Barnfattigdomen i Värmland ökar ...

.. och enligt Rädda Barnens statistik är det rent bedrövligt i gränskommunerna Eda och Årjäng. Om man till den skulle lägga siffror för alkoholinköpen på ortens systembolag så skulle man kunna addera att barnen i Eda och Årjäng inte bara är fattigast utan också har föräldrar som är de värsta alkoholkonsumenterna.

Detta är naturligtvis inte sant, vare sig om fattigdomen eller alkoholen!

Det här är ett bra exempel på att statistik ska man ta med en nypa salt. Många föräldrar i Årjäng jobbar på andra sidan gränsen, i Norge, och deras inkomster blir inte synliga i svensk statistik, alltså ser familjer fattiga ut fast de förmodligen har en norgearbetande förälder som tjänar mer pengar än de flesta av oss gör som jobbar i Sverige. Med svenska mått mätt har de säkert inkomster en bra bit över svenskt genomsnitt och långt från fattigdom. Arbetslösheten i Årjäng är också väldigt låg.
 
De senaste årens våldsamma prisstegring på skog, mark och fastigheter, speciellt i gränsbygderna, har också gett ett rejält kapitaltillskott hos många familjer, antingen man valt att realisera det genom försäljning eller behålla sin egendom. Till skillnad från en del andra områden i Sverige så är ju skog och mark i Årjängs kommun privatägd, inte bolag eller stat, och uppdelad i små fastigheter. Så värdehöjningen har kommit många till del.

Om man går in och granskar ekonomin hos Årjängs barnfamiljer så tror jag inte att det är någon skriande nöd för de flesta, sen finns det förstås undantag här som på andra ställen.

Systembolaget i Årjäng har också en hög statistik på sin försäljning, men det beror inte på ovanligt alkholglada ortsbor utan på strömmen av norrmän som väljer att handla här för det är billigare

http://www.nwt.se/varmland/article1125720.ece  


Kommentarer
Postat av: Mia

Jo, just detta togs upp i något radioprogram igår. Jag log litet för mig själv, för jag kan tänka mig att skattemyndigheten kan börja fundera över vad jag lever av! Mig är det jättesynd om, kommer inte att tjäna många kronor i Sverige i år, vet inte ens om jag kommer upp i inkomst så jag behöver skatta.

Trots detta så känner jag mig inte det minsta fattig! De norska kronorna ger klirr i kassan så jag kan unna mig mycket ledighet!

Svar: Mia: Du som blir statistik-fattig kanske snart får ett socialbidrag per automatik! Klokt att använda det ekonomiska utrymmet till mer ledighet, så gör jag också faktiskt. Det blir bara 60 % arbete till hösten.
Inga Magnusson

Postat av: Lennart Carlstedt

Lögn, förbannad lögn ch statstik...Dock är förstås problemet i sig med barnfattigdomen värt att ta på allvar.

2012-06-29 @ 21:58:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback