Obligatorisk förskoleklass ...

... för 6-åringar  vill (M) ha. Ett helt ok förslag så länge man klart uttalat säger att det ska vara förskoleklass med de förutsättningar som råder där idag; 2-3 pedagoger per klass, förskoleutbildad personal och en verksamhet som prioriterar lek, språk och rörelse.
 
Men tyvärr så verkar okunskapen vara stor, man blandar begreppet obligatorisk förskoleklass med 10-årig grundskola och det är nåt helt annat. Då är vi inne på en rejäl kvalitetsförsämring för 6-åringarna; dvs endast drygt en pedagog per klass, grundskoleutbildad personal och en verksamhet som prioriterar stillasittande undervisning i skolämnen.
 
Då blir det genast fel; 6-årsgrupperna skulle få för låg personaltäthet, fel utbildning hos lärarna och fel prioriteringar i verksamheten, tidigare utslagning av elever som riskerar att hamna i skolsvårigheter .
 
I praktiken är det ett förslag som inte påverkar skolans resultat alls egentligen eftersom i stort sett alla 6-åringar redan går i förskoleklass alldeles frivilligt för det är en sån bra verksamhet;  väl anpassad till den åldersgruppen och en god  inskolning i grundskolan. Kommunerna har redan skyldighet att ha förskoleklassplats till alla som vill, så barnens rätt  till denna verksamhet finns redan, det är ingen nyhet.
 
Så argumentet att obligatorisk förskoleklass skulle göra grundskolan bättre köper jag inte. Till det behövs nog  åtgärder inom grundskolans ram: göra läraryrket attraktivt, avlöna bra lärare bättre, gallra i administrationsuppgifter och "spel för gallerierna"  så lärare kan fokusera på undervisningen, tidsenlig undervisningsutrustning, en översyn av skolans ämnen så att de stämmer bättre  med vår tids krav på kunskaper i liv och yrke efter skolan, ge lärare verktyg att upprätthålla studiero och förhindra mobbning,  osv. 
 
http://www.dn.se/debatt/moderater-och-larare-vill-ha-tioarig-skolplikt
 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15054005.ab
http://www.expressen.se/nyheter/moderaterna-vill-ha-skolplikt-fran-sex-ar/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/m-vill-ha-skolplikt-fran-sex-ar_7313133.svd
http://www.dn.se/nyheter/politik/intern-alliansmatch-om-skolplikten

Kommentarer
Postat av: Veiken

Helt rätt. Gör en obligatorisk förskoleklass för 6-åringar, men under samma förutsättningar som det är nu i förskoleklasser.
Ha en fin helg!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback