En galnings våld ...

... kan aldrig bli en orsak till att låta ett land styras av hans förvirrade tankar. Det är inte samhällets eller politikens fel att en galning spårar ur från tankar till handling. Aldrig någonsin kan det bli den norska regeringens eller det norska folkets fel att Anders Behring Breivik dödade människor, oavsett vilka beslut som fattats. Det är i grunden ingen annans skuld än hans egen.

 Han drev sig själv mot dådet, ideologiskt och praktiskt, för att få utlopp för sjuklig frustration, och bitterhet över upplevda kränkningar samt höja sin egen person mot hjältestatus.  Det handlar om en sjuk hjärnas sätt att få befrielse från accelerande ångest över det som han upplevde som kränkande mot honom själv och andra.  Och han skulle ha skaffat sig den här befrielsen från ångest, det här utloppet för inneboende aggression på något annat sätt, om nu hans benägenhet för fixeringar hamnat  i något annat än hat mot Islam.  Om han hade råkat hamna bland militanta, fanatiska  rovdjursvänner så hade han kanske istället bombat Jägareförbundet i Norge, bara för att ge ett exempel.

Vi lever i demokratiska länder och demokratin är grundläggande, både när det gäller beslutsformer och levnadssätt. Vi tänker inte alltid på att demokratin är mer än riksdag och regering och grundlag. Demokratin är friheten att tala, skriva och ha åsikter. Den är så inbyggd i vårt levnassätt att vi inte alltid är medvetna om dess närvaro.

Det sägs ju i nyblivna demokratier (typ i öst!) att det svåraste med införandet av demokrati, är inte att få till de formella beslutsfunktionerna, utan att förändra människors sätt att leva och fungera. Vi lever demokratin, den finns hela tiden med i hur vi tänker och agerar i vardagslivet, den är inte enbart närvarande när vi släpper ner röstsedeln i lådan. Och det tar generationer för en nation att få genomslag för demokratin som levnadssätt hos sin befolkning.

Stoltenberg har alldeles rätt när han säger att Breiviks onda handlingar måste mötas med mer demokrati inte med underkastelse.

Jag skriver detta med anledning av att det nu går som en slogan genom vissa media; att det är Norges regerings fel att dåden skedde och att man nu utifrån dem måste rannsaka sin politik. Det ska man absolut inte göra.
http://www.youtube.com/watch?v=DCmycMrspH4&feature=player_embedded

Det finnas anledning för regeringen och media  och olika organisationer med politiska ambitioner att se över  att man inte stryper debatt i invandrarpolitik om den sker utifrån samhällets vedertagna värderingar, men det bör man göra p.g.a.  framgångar för Sverigedemokraterna och Fremskrittspartiet inom demokratins ram, inte p.g.a. terrordåd.

Man bör också lära sig känna igen galningarna och så att man kan skydda både sig själva och samhället från dem.

Politiken skapar inte galningarna, men galningarna kan utnyttja politiken för sina sjuka syften.

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/dilsa-demirbag-sten-nar-ett-samhalle-star-och-vager


http://www.dn.se/nyheter/varlden/min-van-anders--berattelsen-om-en-mordare
Kommentarer
Postat av: Zarah

De demokratiska rättigheterna får vi inte rucka på. Jag tycker att den norske statsministern Jens Stoltenberg uttryckte det i sitt tal på ett mycket bra och tydligt sätt.Nej det är förstås inte politikens fel det som skett, däremot var det ett angrepp på politiken!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback