"Multitasking by tvång" ...
http://www.expressen.se/kronikorer/jenny-stromstedt/lot-avdrag---for-larare-som-offrar-sig-for-framtiden/
Jenny propagerar också för en "uppskatta lärarna vecka". Tja, kanske det, men effektivare vore kanske en lön som motsvarade utbildningskraven och ansvaret. I Stockholm har man räknat ut att lärarlönerna reellt minskar i år eftersom den blygsamma höjningen är lägre än kostnadsökningarna. Ingen tycks ha kunnat hejda den här lönetrenden, den fortsätter bara neråt, fast alla säger sig vilja hejda den. Vore kanske bra om staten toge över skolan, då skulle kravnivån och lönesättningen hamna på samma ställe. Idag är det staten som i hög utsträckning bestämmer läraryrkets innehåll medan kommunerna får betala.
Hej Inga!
Läste Torleif Styffes krönika i NWT i dag. http://www.nwt.se/familj/article1116431.ece Värd att läsa och känna igen sig i.
Kommer du ihåg när vi diskuterade dörrars placeringar i rummet. Nu är frågan högt aktuell igen när jag tittar på ritningen på grundsärskolans nya lokaler. Det är verkligen viktigt vi är med och ger åsikter nu när vi väl har chansen.
Anita
Som lärarbarn läser jag artikeln med ett leende. Träffsäker skulle jag vilja säga.
Visst borde lönen vara högre men det gäller nog fler akademiska yrken. På min mors tid fanns ATP och hennes pension var nästan lika hög som min lön som bibliotekarie...Det måste löna sig att studera!
Anita: Jag läste Styffes artikel med behållning, han riktar också kritik mot utvecklingen av lärarjobbet och skolan. Liksom Jenny gör han det med glimten i ögat.
Mmm det där med dörrars placering är viktigt för ett rums funktion. Jag minns att vi har pratat om det för länge sedan. Det är viktigt att ni som ska jobba i verksamheten är med och påverkar nu inför framtiden. För min del är jag på avgång, inte abrupt som Styffe men lite i taget och känner att jag inte orkar fördjupa mig i eventuell ombyggnation.
Lennart: Ja, du har rätt i det. Det vore fel att ge akademiker skyhöga löner men det får inte gå back med utbildning så som det gör idag. För att bli lärare krävs 3- 5 år på högskolenivå och det ger för de flesta så höga studieskulder att man i praktiken inte når upp till den lön som en hantverkare har efter tre år på gymnasiet.
Visst måste lönerna upp, men jag är glad att debatten om skolan äntligen har utökats till att omfatta mer än lönen, som så klart är en väldigt viktig fråga, men med den arbetsmiljön är det oklart om jag hade stannat ens med dubbelt så hög lön som jag hade.