det så bra någonsin i vårt land som nu. De har två föräldrar som bryr sig om dem redan från början och det har inte funnits möjlighet till för tidigare generationer. Tacksam för detta är jag nu. Och Bill kommer att få växa upp med värme och engagemang från sina två fantastiska föräldrar plus ett nätverk av släktingar och vänner inom räckhåll. Det känns tryggt och glädjer de "gamla farföräldrarna". ;-)
Billkoll...
... Blir det idag, bara över dagen!
Män som hushållsarbetar mycket är lyckligare!
Samtidigt blir det lite roligt att läsa om detta i DN för det är en man som skriver om det och han har ett surt och skeptiskt tillägg i
texten; "....om man sätter tilltro till....."!
Övervakningskameror i skogen! Vill vi det?
Djuren finns i naturen - människor finns på grillplatser, stigar och vandringsleder!
http://www.expressen.se/nyheter/nu-installeras-kameror---i-naturen/ Så resonerar man i anslutning till det märkliga beslutet att länsstyrelsen får sätta upp övervakningskameror i skogen
för att med kamerors hjälp komplettera spårning som metod att räkna rovdjur (!). Det ska ju vara väldigt goda skäl för att sätta upp kameror på platser dit allmänheten har tillträde. Det ska i så fall handla om att skydda människors liv och egendom, förebygga brott.
Men nu får man alltså plötsligt sätta upp kameror i skogen för att räkna rovdjur!!!! Det är bara så billigt.
"Kamerorna får dock inte sättas upp bredvid vägar, vandringsleder, grillplatser eller elljusspår där det finns människor." så refereras angående beslutet .Och tänket är att i naturen finns bara djuren, inte människor, för människor går bara på stigar och vandringsleder!!!! Resten av naturen är djurens!! Detta resonemang är ett talande exempel på hur det blir när man ser på naturen ur ett rent betraktarperspektiv (naturen är en plats man besöker och rör sig i på anvisad plats) inte ett brukarperspektiv (något man använder i sin vardag och i sitt yrke) .
Faktum är att en hel del människor rör sig i skogen utanför utmärkta leder, grillplatser och stigar!
Det kan vara skogsägaren som vill ha koll på sitt skogsbruk, svamp- och bärplockare, jägare, fågelskådare, ja kanske till och med människor som bara vill njuta av stillheten och tystnaden utan det moderna samhällslivets påfund, i stil med att vara betittad och övervakad hela tiden.
Datainspektionen säger angående kameraövervakning:
"Kameraövervakning innebär alltid ett intrång i de övervakades personliga integritet och för att vara tillåten får intrånget inte vara otillbörligt, eller med andra ord kränkande. För att en kameraövervakning inte ska vara kränkande måste ändamålet och behovet av övervakningen väga tyngre än de övervakades intresse av skydd för den personliga integriteten. Det innebär att kameraövervakning inte kan användas som en standardåtgärd, utan det krävs starka skäl för att intrånget i den privata sfären ska vara motiverad."
Om inte detta är en standardåtgärd då vet jag inte vad man menar med det uttrycket. Och hur kan behovet av att använda en av olika alternativa metoder för att räkna en djurart väga tyngre än människors behov av integritet?????
Ny skola i Årjäng...
... ser det ut att bli! Äntligen satsas på centralortens skolor. Det var länge sedan sist och då endast med småsmulor. Nu förslås en skattehöjning med 50 öre för att finansiera bygget som går loss på så där 100 miljoner. Beslutet om skattehöjning för att bygga ny skola har bemötts positivt i kommunen och man hamnar ändå inte bland högskattekommunerna i länet.
Vi får hoppas att slantarna räcker till att göra en helrenovering och tillbyggnad på låg- o mellanstadiedelen också. Den ser ut så här på utsidan och insidan är inte mycket bättre i den här delen av huset. Dessutom är det alldeles för trångt, lokalerna räcker inte till för undervisningen som ska bedrivas utan man har i några år haft en dyr barack bredvid skolan (var det 30.000 per månad eller nåt sånt?) Den stora skolan i kommunen har alltså fått hingla ochn gå med provisorier, medan de små ( nedläggningshotade!) skolorna i kommunen har fått nybyggnation vid lokalbrist. Självklart ska alla skolor har bra lokaler men logiken har ändå haltat kan vi tycka som har slitit i omoderna och otillräckliga utrymmen i många år nu. Nya mål och nya verksamheter (bra verksamheter i sig!) har flyttats in i den här skolan utan att man har byggt tillräckligt i samband med det; förskola, fritis, särskola, träningskola exempelvis.
Många av oss som är berörda; personal, elever och föräldrar är tacksamma att den nuvarande politiska majoriteten med Katarina i spetsen har lotsat de här investeringsplanerna så här långt. Det visar att man månar om hela kommunen och att alla barn ska ha en bra skola som rimmar med de nya kvalitetskrav som riksdagen har beslutat om.
Katarina fyller förresten år idag GRATTIS!
Odd Nerdrum ...
... den norske målaren dömdes till fängelse för skattebrott. Det blev 2 år och 10 månader. Fast han får måla under tiden. Vilka målningar det kan bli!
Hur pinsamt kan EU bli????
SOLSKEN ...
...ska det bli idag onsdag och hela dagen enligt yr.no!!! Det tackar vi särskilt för. Vi har hunnit bli ordentligt soltörstiga!
"Lausis sauerei" ....
... har vi grillat med i kväll och kul har vi haft.
Här är en länk till Lausis Sauerei. Det är egentligen en familj som heter något liknande i efternamn och har som hobby att ha catering på helgen och lediga stunder. Annars äger och driver man ett företag i en helt annan bransch; försäkringar.
Här finns en You Tube länk från deras grillande av hel gris. Idag var det inte hel gris men väl god grillad kyckling, kurbisolja (pumpaolja) sallad, fantastiskt fläsk och lite annat. Vi skulle ha suttit ute men det gick inte, regn! Grillade ute och åt inne.
http://www.youtube.com/watch?v=vhYGXJpdaOw
Det är inte så dumt att göra wraps av grillat med hjälp av tunnbröd. Man kan lägga i bostongurka, sallad, lök, senap, ketchup och annat smarrigt.
Fakta om kollegan som dödades av en vargflock.
Den kvinnliga specialläraren var alltså ute och joggade när hon blev dödad av en vargflock. Undersökningarna runt händelsen tog över ett år för man ville ta reda på så mycket som möjligt. Och nu vet man en del.
-Kvinnan blev dödad av vargarna, inte av annan sjukdom eller skada.
-Hon hade ingen mat med sig eller åt på något som kan ha lockat dem
-Det finns inget som tyder på att hon provocerade dem eller uppträdde hotfullt mot dem.
-Hon lyssnade på musik när hon sprang men skulle ändå inte ha hört dem, vargar rör sig nästan ljudlöst.
- Kvinnan blev dödad av minst två av vargarna i flocken, man fann deras dna på henne.
- Hon försökte komma undan men attackerades gång på gång och drogs ner på två ställen där det finns mycket blod. Hon släpades omkring och hanterades illa.
- Vargarna återkom dagen efter och drog henne ytterligare en bit. Lokalbefolkningen vaktade till slut kroppen tills expertis kunde komma och ta hand om den.
- Vargarna åt av hennes kropp men man tror inte att hunger var orsaken till attacken för de var välnärda.
- De hade inte rabies eller någon annan sjukdom
- Vargarna var inte speciellt tillvanda människor och hade inte matats.
Det finns ingen fundamental skillnad mellan vargar i Alaska och i Sverige och tveklöst finns det likheter mellan detta dödandet och dödandet av den kvinnliga djurskötaren i Kolmården. Jag tror att detta kunde hända och kan hända oavsett om vargarna är "tama" och människotillvänjda eller helt vilda. Livet kan alltså bli ganska begränsat för människor som tvingas leva i ett vargrevir:
-Inte jogga, inte ha en normal sophantering, inte ha tamdjur ute, inte jaga med hund, inte rida ute i terrängen, ha sina barn under extrem uppsikt osv
Morsdagsblomman är fin än på verandan.
Ska sätta ut den i en rabatt sen. Måste väl vara en sommardahlia?
"Forskare vilse i skogen" ....
... skriver pensionerade jägmästare och miljöläraren Bengt Lindman från Tranås om i tidningen Skogsland juni 2012.
I DN 30 maj skrev fem klimatforskare i Lund en artikel mot Eskil Erlandsson och för Zaremba i debatten om skogen och skogsbruket i Sverige.
Men det de skriver bygger på flera grundläggande fel menar jägmästare Lindman från Tranås och tar alltså forskargruppen i örat.
Citat från forskargruppen:
"Eftersom vi kalavverkar cirka 200 000 ha varje år i Sverige så motsvarar detta 18 miljoner ton koldioxid per år. Detta i sin tur motsvarar cirka 27 procent av Sveriges årliga utsläpp av koldioxid".
Lindmans svarar ungefär så här (ej citat):
Fel, fel, fel! Skogsmark, gallring, röjning och skogsavverkning ger inget nettotillskott av koldioxid. Det som avges är den mängd koldioxid som skogen tagit upp under sin livstid. Det är ett kretslopp som inte sammantaget ökar koldioxidmängden i luften. Det som därmot ökar koldioxidmängden i vår luft är förbränning av fossila bränslena, dvs den biomassa som lagrats djupt ner i marken i form av kol och olja. De kommer från andra tidsepoker i jordens historia och ingår inte jordens nuvarande kretslopp.
Citat från forskargruppen:
"Sanningen är att ett kalhygge släpper ut enorma mängder koldioxid under de 10 - 15 första åren efter en kalavverkning"
Lindman svarar ungefär så här:
Det finns inga 10 - 15 -åriga kalhyggen. Enligt svensk lagstiftning så ska det planteras ny skog efter avverkning. Alltså kommer nya träd som återigen tar upp koldioxid under sin livstid. De "enorma mängderna" koldioxid som avges från döda växtdelar och marken, motsvaras alltså av samma "enorma mängder" som träden tar upp under sin livstid.
Sammantaget knäpper alltså jägmästare Bengt Lindman forskargruppen på näsan ordentligt och jag får väl erkänna att jag glädjer mig i min svarta själ över brukarperspektivets seger över betraktarna som väl forskarna får ses som i det här fallet. Synd bara att artikeln inte fått vidare spridning utan häckar i nederkanten på en sida i tidningen Skogsland utan möjlighet att ens länka till den!
Lindman får också stöd av en stor grupp skogsforskare från SLU o Chalmers
De är även kritiska till Zarembas idé att gå över från kalavverkning till att ta några träd i taget istället. Det har visat sig att den typen av skogsbruk rejält minskar tillväxten i skogen och därmed minskar också utbytet både klimatmässigt och ekonomiskt.
Aha, svaren blir anonyma ...
... om jag inte speciellt skriver mitt namn under! Man lär så länge man lever, svaren under inläggen har alltså jag gjort.
Traktorprotester mot haveriet i rovdjurspolitiken ...
... i Uppland. Människor som måste stå ut med olika former av skadegörelse och ofrivillig närkontakt med oskygga vargar har tröttnat. Det hjälper inte med ansökan om skyddsjakt, tydligen måste det först till minst 4 dokumenterade angrepp eller andra incidenter innan länsstyrelsern får bevilja skyddsjakt på varg. Det är magstarkt och praktiken ohållbart att leva med.
Det blommar ...
...lite i trädgården nu, men den är egentligen ett exempel på dålig planering. Det mesta blommar alltså nu och sen är det inte så mycket att hurra för: Iris, akleja (olaglig invandrare men vacker!), Blågull (inte heller planterad), en Vallmo, gula Liljor. De senare är förstås från mammas trädgård. Undrar om det är dem Kerstin har i sin trädgård nu eller om det var av de orange? Jag får åka förbi och kolla.
Per Andreasson på Vattenfall ...
.. Billingsfors är bara bäst! Kanonperson! Äras den som äras bör efter 14 telefonsamtal till andra (fel) ställen i ärende vattennivå. Båtar och bryggor ligger på torra land här just nu och ändå är det 88 cm kvar till vattendomlägsta, men det blir alltså bättre framöver och regnet lär göra sitt till. En får tacke; Per och så Lars och Stefan som hjälpte till att äntligen hitta rätt i den här enorma koncernen.
"Ska vi åka till handelsparken i Töcksfors"...
... sa gubben igår?
Det är såna tillfällen när allt liksom stannar upp! Och jag undrade för en kort sekund om han fått värmeslag nere vid vedpannan.
Det har aldrig hänt förut att han har velat åka till ett köpcentrum! Jag lovar!
Men nu var det så att han aldrig varit vid den nya handelsparken (ej att förväxla med Töcksfors köpcenter som är en annan stor anläggning med några år på nacken) och ville se hur det såg ut.Det regnade dessutom så inget utejobb gick att göra. Jag antar att alternativet var att göra pappersarbete och det är pest.
Så jag avslutade städprojektet snabbt och vi åkte till Töcksfors. Lite lagom shopping blev det, bäst på Gants outlet!
Ledig dag ...
... en dag utan direkta förpliktelser har jag imorgon måndag! Helt suveränt! Det betyder inte att det inte finns nåt att göra, men inga måsten just precis den dagen. Det är en härlig ledighetskänsla. Och tur är kanske det för det ska regna ordentligt säger yr.no. En innedag med plock o städ kanske, varvat.
Midsommaraftonen 2012 i nya huset!
Tja eftersom gästerna i det nya huset åkte hem en dag tidigare än beräknat, efter tre veckors vistelse här, så kunde vi fira midsommar där. Och det gjorde vi förstås. Tog med oss sill, potatis, broccoligratäng (LCHF, men inte jag), lax osv. Det funkade bra med 8 pers. Vi hade en trevlig kväll med hyfsat väder och behövde inte stänga in oss bakom glasväggen förrän bortåt midnatt. Inga myggor heller faktiskt, fast jag hade laddat upp med myggspray och fläkt.
Fast tidigare på dagen så åt vi sill och potatis med min svärmor, världens bästa! Försökte övertala farbror Nils att gå med också men han var omutlig.
Det var skönt att sitta ute mitt på dagen och flugsnapparen i holken på väggen till vänster vågade till slut mata ungarna fast vi satt där.
Förlossningar ...
... är det på löpande band just nu:
Äldste sonen och hans C fick alltså en liten Bill häromdagen
I går lördag fick C:s syster en liten gosse. Grattis Lina o Robin!
Och så katterna: Dotters orientalkatt har fått en kattunge, bara en enda faktiskt. Modren ligger där nere med ungen medan fadren vaktar det hela ovanifrån. Moder heter Vilda och fader Morris. Att döma av färgen så är ungen lik fadren. Det är liksom lättare att se på katter än på människor vem barnen brås på.
( Här är vi just nu inne i en svår fas med koll i detalj på barnbarnet Bill-skruttens öronsvängar och händers storlek för att se vilka gener som går igen. ;-). Teorin just nu är att det måste vara farfars öron och farfars fars händer. Men det ändrar sig säkert och med tanke på hur många släktingar ett litet barn har från båda sidor så kan det bli många om budet både på nävarna och öronsvängarna)
"Naturen är inte god" ...
.. . och människan är inte ond!
T.f. ledar- och debattredaktör på Nya Wermlandstidningen,Anders Edwardsson, kritiserar den moderna synen på natur kontra människa ur ett historiskt perspektiv. Han gör det väldigt klokt. Jag är imponerad!
Och jag kan tänka mig att en och annan av NWT;s läsare satte morgonkaffet i vrångstrupen när innehållet i artikeln landat. Häpenheten är stor över att något sådant som detta har fått tryckas på "åsiktsplats" i en av Sveriges mesta "Naturen är god - människan är ond"-tidning. En av tidningsägarna har ett förflutet som aktiv i den stora "gröna organisationen", den som brukar hävda just människans stora ondska i natursammanhang, inte minst i fråga om vargpolitik.Och det mesta av tidningens åsikter det senaste decenniet har gått på den vägen.
Sambandet kan ju förstås vara en slump?
Kanske har skribenter önskat att få printa andra åsikter i NWT och övriga svenska dagstidningar men det har varit för långt från media-mainstream för att få komma till tryck, åtminstone före Kolmården. Kanske upplever vi nu ett paradigmskifte när det gäller medias hållning i vargfrågan? Kolmården blir ett Watergate för den romantiserade synen på farliga rovdjur? En händelse som banar väg för en mer realistisk syn på varg och björn exempelvis? Och på naturen i allmänhet. Det kan bli en "korken - ur" - effekt. Många har varit skeptiska till vargkramandet, skogskramandet, jakthatet och klimatalarmismen men inte vågat framträda offentligt. Under kategorin "rovdjur och naturdiktatur" på min blogg har jag skrivit ett antal inlägg på det tema som Edwardsson tar upp.
Edwardsson skräder inte orden och avslutar sin artikel så här:
Sedan 1970-talet har det därför formats en ny syn på människan som en ond fiende till jorden och dess ”naturliga tillstånd”. Varenda biolog vet förvisso att något sådant aldrig funnits och aldrig kommer att existera då floror, faunor och klimat alltid har präglats av stora och ofta snabba förändringar. Detta har dock röstfiskande politiker, antikapitalistiska aktivister, sensationslystna journalister och andra struntat i och fortsatt propagera om naturen och djuren som genuint goda ting vars väl alltid måste överordnas våra mänskliga behov.
Den på bittra, mångtusenåriga erfarenheter byggda insikten om att naturen är potentiellt farlig och delvis måste utnyttjas om människan skall kunna leva bra liv har med andra ord förtvinat. Och farorna med den enfaldiga syn som tagit dess plats är enorma. Överdrivna miljökrav kostar oss exempelvis redan både jobb och välstånd. Och många har alltså med åren blivit så avtrubbade att när en medmänniska dödas en flock halvtama vargar så rusar vissa åstad och garanterar att detta aldrig skulle ha skett om de små liven varit vilda...
Önsketänkande är ett ord för sådant prat. Nonsens ett annat. Politiker, filosofer, religiösa ledare och andra borde därför nu ta sitt ansvar och försöka få lite sanns på samtalet genom att klargöra att naturen är vare sig god eller ond, men ofta förbaskat farlig. Men, något säger mig att de flesta kommer att passa.
Anders Edwardssons artikel är välskriven och mycket intressant, läs den!
http://www.nwt.se/asikter/signerat/article1127201.ece
Vilken mardröm!
Synd Anders Bjärvall ...
... att du inte har fördömt Kolmårdens gossande med vargar tidigare! Du hade, med din auktoritet på området, säkert kunnat stoppa det här livsfarliga och i grunden felaktiga experimentet. Därmed hade du räddat ett människoliv och bidragit till att styra upp den romantiserade synen på varg i mer realistiska banor. Det blir lite fånigt när expert efter expert, som har tigit still eller jublat över Kolmårdens vargkramarprojekt sedan 2008, nu först kommer med kritiska synpunkter o tvår sina händer offentligt. Den här artikeln hade vi behövt för fyra år sedan!
http://www.expressen.se/debatt/belagg-djurparkerna-med-informationsplikt/
GRATTIS KJELL O MAY i Signebyn!
Trädgårdsnattviol
Nu blommar den och många blommor är det på den i år. Jag är förtjust i den här blomman som kom med från mitt barndomshem. Den doftar fantastiskt, speciellt på kvällen och natten.
Vargarna biter en 10-årig döv flicka ...
... vid ett besök i varghägnet för några år sedan. Händelsen filmas och det framgår att det endast är en guide med vid tillfället. Hon tappar kontroll över situationen och vargarnas gemensamma utfall mot flickan kunde ha slutat riktigt illa. Det förstår man nu efter att vargflocken dödat sin skötare. De övriga besökarna i gruppen försäker bilda en ring för att skydda flickan som blir utsatt för flockens attacker. Djurparkens ödesdigra experimentverksamhet är en tydlig illustration till hela vargdebatten; en sida försöker med alla medel få vargar att framstå som gossiga och ofarliga. Och här sparas ingen möda! Men det går inte att göra om ett vilt kraftfullt djur till ett keldjur, vare sig i praktiken eller i debatten.
Restön igår kväll ...
Hungriga var vi igår kväll och bestämde oss på stående fot att ta båten ut och grilla på Restön. När vi åkt en bit ut i viken, kom vi på att vi gott kunde ta med några till på vägen ut och så blev det.
Himlen bjöd under kvällen på ön ett suveränt skådespel.
Nu är sommarsolståndet här, alltså den riktiga midsommar. Det blir lite mörkare än så här, men det var verkligen midnatt när vi åkte hem och vi såg ändå väldigt bra. Himla roligt hade vi.
Får passa på och önska alla som tittar in här en
Glad midsommar!
Sovmorgon ...
... är det bästa med att vara ledig. Det är bara att vakna upp till fågelsången, kolla bilderna på det nya lilla barnbarnet och så somna om igen! Bill-bilder drog vi ut på papper igår så de ligger på sängbordet förstås, lätt tillgängligt och lite förstorade också.
ÄNTLIGEN!
Nu har vi blivit farföräldrar och han är född, lille Bill, på Danderyds sjukhus. Bill föddes nu i kväll och vi har varit hos Rolands mamma och farbror för att skåla i champagne. Sen ringde vi och gratulerade de omtumlade nyblivna morföräldrarna i Sollentuna. De hade också promenerat omkring som i ett töcken idag. Jag sov nästan inte alls inatt och har alltså vacklat omkring lätt sömndrucken med telefonen i handen sedan 7 i morse och bara väntat på att få ett glädjande besked. Och nu kom det till slut. Men idag var min sista jobbdag för läsåret så kollegorna får vänta på tårtan till i augusti.
Mått och vikt och bilder kanske kommer sen om föräldrarna tycker det är ok. Vi får se när de har hämtat sig. Önskar att vi kunde resa till Stockholm ta en liten kik nu med en gång, men vi får väl vänta lite så de nyblivna föräldrarna hinner landa. Det har varit jobbigt ett par dygn nu, utan sömn och med hårt arbete.
Alltså VÄLKOMMEN LILLE BILL!
O GRATTIS ÄLDSTE SON M OCH C!
Maj o Nils gratulerar också!
Boken "Ålderdomen som befriare" ...
... av Jane Miller ska jag nog läsa så småningom.
http://www.svd.se/kultur/litteratur/alderdomen-som-befriare_7289491.svd Jag tycker mig känna igen mig i titeln. Ännu så länge har jag ett tag kvar till författarens 80 år men gillar absolut mina senaste 10 år. Den tiden har i mitt liv varit oslagbar, faktiskt ganska befriande ur olika aspekter. Det var lite överraskande för min del, precis som det uppenbarligen var för Jane Miller. Tänkte nog att de som uttalade sig uppskattande om livet efter 50 var mer inne på att skyla över eländet, men så behöver det inte alls vara. Fast en positiv upplevelse av ålderdomen är givetvis starkt knuten till hälsan. Den som plågas av åldrandets sjukdomar har svårt att uppskatta att bli gammal.
Sjunga och hurra ...
... ska vi åka och göra nu och äta en god bit mat tillsammans med ett födelsedagsbarn. Hela tiden har vi telefonen inom räckhåll, ja nästan i handen faktiskt! Jag undrar om jag kommer att bjuda på tårta på jobbet imorgon. Vi får se.
VARGAR SKA VARA RÄDDA FÖR MÄNNISKOR!
VARGKRAMARE OCH VARGMOTSTÅNDARE KAN I KÖLVATTNET PÅ TRAGEDIN I KOLMÅRDEN VARA ENSE OM EN SAK:
Vargar ska inte göras till tama husdjur som ska gosa med människor i djurparker eller i naturen!
Det ger helt fel signaler till allmänheten att sprida en förfalskad bild av vargen när man nappar upp vargvalpar på konstlad väg och försöker transformera om dem till tama keldjur.
För såna är bara just de vargar som fötts upp på det viset, de kan under vissa omständigheter vara kramgoa, dock inte alltid har vi sett nu. Den här "förmänskligade" vargflocken i Kolmården säger inte mycket om de vargar vi har i Sverige, huruvida de är "snälla" eller inte, möjligtvis att det handlar om väldigt oberäkneliga djur. Och att de är kapabla att döda en människa. Vilda vargar, om vi nu måste ha dem i vårt land, ska istället vara just vilda, skygga för människor och befinna sig så långt in i skogen som möjligt. Och om en djurpark ska ha ambitionen att visa en varg så som den i verkligheten är så borde den rimligen få vara så lik en vanlig vild varg som möjligt. Sen kan man ifrågasätta om vilda djur ska hållas i parker, men det är en annan diskussion.
De svenska vargarna är inte särskilt skygga, vilket de boende i vargrevir har försökt säga länge, utan att bli trodda av media. De rör sig rätt oblygt nära människor och tamdjur. Men nu verkar det äntligen som om det finns en gemensam plattform att stå på för både vargvänner och vargmotståndare; de svenska vargarna bör vara så skygga som möjligt och enligt vargforskarna så kan det åstadkommas genom jakt. Vi behöver vargjakt i landet både för att decimera antalet och för att göra dem skygga.
Och nu har miraklet skett; en journalist har vågat skriva just om behovet av skygghet och jakt i en ledande kvällstidning. Vi som har skrivit om detta gång på gång på gång blir nästan tårögda av tacksamhet och hoppas att vi nu står inför ett trendbrott i vargdebatten och början till en samsyn i en grundläggande fråga. Tack Johannes Forsberg, Expressen! Och jag hoppas att du slipper allt för många otäcka hotelser från rabiata vargvänner efter den här krönikan. När vi andra skrivit just det här som du skrivit nu så dimper det alltid ner den typen av reaktioner.
Detta nedan är delar av Johannes Forsbergs text som är mycket längre. Gå in och läs den!
" När människor får för sig att vargar inte är farliga är risken som störst att de blir det.
Människan måste ingjuta skräck i vargen
Av debatten att döma är den stora tragedin inte att en 30-årig kvinna plågades till döds utan att vargen nu riskerar att få fler fiender.
I en Twitterkommentar slår Lars Ohly fast att det inte behövs färre vargar, utan färre jägare. Och ändå påstår han att det är jägarna som "använder sorgen" i politiska syften.
Den urbana eliten känner sig aldrig så upphöjd och upplyst som när den får mästra påstått primitiva lantisar i vargfrågan. Nu är budet att tragedin på Kolmården absolut inte får blandas in i vargdebatten, i alla fall inte av någon som känner annat än odelad glädje inför rovdjurets utbredning i Sverige.
Det är givetvis viktigt att folk inte börjar frukta för sina liv under skogspromenaderna. Men hur extremt sällsynt det än är att vargar angriper människor säger attacken på Kolmården ändå något om dem som art.
Problemet är att även de vilda vargarna kan tappa respekten för oss. Och i förhållande till ett djur som vargen inte respekterar är den inte en gullig hund utan en skoningslös mördarmaskin. Sett till det totala antalet vargar i världen är deras mänskliga offer försvinnande få - men de finns. Under det senaste decenniet har ett tjugotal dödats, oftast kvinnor och barn och i allmänhet av vargar som levt alldeles för nära människor."
"Men i den finns också ett litet korn av vishet, dyrköpta erfarenheter från tidigare generationer som visste hur farlig den varg är som inte fruktar människan.
Den insikten behövs, nu när vargen återtar sin naturliga plats i vårt ekosystem.
Därför är det oroande att vargvänner har bemött vargmotståndarnas överdrifter genom att helt avfärda vargens farlighet. Kolmårdens zoologiska chef Mats Höggren förklarade förra vintern i en intervju med Folkbladet att syftet med deras ödesdigra tämjning av vargar var att visa människorna som släpps in i varghägnet att djuren inte är farliga.
Det är just när människor får för sig att vargar inte är farliga som de verkligen kan bli det. Risken finns exempelvis att boende i vargtäta områden, stärkta av experternas lugnande ord, får för sig att börja mata djuren.
Vargen är ett majestätiskt och förunderligt djur men den måste hållas på avstånd och lära sig att aldrig våga utmana människor.
Det finns starka belägg för att vargar som jagas lär sig och sina ungar att hålla sig borta från civilisationen. Därför är jakthatet så missriktat.
Ska vi kunna leva med vargen måste vi också jaga den
Av Johannes Forssberg
http://www.expressen.se/ledare/johannes-forssberg/manniskan-maste-ingjuta-skrack-i-vargen/
GRATTIS G. ...
... som fyller år idag! Vi kommer senare idag och hurrar och sjunger vackert ;-)).
Måsbo på bryggan ...
.. är det och där låg ungarna och gapade medan mamman cirklade oroligt över våra huvuden. Jag bara väntade på att hon ska släppa något kletigt i mitt huvud men hon avstod. Egentligen borde vi väl tippa boet i sjön, det är inte så kul att ha en massa måsar runt båtklubbens alla båtar vid bryggorna. De förorenar rätt rejält. Men det tar emot att skada ungar av vilken sort det vara må, så de får vara kvar. Så måste alla andra också ha tänkt eftersom de är rätt stora nu och bör ha funnits här som ägg också under en tid.
"Förtroende" är inte en vargkänsla...
... Det är en mänsklig upplevelse att ha förtroende för någon. Att har förtroende innebär att man har förmågan att intellektuellt reflektera över sitt förhållande till andra människor och bestämma sig för vem man litar på efter den analysen.
Vargar är inte intellektuellt reflekterande varelser, men kan däremot känna sig lugna och stabila när de ingår i en flockgemenskap där de har sin rangordning i hierakien klar, när de är accepterade av de andra flockmedlemmarna och där inga strider i flocken om positioner för tillfället pågår eller något annat stör flockens levnadsmönster.
Ifrågasättande av rangordning, mobbning och tillrättavisningar är naturliga och återkommande företeelser i flockar, men de löses genom instinktiva beteenden med strider och underkastelser eller genom att indvider som inte längre accepteras helt enkelt lämnar flocken.
I det vilda livet fungerar detta på instinktnivå på det sätt som vargar är genetiskt programmerade att leva och det finns stora ytor för en utstött att utnyttja för att komma undan. Men i ett hägn blir det annorlunda och beteendet blir ännu mer oförutsägbart. De begränsade ytorna gör det svårt för en utstött att komma undan exempelvis, vilket i en park i Skåne skapade panik för en tid sedan.
Om en människa ingår i flocken och ska ha rangen som flockledare, genom att medvetet placeras där av parkledningen, så blir situationen rimligen med jämna mellanrum kritisk då den mänskliga flockledaren utmanas av vargar för att kolla hierarkin. Om människan inte förmår försvara sig eller fly så är hon illa ute förstås. Vargarna uppför sig endast instinktivt så som de är skapade att göra, även om det fungerar lite halvdant i ett hägn.
Man blir kall när man hör de ansvariga för Kolmårdens djurpark tala om att kvinnan hade vargarnas förtroende. Det vittnar om ett skrämmande okunskap och försök till förmänskligande av presumtivt farliga rovdjur. Eller också har man kunskapen men offrar allt för att dra in så många besökare som möjligt på vargkramande, tjäna pengar på verksamheten eller bara odla de moderna myterna om vargen som ett ofarligt gossedjur.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/dodade-zoolararen-dromde-om-att-bli-elefantskotare_7285623.svdhttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/vargexperten-vargar-i-djurparker-farligare-an-i-det-vilda_7287343.svdPolisens undersökning visar att kvinnan var ensam med vargarna en dryg timme innan larmet gick till SOS. Hon har släpats runt i hägnet, klädesplagg och tillhörigheter fanns kringspridda över ett stort område.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15000394.ab
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kvinnlig-narvaro-kan-ha-stort-flocken_7287831.svdNär man läser rapportering och ledare om den tragiska olyckan i Kolmården så kan det vara bra att minnas att journalister i allmänhet bor i storstädernas medelklassområden långt från problematiken med vilda vargar och att en klar majoritet har sina politiska sympatier i MP och V. I kölvattnet på Kolmårdsolyckan vädras nu både jägarhat och ett intensivt kramande av vilda vargar.
Agenda
Lördag kväll var vi på samkväm i nya huset och jag återkommer till det senare för det har en spännande historia.
Söndag var alldeles egen här hemma, avslut med en cykeltur mellan regnskurarna.
Idag måndag är gubben på vargmöte i Bengtsfors och jag är bara hemma och pysslar med papper.
Imorgon tisdag ska vi på date med goda vänner, sjunga och hurra för ett födelsedagsbarn i vänkretsen. Och passa telefonen förstås ordentligt.
Sen är det bara ett par dagars jobb kvar det här läsåret och det blir sommarlov.
Vargarna tuggade på mitt huvud ..
... berättar en besökare i Kolmården. Hon chockades av vargarnas attack men fick inte lämna hägnet direkt "för då har vargarna vunnit". Biten och chockad fick hon till slut lämna hägnet men mår illa när hon läser om den dödade skötaren och inser att det kunde ha varit hon, eller någon annan besökare.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14995907.abEfter hennes besök hos vargarna var hon biten med öppna sår, chockad och omtumlad men personalen frågade inte om hon behövde vård eller hjälp, sa bara hej då!
Omdömet hos personalen och ledningen i Kolmården har sviktat vid fler tillfällen under den tid det här oförsvarliga experimentet med vargkramande pågått och verksamhet borde naturligtvis ha lagts ner för länge sedan. Det verkar vara en slump att ingen besökare skadats eller dödats. Man får en känsla av att omsorgen om vargens rykte som kramdjur har fått väga tyngre än säkerheten för anställda och besökare.
http://www.aftonbladet.se/debatt/article14996744.abPå samma sätt kan man fundera över det oförsvarliga vargpolitiska experiment som innebär att låta vilda vargar leva i Sverige och röra sig oskyggt nära människor på det sätt som sker nu. Utan vargjakt har de här djuren inget att frukta från människor och utvecklar inte den skygghet de borde ha. Tvärtemot vad som nu påstås i alla vargkramarinlägg på nätet så är de svenska vargarna inte särskilt skygga och upplevs som obehagligt närgångna mot människor och tamdjur.Detta vet de som bor i vargrevir av erfarenhet och detta stöds också av Sveriges antagligen störste kännare av vilda vargars beteende; Olle Liberg. Så här säger han i en tidningsartikel
"Enligt Olof Liberg är inte vargar naturligt skygga utan måste tvärtom lära sig att vara rädda för människor, något man kan uppnå genom jakt."
http://www.svt.se/nyheter/sverige/experten-de-borde-varit-tva?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29Utan jakt ingen skygghet alltså!
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14993062.ab
Hjort ...
... var den där köttbiten som jag slängde i ugnen och inte visste vad det var. Helt suveränt som tjälknöl! Nu har vi gnagt på den i två middagar och en kväll med plockmat.
Människoliv och livskvalitet offras ...
... på lögnernas, dumhetens och okunskapens altare i Sveriges varghantering. Och det gäller både i Kolmårdens djurpark och i vargpolitiken. Här kryllar av självutnämnda experter som uttalar sig vitt och brett. Hela tiden sprids och understöds de nya myterna om vargen. Nu handlar de om vargens ofarlighet, skygghet och närmast mänskliga klokskap.
Man tar sig för pannan när det framgår att den här stackars kvinnans uppdrag var att gå in i hägnet och leka med 8 stycken 3-åriga hanvargar (!!!) för att socialisera dem med människor så att man skulle kunna ta emot grupper av besökare inne i hägnet. Det här handlar ju om vilda djur även om de är uppfödda i hägn! De är ju oavsett nappuppfödning genetiskt programmerade för att uppträda som vilda djur med alla de instinkter som hänger med.
Ingen normalt funtad människa med goda kunskaper om hundar skulle ´göra något så idiotiskt ens med de tamaste och snällaste hanhundar!!! Man ska inte leka med en hundflock på det sättet, vad som helst kan hända som triggar igång aggressivitet och den smittar blixtsnabbt i en flock. Ett hunddjur känner genast lukten av rädsla och aggression. En comradio är naturligtvis värdelös i ett sånt sammanhang som skydd.
Om det är sant att det ingick i kvínnans arbetsuppgifter att ensam leka med 8 unga hanvargar i ett hägn, så hoppas jag att ledningen för Kolmårdens djurpark ställs till svars och rubriceringen borde kanske vara "vållande till annans död" rent av eftersom hon gjort detta beordrad av sin arbetsgivare.
Dessutom kan man starkt ifrågasätta att vargarna fick fortsätta att hantera den (döda?) kvinnan i en halvtimme innan man lyckades få vargarna att backa undan så att räddningspersonal kunde ta sig in för att ta hand om kroppen. Varför fanns ingen färdig plan för såna här händelser? Det har ju inträffat dödsfall i andra djurparker i liknande situationer! Och incidenter i Kolmården! Och varför avlivades inte vargarna omedelbart så att sjukvårdare kunde ta sig in direkt???? Istället organiserades något slags folkdrev och för att mota vargarna från kvinnans kropp.
Dessutom ljugs det friskt och oavbrutet i älska-vargen-branschen när "experter" påstår att sånt här aldrig har hänt:
http://www.vargfakta.se/nyheter/jonas-wahlstrom-desinformerar-expressen/http://www.vargfakta.se/vargfakta/manniskor-angripna-av-tama-vargar-1800-2010-talen/http://www.vargfakta.se/nyheter/svenska-djurparksforeningen-okunniga-om-riskerna/http://www.dn.se/nyheter/sverige/nu-andrar-kolmarden-sina-rutinerhttp://www.expressen.se/nyheter/30-arig-kvinna-dog---var-van-djurskotare/http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14994047.abhttp://www.aftonbladet.se/nyheter/article14994012.abhttp://nt.se/nyheter/default.aspx?articleid=7756615http://nt.se/nyheter/default.aspx?articleid=7756711http://www.svd.se/nyheter/inrikes/djurskotare-ar-ett-farligt-yrke_7284513.svdhttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/stopp-for-narkontakten-med-varg_7285311.svdhttp://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/article14994118.abhttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/dodade-zoolararen-dromde-om-att-bli-elefantskotare_7285623.svdhttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/presskonferensen-fran-kolmardens-djurpark_7285855.svdhttp://www.dn.se/nyheter/sverige/forskare-kritiserar-ensamjobb-med-vargarhttp://www.dn.se/nyheter/sverige/fa-forandringar-pa-landets-vargparkerhttp://www.dn.se/nyheter/sverige/kolmarden-haller-presskonferenshttp://www.expressen.se/nyheter/varg-stig-polis--anmaler-kolmarden/Det ,vore intressant med en ordentlig polisutredning av både det här dödsfallet och tidigare händelser. Kanske har det förekommit ett antal incidenter som har tystats ner?
Uppdaterat:
Nu kommer redan rapporter från anonyma anställda i Kolmården om att det varit problem tidigare med vargflocken, detta kan man läsa i tidningen:
"Problem inom flocken
Dessutom har det varit problem med just den vargflocken tidigare, enligt en anställd.
Flera personer inom Kolmården berättar om tidigare incidenter:
– Det har inte funkat helt och hållet inom flocken. Skötare har berättat tidigare att de hamnat liggande på rygg när de besökt flocken. Det är ett känt problem, säger en anställd.
En anhörig till en anställd berättar om oron som varit för vargflocken:
– Alla vet att en stressad vargflock kan göra vad som helst, som att anfalla eller tugga taggtråd, som de gjorde för några år sedan. En stressad flock är en blodtörstig flock."
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14994476.ab
Varg dödade kvinnlig skötare ...
... i Kolmårdens djurpark idag söndag förmiddag säger ett sms som kom nu. En djupt tragisk händelse. Skötaren var en kvinna i 30-årsåldern och hon dödades av vargarna i Kolmården. Det är ännu oklart om det var inne i besökshägnet eller på annan plats. Det var svårt för räddningstjänsten att ta sig in till olycksplatsen. Enligt uppgift "ville inte" vargarna släppa in någon utan man fick stå och se på hur vargarna hanterade kvinnan.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varg-dodade-kvinna-pa-kolmarden_7284393.svdhttp://www.dn.se/nyheter/sverige/en-person-angreps-av-varg-i-kolmarden http://www.dn.se/nyheter/sverige/det-har-hant-forr
http://www.expressen.se/nyheter/jonas-wahlstrom-aldrig-hant-tidigare/http://www.svd.se/nyheter/inrikes/15-aring-blev-biten-i-laret_7284489.svdhttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/djurskotare-ar-ett-farligt-yrke_7284513.svdhttp://www.aftonbladet.se/nyheter/article14993148.abhttp://svt.se/nyheter/sverige/aldrig-hant-i-sverige-tidigare?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29http://www.dn.se/nyheter/sverige/ingen-information-till-besokarehttp://www.dn.se/nyheter/sverige/vargattack-for-tva-ar-sedanhttp://www.dn.se/nyheter/sverige/en-person-angreps-av-varg-i-kolmardenhttp://www.expressen.se/nyheter/arne-weise-kritisk---blev-sjalv-attackerad/http://www.expressen.se/nyheter/kvinna-dod-i-attack-av-varg-pa-kolmarden/http://www.nwt.se/sverige-varlden/article1125041.eceJaha, jag är inte förvånad förstås. Kanske mer förvånad att det inte hänt tidigare när vi sett i TV hur man obekymrat låter både vargvana och vargovana människor i olika åldrar vistas bland inhägnade vargar och leka och gosa. Alla vi som har hundar vet hur lätt det är att göra fel i umgänget med okända hunddjur. Och vargar är väldigt mycket mer oberäkneliga än domesticerade djur som hundar, även om de vistas i hägn. Vilda vargar väljer rätt ofta att vara i närheten av tamdjur, människor och hus.
Nu kommer hela vargkramarsverige med de gröna organisationerna i spetsen att uppresa sig med bortförklaringar så att ingen ska tro att vargen är ett presumtivt farligt djur för människor. För vargar i Sverige får inte vara farliga, det är liksom inte gångbart. Vargar kan enligt dem möjligen vara farliga i andra länder och under andra tider, men absolut inte i Sverige och inte nu!
Om jag får gissa vad som händer nu de närmaste dagarna så kommer "expert" efter "expert" att letas upp och hävda att kvinnan har gjort något alldeles speciellt som gjorde att vargarnas aggressivitet utlöstes. Hon kanske bråkade med dem om maten, eller lekte för våldsamt med dem, eller gick in ensam i hägnet. Eller hon kanske rörde sig för snabbt eller för långsamt eller såg dem för länge i ögonen, eller något annat.
Eller också så kommer det att finns någon exklusiv omständighet med just de här vargarna som gjorde dem aggressiva. De kanske var ovanligt tama, eller ovanligt vilda eller ovanligt hungriga eller ovanligt griniga i största allmänhet.
Tja, sen finns ju alltid varianten att hävda att en massa arbetsplatser är farliga och att det sker fler arbetsplatsolyckor på byggen och i jordbruksarbete. Så här brukar det gå till när vargkramare med en viss desperation ska komma med bortförklaringar till att varg faktiskt har attackerat och dödat en människa.
Men till varje pris så kommer att hävdas att detta är ett undantag, inte ett tecken på de svenska vargarnas farlighet, för de är inte hotfulla och utgör aldrig något hot mot människor någonsin.(?) De kommer att som vanligt framställas som skygga och rädda för oss tvåbentingar i vilt tillstånd.
Fast alla som bor i vargrevir vet att det inte är sant. De är inte särskilt skygga och rör sig ofta oblygt nära människor och hus. Det är dags att dimridåerna av lögner om varg raseras så vi kan börja diskutera verkligheten och inte klamra fast vid de nya myterna om det här djuret, de som målar upp vargen som en snossig tamhundvariant.
Alliansen backar ...
... i opinionsmätningarna. Jag undrar om det beror på Filippa Reinfeldt? När hon lämnade sin man (eller han lämnade henne?) så förändrades den annars karismatiske ledaren Fredrik Reinfeldt. Han tappade något av den nalleliknande trygga värmen som varit ett kännemärke i hans framtoning. Landsfaderlighets-imagen fick en törn, den som skulle attrahera väljarna i kristider. Sen kan separationen naturligtvis ha påverkat hans sätt att tackla praktisk politik och opinion. Kanske mer fyrkantigt, okänsligt och enkelspårigt. En livspartner är alltid en viktig person i hur en ledare hanterar sin uppgift, de vardagliga samtalen formar perspektiven.
Jag tror att det hände något med Reinfeldts politiska förutsättningar när han och Filippa delade på sig och det har fått konsekvenser i opinionen.
http://www.dn.se/nyheter/politik/valjarna-pa-de-rodgronas-sidahttp://www.svd.se/nyheter/inrikes/svd-sifo-krisen-gynnar-inte-m_7283181.svdSenare idag kommer jag att göra inlägg om gårdagens besök i det nya huset. Vackert förstås och intressant på flera sätt.
Nu hör jag att gubben kör loss med röjsågen, sånt kräver ett visst mått av sansad övervakning så det är bäst jag slutar blogga och ger mig ut i trädgården för att rädda det som räddas kan!
GRATTIS DOTTER!
Födelsedag idag söndag!
Ikväll lördag ...
... är vi bjudna ut till nya huset för en pratstund med gästerna där. Det ska bli roligt att komma dit igen! Hoppas det inte regnar så vi kan sitta ute. Telefonen har vi alltid med förstås och numera är vi extra noga med att vara nåbara.
GRATTIS FIDDE OCH MELISSA!
Fidde och Melissa gifter sig idag och yngste sonen är med på bröllopet som best man. På andra sidan Atlanten är det, men jag minns inte exakt var, kanske San Fransisco eller LA.
Vildsvin ...
Regn igen! Jag vill ha sol!
Det blev bara två dagar med solsken, nu skvalar regnet igen och gradstocken vägrar att röra sig oppåt. Den håller sig så där mellan 5 och 10 grader. Plus alltså.
I morgon lördag ...
... berättar jag om ett trevligt samkväm ihop med goda vänner. Och hur man tillagar vildsvinsrygg.
Studentfirande....
.... var vi på igår torsdag. Vi blev bjudna på god mat, tjälknöl på älg, potatissallad och fina tårtor. Det är så trevligt och roligt att få fira en student, livet ligger framför och det är lyckönskingar som flyger i luften. Många släktingar samlas för att önska lycka till. Och vi var verkligen många som kom till den här festen, hela huset var fullt av gäster och stämningen var hög. Både unga och gamla deltog, precis som det ska vara. Vi önskar förstås allt gott framöver till den hör ambitiösa och trevliga tjejen som vi känt och följt sen hon var nyfödd!
Kommentera går bra ...
... även utan lösenord. Jag vet inte hur det ser ut i nya Blogg.se. Någon har kommenterat om lösenordskrav men det fungerar tydligen utan, jag har då inget.
Hjälper inte ...
.. egentligen att examen förläggs till sporthallen istället för till kyrkan. Det finns elever som inte får delta i något firande som inte har en korrekt tros-anknytning.
Jag hörde kommentaren att om vi varit i kyrkan med de stora fönstren så hade det inte varit något bekymmer med ett strömavbrott, Men nu är det sporthallen som gäller hos oss. Jag är en av dem som beklagar att vi inte får fira i kyrkan. Men samtidigt får man se det hela i rätt perspektiv; det är bara en halvtimme av ett helt läsår. Om man ska bråka om skolan så kanske det blir lite märkligt att lägga fokus på den där halvtimmen och strunta i om det är bra alla andra timmar på ett helt läsår. Eller hur man nu ska uttrycka det som lärare.
Examen i mörker...
.
... blev det. Vi hade strömavbrott i Årjäng från 7 på morgonen och fram till bortåt halv 10, så examensfirandet med de yngsta barnen f-2 blev i mörker i sporthallen. Synd att inte få se dem där framme och inte hördes det särskilt mycket av dikterna utan högtalare. Men sången var suverän, även de svåraste låtarna gick bra och sjöngs samstämt. Det hördes väl även utan mikrofoner. Duktig Eva ledde. Tacksamma för orkester och Urbans fiolspel är vi.
Det var brand i ett ställverk som utlöste strömavbrottet
http://www.nwt.se/arjang/article1123862.ece
Examen idag fredag ....
... har vi på min skola. Det är en fin högtid och lika rörande varje år att se barnen sjunga uppklädda och fina. Det har inte varit någon debatt i år hos oss om var examen ska firas. Kykan är utbytt mot sporthallen. Det funkar förstås också, även om kyrkan var en högtidligare och vackrare inramning till den här högtiden. Och jag har inte lyckats övertala mig själv att ta folkdräkten på mig till examen i sporthallen, den passade mer i kyrkan på nåt sätt.
Nyskördat på Liane!
Vi är glada över de duktiga arrendatorerna från Långserud. Gårdens brukning görs väl och det är roligt att se ut över en del av markerna uppe från Prästgården.
När det första gröna kommer upp efter ett par veckor så är det alldeles självlysande grönt. Tofsviporna har jag inte sett på länge. Undrar om de är kvar?
Nu går arrendatorernas kvigor på Brogärdet och ger liv åt landskapet.
Nya Blogg.se ...
... har jag blivit deporterad till utan att ha önskat det. Ok, jag måste lära mig något nytt om bloggen, motvilligt. I morgon lägger jag ut bilder och text från dagens studentfirande.
Sommarskola ...
... dyker upp som en idé ibland. Just nu när sommarlovet hägrar känns det främmande att erbjuda elever sommarskola. Men som ett frivilligt alternativ för den som vill och som behöver komplettera skolresultat av olika skäl är det nog inte så dumt. Det är väl bra om det finns olika alternativ. Tvinga någon till sommarskola låter grymt men det har väl inte varit ett förslag heller antar jag.
Som vanligt jämförs med Finland som får bra skolresultat på sina elever. Och vi funderar på varför. Det finns säkert flera förklaringar. Den svenska skolan har inte haft så bra stöd för de elever som kommer hit med annat hemspråk och det slår igenom på de elevernas skolresultat. Finland har inte ens behövt grubbla över den problematiken eftersom man knappt har någon invandring alls.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/fel-att-tvinga-barn-till-sommarskola
Öster Malma ....
... var vi på under den helgen som gick. Det är Jägareförbundets hemvist med arbetsplatser för centralt anställda, kursverksamhet, yrkesutbildning, viltslakteri, restaurang med viltprofil, praktisk viltvård, boende och annat.
Det här huset tror jag var svinhus förr, men vackert ombyggt och luktar inte alls längre.
Här i Sörmland ligger det
Det här åt vi på kvällen och det var bara helt suveränt!
Dovvilt såg vi, hanen heter väl hjort och honorna hindar om jag minns rätt. Men de var betydligt skyggare än våra älgar och löpte strax till skogs när de såg oss ute på långpromenad på kvällen.
Viltvatten med andflottar fanns att beskåda.
Såna här växtridåer i jordbrukslandskapet är skapade för att ge skydd åt vilt.
En hel del döda gamla träd fanns efter vägen fram till slottet. Antar att man sparat död ved för att ge hemvist åt fåglar.
Det hade regnat när vi gick så stora sniglar låg på vägen. Den här var verkligen jättestor.
De här svarta skogssniglarna var också talrika. Men vi såg inga bruna mördarsniglar.
Tjärblomstren blommade som allra vackrast och lupinerna var på gång.
Glömde att berätta att man har en ny viltpark, med hägn som besöks av många samt en gårdsbutik förstås med försäljning av viltköttprodukter och annat trevligt som har med vilt och jakt att göra.
Ledig onsdag
Att få somna om är bara såååå njutbart. Jag gillar min säng.
Sen blir det lite matlagning, stoppade in en okänd köttbit i ugnen i natt på 75 grader, slänger den sen i saltlag så får vi se vad det kan bli.
Pappersjobb och stugtillsyn står också på dagens agenda. Sen!
De tar sig och blommar till och med ...
... lupinerna vid nya huset! Ingen vattning har behövts så långt, den har naturen själv skött om.
Agenda
Karlstad möte tisdag em, och sen svärmorsfiring för halvjämnt.
Onsdag ledig dag med en hel del papperspyssel här hemma. Om det är fint väder kanske vi dristar oss till att grilla nåt här hemma.
Torsdag firar vi en student.
Fredag firar vi examen på min skola och det är högtidligt. På fredag kväll äter vi hos goda vänner.
Nästa vecka är det alltså inga elever på skolan och vi lärare jobbar med planering och övergångar och avslutningar på olika arbetsuppgifter.
Hallsbergsnostalgi ...
... blir det nu.
Jag bodde i Hbg som barn och delvis som tonåring. Vi var där på genomresa den gångna helgen och besökte mina gamla "kultplatser" förstås.
" Gôrdike" skulle nog den här vattengölen kallas av vackra-älvar-vana värmlänningar. Men för oss som växte upp i Hallsberg, svältfödda på sjöar och vattendrag, så var det exotiskt med Puttlabäcken mellan skolan och centrum. "Rio de la Puttla"!
Wienerkonditoriet var nog sin tids ungdomsgård, fast nu heter det Landals. Det var här det hände, här alla hängde över en fika på kvällarna, läste tidningar, spelade skivor från jukeboxen och bara pratade. Mest på helgerna men även vardagar. De flesta hade det rätt trångbott hemma på den tiden så det var lättare att ses utanför hemmet. Och det fantastiska är att inredningen i stort sett är densamma; golvet i trappan opp, de här träskivorna på väggarna, ledstången, golvmattan, en del av möblerna.
Här var mitt stambord, med utsikt över den vackra stationsbyggnaden. Elementet är detsamma som då och även fönsterbrädan i stabil sten.
Jukeboxen som fanns då är borta nu, men det finns gamla vinylskivor i bokhyllan.
Och en bunt gamla Bildjournalen att bläddra i! Det var ju i mittuppslaget som vi hittade de här stora idolaffisherna som kunde vikas ut och sen hamna på väggen.
Böcker fanns också i bokhyllan och det går bra att byta! Kul idé!
Och gott fikabröd är det fortfarande.
Solnedgång igen då!
Så här var det sista kvällen ute vid nya stugan för några veckor sedan. Det går liksom inte att se sig mätt på solnedgångar över sjö. De är alltid olika och bjuder på nya ljus- och färgfenomen. Vi har bokat in oss själva där ute en vecka i sommar och den längtar vi efter.
Sluta skriva "Du" med stor bokstav ...
... ska jag göra! Hade tänkt försöka länge men nu måste jag skärpa mig och vara konsekvent. Förr skrev man alltid "Du" så och inte "du". Men nu har jag en känsla av att man alltid skriver "du" med liten bokstav, likaså ordet "er". Men det sitter i fingrarna och blir just nu ibland si och ibland så men det måste gå att lära fingrarna något annorlunda.
Skolstatistik från mitt perspektiv!
Hmm här finns en del intressanta siffror om Årjängs kommun. Man kan se att det finns exempel på mycket små skolor med hög lärartäthet;
Bön skola exempelvis med 16 elever på hela skolan och en lärartäthet på 13,5 lärare på 100 elever (om nu de hundra eleverna funnits) och så den stora Silbodalsskolan i Årjäng med 249 elever och en lärartäthet om 8.7 lärare per 100 elever. Siffror som borde studeras av dem som beslutar om resursfördelningen i vår kommun. Det kanske är dags att grunna lite på vilka som egentligen får betala priset för att kommunen beslutat sig för att ha kvar de små skolorna.
Kan det vara eleverna på Silbodalsskolan? Kan det vara eleverna som har behov av extra stöd?
http://pejl.svt.se/skola/lista/?kommun=1765Bilden ovan visar hur det ser ut i nederkanten runt min skola. Det börjar bli malätet och träet ramlar liksom ur väggen. Så här har det varit ett antal år och för några år sedan så byttes de mest ruttna brädorna, men inte hela vägen utan från mitten och neråt. :-) Det skulle behövas en nya skola egentligen. Och vi hoppas att något kan vara på gång nu om än inte en helt ny skola.
Paraplydrink
Therese Bohman i Expressen ...
...uttrycker sig oerhört träffsäkert när hon skriver om konst i samband med konstfacks vårutställning.
http://www.expressen.se/kultur/varutstallning-2012-konstfack/
"Jag blir provocerad av Konstfacks vårutställning, trots att den i år saknar konst med provokativt uppsåt. Det som irriterar är i stället den träiga känslan av teori i de bidrag som utgörs av master- och bachelorstudenterna i konst. De flesta av deras verk är "en undersökning", och tycks grundligt researchade, men med en gestaltning som sällan förmår att gjuta liv i teorierna.
Det är den idébaserade konstens paradox: i sin vilja att vara något mer än konst, slarvar den bort konstens kanske viktigaste kvalitet och konkurrensmedel: omedelbarheten. Möjligheten att få betraktaren att bli ögonblickligen drabbad.
Det är tyvärr ofta där man hamnar med ambitionen att göra konsten till forskning – i det sämsta av två världar: konst utan omedelbarhet, uppstagad av teoriernas oraffinerade tråkighet. Eller, i värsta fall, om idén både är platt och gestaltningen av den illa: omedelbar tråkighet."
Jag hittar det hela i Börjes konstblogg.
http://hoglander.se/blog/2012/05/26/konstfacks-varutstallning-2012/#comment-69191
40 miljarder Euro ...
... vill spanska banker ha. Från Spanien kommer alltså nya vädjanden till EU om stöd för bankerna, Euron och Europa så att en kollaps ska undvikas. I nästa andetag så aviserar ledarna inom EU att medborgarna måste räkna med att jobba till 75- 80 års ålder för att man ska klara välfärd, vård och omsorg. Skum tajming! Det tycks vara så att vi egentligen ska jobba längre för att kunna underhålla bankerna i andra länder med generösa bidrag, inte främst för det egna landets välfärdssystem.
http://www.svd.se/naringsliv/spansk-hjalpinsats-diskuteras-i-dag_7263733.svdhttp://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/aig-pensionsaldern-kommer-hojas-till-80-ar_7253411.svdhttp://www.expressen.se/nyheter/grekiskt-euroavhopp-kan-hota-valutan/http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/kommissionen-ar-redo-att-fortsatta-snabbt_7266405.svdNej det räckte inte med 40 miljarder. Reinfeldt sa redan före mötet att det skulle krävas det dubbla, minst 80 miljarder Euro. Och beslutet blev alltså 100 miljarder Euro, fullständigt svindlande summor. Jag undrar om någon av oss kan räkna med att någonsin få pension. Vi får nog jobba på tills vi stupar
Lars Furuholm rovdjursansvarig ...
... på länsstyrelsen i Värmland avgår med protest mot regeringens rovdjurspolitik. Han har varit med i 20 år i den här hetluften. Han var alltså med före och under den period när vi hade vargjakt och en framsynt svensk rovdjurspolitik med samförstånd mellan olika intressen. Lars var själv en av dem som var bra på att ena stridiga viljor och hålla sig till kalla fakta när känslosvallen blev höga.
Men i kölvattnet på de EU-styrda regeringsbesluten under senare tid så vill han inte fortsätta ett arbete som på många sätt är meningslöst och på väg åt fel håll. Lars, som veteran, inser det och många med honom. Himla synd att Lars lämnar sina arbetsuppgifter nu eftersom han är en mycket väl insatt person, en som har mycken sakkunskap i de här frågorna. Han kan både biologin runt varg och de socioekonomiska problemen som följer med en vargstam i vårt land. Han liksom avgående landshövding Eva Ericsson har djupa kunskaper i vargproblemen men de lyssnas tyvärr inte på högre upp i landets beslutsfora.
Lars anser att läget i länet är ohållbart och att vargstammen i Värmland borde halveras.
Vargforskare Olle Liberg beklagar Lars avgång och det är vi många som gör.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=5143637http://svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/furuholm-hoppar-av-i-protesthttp://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=93&artikel=5142239http://www.jaktojagare.se/aktuellt/vargstammen-borde-halveras-i-varmlandhttp://www.vargfakta.se/nyheter/kand-vargprofil-lamnar-lansstyrelsen/
Hemlagat oslagbart!
Efter några dagar i Stockholm med mycket uteätande så är det bara att konstatera att hemlagat är oslagbart. Och vackert!
Fredag kväll frossade vi i mycket god och omsorgsfullt tillagad mat. Sen kan en del människor göra ätandet vackert också, avundsjuk på det är jag som saknar den blicken för extra finess på bordet.
Vi fick fina fiskar, fläskfilé, paj, potatissallad, potatis, pestosås som jag måste få receptet på, cheesecake och en del annat. Alltså en riktig buffé. Jag tog inte bilder på allt men på en del som jag särskilt vill komma íhåg.
Agenda
Yngste sonen landade lyckligen igår kväll i USA, vi fick sms (vet i ärlighetens namn inte var. LAX tror jag) Jodå han ska som bestman ordna Bachelorsparty åt sin gode vän och lite annat smått och gott i samband med bröllopet. Det blir nog fullt upp ett par veckor framåt.
För vår del så ska vi äta (nåt smarrigt, exotiskt?) i kväll fredag hos goda vänner och i gott sällskap, det ser vi fram emot.
Så småningom ska vi till Nyköpingstrakten för en hundutställning. Vore kul att ta en fika i flygande fläng med en del därstädes boende, men de är nog upptagna med examensbestyr den närmaste tiden förstår jag ;-)
Sista arbetsveckan med eleverna blir det efter den instundande helgen och sen väntar en nyttig uppsamlingsvecka på jobbet med bara oss anställda. Det känns som väldigt behövligt, den senaste tiden har varit stressig och då blir saker o åtaganden bara liggande här och där.
Svärmors födelsedag ska firas kommande vecka och en ättling väntas som sagt framöver, om det kommer jag förstås att tjata nu och då!
Sällskapssjuka matvrak ...
... framstår nog vi som ibland och vi är uppenbarligen i gott sällskap med flera likasinnade!
Igår kväll var det ju knyte med några ute på sjön i vackert väder, en fin kväll på Nationaldagen.
Idag var vi bjudna på hargryta i Harlegan i Harnäs! Flott va att få till så mycket på hare på en gång. Och det var såååå läckert. Hemligheten heter tålamod; länge i grytan i ugnen i vin och med olika temperaturer. Rödkål till förstås, spetsad med äpple och så ett par sorters potatis.
Sen hade vi förutom värdfolket också sällskap av Staffan och dotter. Himla roligt att träffa dem, det är långt emellan. Tiden bara flög iväg! Men i morgon är det arbete så vi måste hemöver rimligt i tid.
Riddarhuset i Stockholm ...
... besökte vi på söndagen, sista dagen av vår stockholmsresa. Det är enligt den stockholmskunnige taxichauffören en av stadens vackraste byggnader. Det kom alltså till som ett adelns hemvist i landet. Under en tid var ju adeln ett slags politiskt parti; (adel präster borgare och bönder, ni vet) och man hade behov av att ha ett partihögkvarter eller hur man ska uttrycka det. Ett sorts adelns Rosenbad. Huset ligger f.ö bara ett stenkast från Stampen. Nu finns inte så många adelsätter kvar och det adlas inga fler tror jag. Själva pointen med adlandet, skattefrihet i utbyte mot konstant militärberedskap, lär i alla fall vara avskaffad.
Det här är själva riddarsalen. På väggarna är alla vapensköldarna uppsatta
På långväggen där finns de Besche-skölden, Bobergssläktens anor. (Och Byttnersläktens och Pyttnersläktens och en hel del av Sellinsläktens och Kylénsläktens i Årjäng)
Takmålningen med Moder Svea
Däruppe är de Bescheskölden och här nedanför.
Här är en annan variant.
de Besche var ju Bobergssläktens anor och Byttners och Pyttners. De var valloner invandrade till Stockholm och Nyköping från Liege och hade då ett vapen med fiskar omlott, den symbol som finns i stenen ovanpå graven i kapellet i Nyköping. Men så småningom blev släkten introducerad i den svenska adeln och fick då en ny symbol, den som ses här i ett par varianter. Enligt adelskalendern fanns fyra grenar men det är bara en som finns kvar nu av de Besche.
Här ovan träffade vi på en annan gammal bekant för Årjäng. Den blå och gula skölden där uppe med ett ankare är släkten Ankarswärd. När jag kom till Årjäng så fanns en Anita Ankarswärd här. Hon hade det namnet från faderssidan och annan adel på morssidan; Grill. Men den släkten blev inte introducerad. Det här är inte så lätt. Hon och jag besökte faktiskt riddarhuset för länge sedan tillsammans och kollade.
I en av salarna på Riddarhuset så fanns den här modellen av ett tempel i Kyoto. Men vi vet inte varför den finns där och hur den har samband med Riddarhuset. Vi hajar förstås alltid till när det står Kyoto någonstans eftersom vår svärdotter har sitt ursprung där. Hennes och sonens bröllop gick av stapeln där också.
På hemvägen kollade jag i en bok med symbolerna för olika adelssläkter i Sverige och skrattade så tårarna trillade över hur dråpliga en del var, men jag får återkomma om det.
de Besches ursprungliga vapen i Liege.
http://inga.blogg.se/2011/may/de-besche.htmlhttp://hem.bredband.net/gerpah/epitafium.jpghttp://hem.bredband.net/gerpah/besch.htm
Bästa taxichauffören!
Jo, det är alldeles sant. Vi åkte med den man som nyligen fått pris som den allra bästa taxichauffören, Carmentaxi. Han heter i förnamn /efternamn Eshagi och han tog oss med på en extratur upp på söders höjder vid Maria och berättade om bebyggelsen där.
Taxicahufförer är ofta trevliga. Vi råkade få åka med samma chaufför dagarna efter varandra också! Och den sista turen åkte vi alltså med en äldre man som brukade vara Stockholmsguide och han berättade mycket intressant om staden! Vilken extra bonus!
Kollapsar gör nästan allt!
Nu är det väldigt dystert i rubrikerna: klimatet kommer att kollapsa, liksom naturen i största allmänhet, arter kommer att dö ut snart, ekonomin i Europa och USA kommer att falla samman, liksom Spanien och Grekland. Sen kommer fastighetsmarknaden att gå i kvav, penningsystemet och hela EU förstås och Euron, kanske dollarn. Ja, inte att förglömma Kinas natur och miljö som är nära ett sammanbrott också. Har jag glömt nåt av världens eländen?
Det är bara att tälja sig en pilbåge, vässa pilspetsarna, flytta in i en grotta och försöka överleva de svåra tiderna.
Fint väder!
Fint väder blev det till slut och på nationaldagen! Arrendatorernas kvigor firade genom att ta sig en tur till badplatsen i Signebyn. Fast inte alla, fem stycken var det nog.
Grillutfärd blev det med båt.
Knyte förstås och det här är något nytt för mig:
Schichtsallad (stavningen ser konstig ut men det kanske är rätt)
I den ska i alla fall finnas
Riven selleri
majs
skinka
annanas
purjolök
ägg
Och så ovanpå ett lager med yoghurt + majonäs med salt och peppar
Och längst upp ett lager riven ost
Nationaldagen 2012
Vi startade firandet med att vara med i Silbodals kyrka. Det är en fin ceremoni med körsång och tal. Här barn- och ungdomskören. Bilden är medvetet suddig eftersom jag inte vill att medlemmarna ska gå att identifiera.
Sen är det parad från kyrkan upp till Claras torg. Gubben, som har en för uppgiften meriterande tyngdpunkt, bär kommunflaggan, sen kommer studenterna.
Orkester
Hemvärnet är också med och det är förstås helt ok, men jag tycker nog att det hade varit mer passande med någon form av paraduniform, inte stridsmundering och vapen.
Sen finns föreningar representerade och politiska partier.
Roligt att fler och fler deltar i nationaldagsfirandet. Det var fler med i år än förra året i kyrkan, efter vägen och vid Claras torg.
Stampen jazzklubb i Stockholm...
... var alltså målet för lördagkvällen under stockholmsbesöket.
Här kan man inte boka in sig utan får försöka komma i tid och hoppas att man har tur. Dagtid är det drop-in-jazz tror jag. Jag var här på 70-talet men inte sedan dess, minns speciellt en spelning med Red Mitchell. Stampen har funnits länge.
Entrén är lätt ruffig.
Som sagt, entrén lätt ruffig
Det utlovades gammaldags rockmusik och det blev det. Himla drag och hög stämning på två våningar. Massor av besökare, unga och gamla. Vi var inte äldst. På nedervåningen var det ett dansband med rockig musik. Vi fick till och med twista lite. Bra motion på maten.
Inredningen är ovanlig och jag skulle förstås vilja veta varför de här sakerna är med. Har de en del i klubbens historia eller vad? Hur som helst så skulle jag inte vilja vara ansvarig för dammtorkningen här i taket.
Den här dekorerade och allvarsamma älgen vakade över dansgolvet på nedre våningen.
Grill Ruby i Gamla stan...
... fick ett besök av oss lördag kväll innan vi gick på Stampen. Helt ok mat, bra service! Jag tog en liten biff Sirloin som jag antar är en mörad ryggbiff. Den styckningsdelen kan ju vara hård och träig men den här var bra och god bernaise till.
Kokt potatis serverades inte så jag fick ta pommes. För att vara pommes helt ok, men jag är inte så förtjust i friterad potatis. De grillade grönsakerna som hörde till var oljiga och smakade alldeles för mycket rök. Vet inte vad de hade varit med om.
E-type har en krog i Gamla Stan.
Den har inredning i vikingastuk. Vi gick in och kollade men vände eftersom det var i stort sett fullt lördag kväll.
Jag begriper inte riktigt vad stället heter, kan inte runor.
Järntorgspumpen i Stockholm ...
Otis Taylor på Fasching - inlägget nedan ...
.. är nu uppdaterat med ett antal You Tube länkar från konserten. De kommer ju några dagar efter liksom.
Yngste son åker till USA imorgon.
Nervöst som vanligt för mig att kolla om alla flygplan hållit sig kvar i luften hela tiden. Han ska vara med på en mycket god väns bröllop och vara bestman, vad nu det innebär på ett stort evenemang som detta.
Naturbrukaren ...
... är en bra blogg. Rekommenderas! Naturbrukare står för en människa som är brukare av naturen; dvs som bedriver skogsbruk / jordbrukl/ jakt / fiske / eller dylikt. Motsatsen är naturbetraktare som betraktar naturen, nära eller på avstånd. Det är någonstans mellan de här begreppen vi ofta hittar en gräns när det gäller synen på miljö och rovdjur bl.a.
http://naturbrukaren.wordpress.com/
Grattis Sverige ...
... på Nationaldagen!
Sverige är ett bra land, liksom redigt, hederligt och lite troskyldigt blåögt ibland! Jag är väldigt förtjust i det och inte så lite stolt över att vara svensk. Fast det får man väl inte säga utan att bli betraktad som främlingsfientlig. Och det är jag inte, umgås glatt med främlingar varje dag. Jag är inte ens Sverigedemokrat.
Landet Sverige och svenskarna är ju naturligtvis präglade av landskapet, historien, kulturen, naturtillgångarna och en del annat givet. På samma sätt har andra länder skapats av sina förutsättningar och blivit bra på sina sätt. Fast lite olika. Bäst att tillägga det så jag inte blir missuppfattad.
Sen ska man förstås ha i åtanke att människor från olika delar av världen mest ändå är lika med samma grundläggande behov och samma människovärde.
I Årjäng firas nationaldagen i eftermiddag med högtid i kyrkan kl 16.00, sen följer parad upp till Claras torg och fortsatta festligheter där med tal och hyllningar. Det brukar vara stort kaffekalas med gratis tårta men jag vet inte om det är lika i år.
Otis Taylor på Fasching!
Fredag kväll i Stockholm var det Fasching som gällde, höjdpunkten på vårt besök. Det var en upplevelse det! Vi hade anledning att besöka jazzklubben Fasching i Stockholm eftersom vi firade en god väns födelsedag och visste att han gillar den här typen av musik. Vi gillade den också. Hans version av Hendrix "Hey Joe" var otroligt bra, helt annorlunda än ursprunget men bra!
Den här länken är från en annan spelning
http://www.youtube.com/watch?v=uXbKeSfiUHE&feature=related Musikgenren som sådan är blues men inte så tragisk och enformig som blues kan vara. Det var rockiga och framför allt varierande arrangemang med Otis och band. Trummor jättebra, lead-gitarristen helt suverän; vilka solon han gjorde! Otis själv var bra och tog lagom mycket plats, var alltså generös med att släppa fram de andra i bandet. Tjejen på fiol var också mycket duktig, men hon hade inte behövt ackompanjera sitt spelande med någon sorts påklädd stripteasedans. Det handlar inte om moralisk indignation, men den här flaxande, ormande dansen passade liksom inte till musiken, det störde och verkade krystat påklistrat. Fasching känns som en riktigt genuin jazzklubb med påver inredning, lagom skum belysning och alla sitter nära den lilla scenen.
Otis Taylor med band var alltså mycket bra och bjöd på en njutbar kväll. Det var ett trevligt sätt att fira någons födelsedag på. Jag kände inte till Otis och band tidigare men kollade på You Tube och beställde biljetter i god tid lite på vinst och förlust.
Vi hade matbord och åt också. Det var däremot ingen höjdare. Ingen var riktigt nöjd med sin mat och priserna var uppblåsta, matchade inte alls den mediokra kvaliteten. Jag åt en majskyckling som var totalt torr och smaklös, den serverades med några rejält trötta och oljiga grönsaker.
Man ska nog äta mat någon annanstans, äta sig mätt först och så köpa en vanlig konsertbiljett istället. Man kan ju välja musikbiljett eller matbiljett på Fasching.
Snygg inredningsdetalj på balkongen, typ streetkonst.
http://www.fasching.se/artister/otis-taylorhttp://www.dn.se/kultur-noje/konsertrecensioner/otis-taylor-band-pa-faschinghttp://www.rockfoto.nu/artists/otis-taylor/20120601/16593http://www.youtube.com/watch?v=QWlxDvCHEuU&feature=relmfuhttp://www.youtube.com/watch?v=n70RKVS3Apo&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=QWlxDvCHEuUhttp://www.youtube.com/watch?v=n70RKVS3Apo
Tja en dag till ...
... har gått; "alla de här dagarna som kom och gick, inte visste jag att de var livet" diktade väl Kjell Olof Feldt eller också citerade han någon annan, jag minns inte så noga.
Det var en dag med en hel del kompledigt från jobbet; friluftsdag då jag är totalt oanvändbar i min yrkesroll. Sen var det möten; ett trevligt, upplyftande och positivt samt ett som var nedslående, deprimerande och negativt! Undrar om jag borde ta jobb i en korvkiosk eller nåt? Antagligen skulle jag göra mer nytta där än i min nuvarande profession. Jag har ofta undrat hur det skulle vara att jobba med matförsäljning eller matservering. Mat ligger väl i släkten antar jag.
Hotell Rival ...
... vid Mariatorget bodde vi på under besöket i Stockholm. Det ägs av Benny Andersson fast honom såg vi inte. Hotellet ligger nära yngste sonens bostad och jag är förtjust i designen. I matsalen finns den här maffiga bilden från filmen "Det sjunde inseglet" med Max von Sydow till höger. Han spelar schack med döden om jag minns rätt.
Mariatorget hette för övrigt Adolf Fredriks torg fram till tunnelbanan drogs fram här. Då döpte SL tunnelbanestationen till Mariatorget eftersom Maria Magdalena kyrka ligger nära. Och då fick torget ckså byta namn till Mariatorget. Och det var väl rätt. Torgen brukar få heta som närliggande kyrka. Allt enligt en taxichaufför som vi åkte med, han brukade vara guide i Stockholm och kunde berätta allt om Stockholm.
De här lamporna är himla fina också, liksom kitschlamporna i fönstren, de med platsbitar i olika färger. Sevärt är också en hel vägg med "filmisar", dvs små bilder av filmstjärnor från 50- och 60-talen. Och servicen är fantastisk på det här hotellet, de är alltid artiga och trevliga och tjänstvilliga. Inget är omöjligt. I frukostpriset ingår typ nystekta pannkakor med sylt och grädde om man vill ha det, eller nykokt gröt. och glutenfritt finns hur mycket som helst i alla varianter. Man får ex till frukost nygjorda himla goda macarons eller kladdkaka med bär och grädde. Allt utan extra kostnad.
Marcus Erkenfjord ...
... 16 år gammal från Årjäng, har med en egenskriven låt tagit sig hela vägen till en tävling typ "Svensktoppen nästa" med delfinal i Karlstad idag tisdag. Helt suverän låt, med hjälp av Stig Lindell och ev Hanne Hermansson. Nu gick det inte hela vägen fram till finalplats och fortsättning i Göteborg men vi är jättestolta över denne bygdens son:
http://arjang.nu/reportage/arjangtalang-i-stor-final-4371233http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4052&artikel=5129888Han är bara 16 år och kommer säkert att göra många sköna covers och många egna låtar framöver!
Fotografiska museet "Bilden av Strindberg"!
Man måste se utställningen "Bilden av Strindberg" om man har det minsta av intresse för August själv eller av fotografi och fotografiets historia. Den är bara sååå omfattande och välgjord.
Strindberg dog 14 maj 1912, alltså hundra år sedan och utställningen är en del av många hyllningar det här jubileumsåret.
Länge tog jag avstånd från August Strindberg eftersom han inte skötte om sina kvinnor och barn på ett bra sätt. Men han har verkligen växt i mina ögon de senaste åren som proffsig konstnär. Jag har upptäckt honom, inte bara som den geniale författaren av romaner och skådespel utan också som bildkonstnär och nu som fotograf.
Det finns två aspekter av Strindberg och fotograferandet. Den första är egentligen att han var nog en av de allra första som använde foton av sig själv på ett medvetet sätt. I stort sett alla bilder som tagits av honom är mycket genomtänkt arrangerade av honom själv. Han ville framstå på ett visst sätt i omgivningens ögon och såg till att foton av honom framställde honom just så; vacker med stor hårman som matchade det lilla huvudet, utmanande snygga kläder, sin egen person i förgrunden - andra i bakgrunden, osv. Till o med den sista bilden av honom, det som ser ut att vara ett snapshot i gatuvimlet var ett arrangemang. Han tänkte alltså fotografi på många sätt så som kändispressen gör idag och han var tidigt ute med det tänket.
Sen var han själv en duktig fotograf och använde olika tekniker som utvecklades under hans levnad vid sekelskiftet. Han till och med experimenterade med foton som rena konstbilder, vilket nog ingen annan gjorde då.
Med på utställningen finns stora stadsbilder från Stockholm som är absolut knivskarpa tack vare den goda tekniken!
Utställningen fokuserar på Strindberg som samhällskritiker, galning, kvinnohatare, vagabond och just fotograf. Den startade i maj i år och pågår till 9 september så det finns gott om tid. Jag skulle gärna se den igen.
http://fotografiska.eu/Museet/Utstaellningar/Bilden-av-Strindberghttp://sv.wikipedia.org/wiki/August_Strindberg
Helena Blomqvist på Fotografiska museet.
Fotografiska museet är jättefint museum, vi besökte det förstås under helgen på fredagen. Det ligger vid Stadsgårdskajen på söder, en bit bortom Katarinhissen alltså. Ett privatägt museum som lockat 300.000 besökare under sin korta tid, två år bara. Det omsätter 40 miljoner tror jag. En succé.
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/mot-mannen-som-finansierar-fotografiska
Det är inrymt i ett gammalt magasin, stort tegelhus i flera våningar. Den här bilden från Fotografiska tog jag genom fönstret ut från restaurangen. Det måste rimligen bli Djurgården på andra sidan
Sally Mann "A matter of time" gick jag snabbt förbi. Hon gör alltid bilder på tema tid, förgängelse, död, förintelse osv. Det är bilder av tidsprocesser och jag gillar dem inte. I tidstemat ryms också en hel del bilder av barn som poserar som vuxna. För mig är det pedofilvarning på sånt, men jag vet också att det var en del av 70-talet att framställa barn så. Bilderna i den här utställningen var hämtade från tidiga landskapsbilder, barnbilder från "Immediate family", "Proud flesh" som följer hennes svårt sjuke man och från "Body farm" en plats i Tennesse där människokroppar är utlagda för att långsamt förmultna.
http://www.svd.se/kultur/sally-mann-tanker-pa-doden_7244817.svdMen Helena Blomqvist o "Stories from another world" är fascinerande. Hon gör bilder som är lite mytiska, inspirerade av sagor. Ofta finns djur och grupparrangemang med. Det tar henne en månad ungefär att arrangera en bild. Hon bygger upp modeller och scenarior som hon sedan fotograferar.
I en bildserie har hon tagit fram gamla bilder på historiska / välkända händelser där män har varit allvarsamma och mäktiga men bytt ut dem mot kvinnor istället. Det var festligt och gav en instinktiv känsla för olikheterna mellan hur vi ser på män och kvinnor. Bilderna är dessutom gjorda med en teknik sóm gör att de ser gamla ut.
Champagnefrukost ...
... på fredag morgon bjöd vi födelsedagsfirande god vän på! Det känns festligt!
Ensilageskörd och rädda livet på rådjurskid!
När vi kom hem ikväll, måndag, så körde arrendatorsson Rasmus enslige för fullt. Han fick se att det låg rådjurskid i vallen så han och Roland och Oskar gav sig ut för att försöka rädda undan dem. De fick i alla fall tag på en liten en som måste bäras undan. De trycker och ligger still när de är hotade, springer inte iväg.
9 meter bred tror jag den är.
Oskar var med förstås
Restaurang Sue Ellen ...
... Tulegatan (Thulegatan?) var vi på i Stockholm torsdag kväll. Det är en väldigt bra krog som vi varit på förut, den ägs av bl.a. Micke som är mågen till Maj i Signebyn. Micke är kock och lagar också mat på stället, tillsammans med andra. Krogen fick väldigt bra omdöme i DN efter att tidningen gjort tre anonyma besök där. Efter det så har man haft massor av besökare. När vi ringde med kort varsel fick vi ställa oss på väntelista under kväll och till slut lyckades Micke få till ett bord åt oss.
http://www.dn.se/pa-stan/ata-ute/vanligt-och-vallagathttp://www.sue-ellen.se/bilder.htmlVi åt en sparrisförrätt som var perfekt med tillbehör som var söta, syrliga och så lite beska i ruccolan och sparrisen själv. Maten var absolut höjdare helt igenom, vi återkommer gärna.
Roland o Micke
Sparrisförrätten var så läcker, riktig vit sparris och den var perfekt tillagad; al dente, med tuggmotstånd.
Jag tog laxen med varm sommarsallad! Mums!
Någon annans mat, vet inte vad.
Roland kastade sig lystet över ställets egen specialitet; Schweinehax eller hur det nu stavas. Det är smakrikt grisben med knaprig svål.
Den tog i alla fall slut till slut med benäget bistånd!
Snapsen här är en immig Bescherow.... nånting som jag inte minns stavningen på.
De som vill ha dessert tog en päronstrudel. Ser otroligt läcker ut med granatäpple.
Det är en anrik lokal också. I det här huset startade Lars Magnus Ericsson sin tillverkning och precis där jag tog det här kortet, vid bardisken, stod hans stora skrivbord.
På hemväg ...
...efter några dagar i Stockholm. Skriver mer om det besöket senare idag.
Kontantpengar och bankpengar ...
... och skillnaden mellan dem förklarar Cervenka i en intressant artikel. Han berättar om den gemensamma och globala lögn som vårt penningsystem bygger på. Och varför rika och mäktiga finansmänniskor kan bli nervösa av en sån bagatell som långa köer till bankomaterna. Med beskrïvningar av den typ som Cervenka serverar så behövs inte några andra rysare. De räcker långt för att få det att gå kalla kårar över ryggen. Jag önskar att jag kunde avfärda honom som en stolle, men jag är rädd att han är ovanligt klarsynt och välinformerad.
http://www.svd.se/naringsliv/lognen-hela-vart-samhalle-vilar-pa-del-1_7247991.svd
Hemvägen på sjön
Glömde den bästa bilden från sparriskvällen ute vid stenen, bilden från hemvägen vid nästan midnatt någon gång.
Bilder från sjön
Torleif Styffe ...
..hoppar av läraryrket efter 40 år. Han och skolan har utvecklats åt olika håll och han känner inte längre igen sig. Lärarens arbete har blivit ett kontorsjobb med allt mindre av de undervisningsuppgifter som han en gång utbildade sig till.
http://www.nwt.se/familj/article1116431.ece
Gustafa ....
.... kanske? Våra lupinplanterande vänner "gjorde" en stenfigur vid nya huset. Kanske en vännina till Gustaf i den nordiska natten.
(Den är inte så stor i verkligheten som den ser ut här!)
"Multitasking by tvång" ...
... kallar Jenny Strömstedt lärares påtvingade mångsyssleri: Alla de här ny fostrans- och kontrollfunktioner av både det pedagogiska och sociala livet, i skolan och delvis på fritiden. Hon beskriver det hela med glimten i ögat, man ler igenkännande.
http://www.expressen.se/kronikorer/jenny-stromstedt/lot-avdrag---for-larare-som-offrar-sig-for-framtiden/Jenny propagerar också för en "uppskatta lärarna vecka". Tja, kanske det, men effektivare vore kanske en lön som motsvarade utbildningskraven och ansvaret. I Stockholm har man räknat ut att lärarlönerna reellt minskar i år eftersom den blygsamma höjningen är lägre än kostnadsökningarna. Ingen tycks ha kunnat hejda den här lönetrenden, den fortsätter bara neråt, fast alla säger sig vilja hejda den. Vore kanske bra om staten toge över skolan, då skulle kravnivån och lönesättningen hamna på samma ställe. Idag är det staten som i hög utsträckning bestämmer läraryrkets innehåll medan kommunerna får betala.
Dödsannonser ...
... är speciellt. Jag fördjupade mig ju i ämnet i samband med att min mamma gick bort och minns att det blev en resa mellan skratt och gråt i samband med att jag läste många.
Nu har det blivit väldigt många olika symboler i annonserna. Några är självklara och traditionella typ korset, soluppgången, blommor och så.
Men en del är nytänk och väcker funderingar när jag ser i dagens DN:
- en buss,
- ett svart-vitt foto på något som med god vilja kan tolkas som en brygga, fast det ser lite ut som en fåtölj också,
- spade + kratta,
- munspel,
- pudel,
- boxer,
- ett svart-vitt foto på den avlidne (?).
Jag undrar om det kanske börjar bli läge att testamentera någon typ av sista vilja angående dödsannonssymbol. Det finns ju symboler som jag inte skulle vilja ha där som eftermäle.
Rätt husfärg
Gult är ju en himla svår färg att hantera och komma rätt med. Det vet vi som måste måla om de gula källarväggarna. De såg helt sjuka ut, blev något gulgrönt självlysande. Men våra grannar har träffat precis rätt. Den gula färgen på deras hus är perfekt. Varm och klar men precis lagom, snygg till det röda tegeltaket. Och nu växer det fram nya anläggningar runt huset.