Riddarhuset i Stockholm ...

... besökte vi på söndagen, sista dagen av vår stockholmsresa. Det är enligt den stockholmskunnige taxichauffören en av stadens vackraste byggnader. Det kom alltså till som ett adelns hemvist i landet. Under en tid var ju adeln ett slags politiskt parti; (adel präster borgare och bönder, ni vet) och man hade behov av att ha ett partihögkvarter eller hur man ska uttrycka det. Ett sorts adelns Rosenbad.  Huset  ligger f.ö bara ett stenkast från Stampen. Nu finns inte så många adelsätter kvar och det adlas inga fler tror jag. Själva pointen med adlandet, skattefrihet i utbyte mot konstant militärberedskap, lär i alla fall vara avskaffad.




Det här är själva riddarsalen. På väggarna är alla vapensköldarna uppsatta


På långväggen där finns de Besche-skölden, Bobergssläktens anor. (Och Byttnersläktens och Pyttnersläktens och en hel del av Sellinsläktens och Kylénsläktens i Årjäng)


Takmålningen med Moder Svea


Däruppe är de Bescheskölden och här nedanför.




Här är en annan variant.
de Besche var ju Bobergssläktens anor och Byttners och Pyttners. De var valloner invandrade till Stockholm och Nyköping från Liege och hade då ett vapen med fiskar omlott, den symbol som finns i stenen ovanpå graven i kapellet i Nyköping. Men så småningom blev släkten introducerad i den svenska adeln och fick då en ny symbol, den som ses här i ett par varianter. Enligt adelskalendern fanns fyra grenar men det är bara en som finns kvar nu av de Besche.  


Här ovan träffade vi på en annan gammal bekant för Årjäng. Den blå och gula skölden där uppe med ett ankare är släkten Ankarswärd. När jag kom till Årjäng så fanns en Anita Ankarswärd här. Hon hade det namnet från faderssidan och annan adel på morssidan; Grill. Men den släkten blev inte introducerad. Det här är inte så lätt.  Hon och jag besökte faktiskt riddarhuset för länge sedan tillsammans och kollade.


I en av salarna på Riddarhuset så fanns den här modellen av ett tempel i Kyoto. Men vi vet inte varför den finns där och hur den har samband med Riddarhuset. Vi hajar förstås alltid till när det står Kyoto någonstans eftersom vår svärdotter har sitt ursprung där. Hennes och sonens bröllop gick av stapeln där också.




På hemvägen kollade jag i en bok med symbolerna för olika adelssläkter i Sverige och skrattade så tårarna trillade över hur dråpliga en del var, men jag får återkomma om det.



de Besches ursprungliga vapen i Liege.
http://inga.blogg.se/2011/may/de-besche.html

http://hem.bredband.net/gerpah/epitafium.jpg

http://hem.bredband.net/gerpah/besch.htm

Kommentarer
Postat av: anne

Är det du eller maken som är de Beche-ättling?



Och Grill, inte hade jag tänkt på att det är ett adligt namn, jag som ibland funderat på varför Grillby utanför Enköping heter som det gör. Efter en korvkiosk, har jag fånat mig i mitt stilla sinne.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback