"Forskare vilse i skogen" ....

... skriver pensionerade jägmästare och miljöläraren Bengt Lindman från Tranås om i tidningen Skogsland juni 2012.
 
I DN 30 maj skrev fem klimatforskare i Lund en artikel mot Eskil Erlandsson och för Zaremba i debatten om skogen och skogsbruket i Sverige.
http://www.dn.se/debatt/landsbygdsministern-har-fel--kalhyggen-inte-klimatsmarta
 
Men det de skriver bygger på flera grundläggande fel menar jägmästare Lindman från Tranås och tar alltså forskargruppen i örat.
 
Citat från forskargruppen:
"Eftersom vi kalavverkar cirka 200 000 ha varje år i Sverige så motsvarar detta 18 miljoner ton koldioxid per år. Detta i sin tur motsvarar cirka 27 procent av Sveriges årliga utsläpp av koldioxid".
 
Lindmans svarar ungefär så här (ej citat):
Fel, fel, fel! Skogsmark, gallring, röjning och skogsavverkning ger inget nettotillskott av koldioxid. Det som avges är den mängd koldioxid som skogen tagit upp under sin livstid. Det är ett kretslopp som inte sammantaget ökar koldioxidmängden i luften. Det som därmot ökar koldioxidmängden i vår luft är förbränning av  fossila bränslena, dvs den biomassa  som lagrats djupt ner i marken i form av kol och olja. De kommer från andra tidsepoker i jordens historia och ingår inte jordens nuvarande kretslopp.
 
Citat från forskargruppen:
"Sanningen är att ett kalhygge släpper ut enorma mängder koldioxid under de 10 - 15 första åren efter en kalavverkning"
 
Lindman svarar ungefär så här:
Det finns inga 10 - 15 -åriga kalhyggen. Enligt svensk lagstiftning så ska det planteras ny skog efter avverkning. Alltså kommer nya träd som återigen tar upp koldioxid under sin livstid. De "enorma mängderna" koldioxid som avges från döda växtdelar och marken, motsvaras alltså av samma "enorma mängder" som träden tar upp under sin livstid.
 
Sammantaget knäpper alltså jägmästare Bengt  Lindman  forskargruppen på näsan ordentligt och jag får väl erkänna att jag glädjer mig i min svarta själ över brukarperspektivets seger över betraktarna som väl forskarna får ses som i det här fallet. Synd bara att artikeln inte fått vidare spridning utan häckar i nederkanten på en sida i tidningen Skogsland utan möjlighet att ens länka till den!
 
Lindman får också stöd av en stor grupp skogsforskare från SLU o Chalmers
http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.452268
 
De är även kritiska till Zarembas idé att gå över från kalavverkning till att ta några träd i taget istället. Det har visat sig att den typen av skogsbruk rejält minskar tillväxten i skogen och därmed minskar också utbytet både klimatmässigt och ekonomiskt.
http://www.dn.se/debatt/besluten-om-skogen-maste-beakta-alla-dess-varden
 
http://www.dn.se/Stories/stories-kultur/skogen-vi-arvde
 

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Det är bra när debatten blir lite mer sansad. Viktigt att man alltid redovisar fakta


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback