Hallsbergsnostalgi ...

... blir det nu.
Jag bodde i Hbg som barn och delvis som tonåring.  Vi var där på genomresa den gångna helgen och besökte mina  gamla "kultplatser" förstås.


" Gôrdike" skulle nog den här vattengölen kallas av vackra-älvar-vana värmlänningar. Men för oss som växte upp i Hallsberg, svältfödda på sjöar och vattendrag, så var det exotiskt med Puttlabäcken mellan skolan och centrum. "Rio de la Puttla"!




Wienerkonditoriet var nog sin tids ungdomsgård, fast nu heter det Landals. Det var här det hände, här alla hängde över en fika på kvällarna, läste tidningar, spelade skivor från jukeboxen och bara pratade. Mest på helgerna men även vardagar. De flesta hade det rätt trångbott hemma på den tiden så det var lättare att ses utanför hemmet. Och det fantastiska är att inredningen i stort sett är densamma; golvet i trappan opp, de här träskivorna på väggarna, ledstången, golvmattan, en del av möblerna.


Här var mitt stambord, med utsikt över den vackra stationsbyggnaden. Elementet är detsamma som då och även fönsterbrädan i stabil sten.


Jukeboxen som fanns då är borta nu, men det finns gamla vinylskivor i bokhyllan.


Och en bunt gamla Bildjournalen att bläddra i! Det var ju i mittuppslaget som vi hittade de här stora idolaffisherna  som kunde vikas ut och sen hamna på väggen.



Böcker fanns också i bokhyllan och det går bra att byta! Kul idé!

Och gott fikabröd är  det fortfarande.


Kommentarer
Postat av: Herta

Trevligt det där att få ta en bok och lämna en annan. Vore ett mysigt sätt och skulle finnas på fler ställen. Man ser det lite varstans.

Postat av: Zarah

Nostalgi är en härlig känsla ibland...

2012-06-12 @ 10:10:46
URL: http://verandan.svenskablogg.se
Postat av: Anonym

Är Landals K-märkt? Vårdat miljön har de defnitivt gjort. Det måste vara en härlig upplevelse att åter sitta vid sitt gamla stambord. Det var kvalitet på grejona på den tiden.



Byta bort böcker är en utmärkt idé. Jag försöker bli av med så många jag kan. Vem läser om det man redan läst, när det kommer ut så mycket nytt? Våra bokhyllor dignar, till någon annans glädje.

2012-06-12 @ 10:20:16
Postat av: Lennart Carlstedt

För några veckor sen var det Stora bokbytardagen på många platser i landet.



En gång missade jag ett tåg ovh övernattade på Hallsbergs station. På morgonen tog jag en tur genom stan och kom så småningom till en stor, vacker sjö som hette Tisaren. Kan det stämma?

2012-06-12 @ 21:54:13
Postat av: Inga Magnusson

Alla: Byta böcker är en bra idé. Jag försökte skicka ut böcker på luffen på egen hand och få kontakt med några läsare, men det funkade inte. Hoppas det här blir bättre.



Nej jag tror inte att fiket är k-märkt men det borde kanske vara det med sin genuina miljö.



Ja, Lennart, du kan ha kommit till Tisaren. Nu är den väl inte så superstor, men populär för Hallsbergsborna. För länge sedan byggde kommunen faktiskt enkla hus där som kunde hyras för en billig penning av semestertörstande Hallsbergare. Så småningom blev husen sålda och fint renoverade så det blev semesterparadis vid Tisarstrand och Tisarbaden.



Till för några år sedan fanns även flodkräftor i sjön som fick fiskas enbart med hyrda rena redskap. Men nu är pesten även där.



Fina sandstränder finns det, men någon trevlig båtsjö är det inte, fullt med stenar och grund.

2012-06-12 @ 23:51:29
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lennart Carlstedt

Hotell Gästis i Varberg har 15 000 böcker i sina hyllor (jo-du läste rätt!)och där får man ta med sig en bok när man övernattar samt gärna lämna en också..

2012-06-13 @ 22:09:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback