Anders Behring Breivik + kvinnosyn

Det har gjorts en analys av Breiviks kvinnosyn och den är intressant. I hans manifest finns hat mot muslimer men också mot kvinnor, särskilt mot kvinnor som har makt.

Han säger sig vilja skydda kvinnor mot de hatade muslimerna men på annan plats i manifestet menar han att kvinnor fått för mycket makt över män. De utnyttjar mäns starkare sexualdrift till att manipulera dem (låter historisk bekant! Häxor!). Kvinnor har mer erotiskt kapital än män och det gör att sammantaget med annat kapital så har det gjort att i Europa har kvinnorna erövrat ett  matriarkat enligt ABB och det är därför männen har blivit mer feminina. (Hmm det skulle nog inte hålla  i en objektiv analys ;-) )

ABB har uppgett att han ville döda Gro Harlem Brundtland men att han blev försenad och inte hann till ön innan hon lämnat den. Han öser galla över henne i sitt manifest och anser att hon förstört Norge genom att tillåta invandring och Islam.

Märkligt att rikta hatet mot henne som inte längre sitter i politisk ledning och inte mot Stoltenberg. Kvinnohat går igen hos Jihadister och i högerextrema sällskap. 11:e septemberbombaren skrev i sitt testamente att kvinnor inte fick röra hans döda kropp. Anna Lindh blev mördad av en extremist, Mona Sahlin hotad, Astrid Thors i Finland trakasserad osv. Det kan vara så att den politiska extremismen medvetet eller omedvetet använder  kvinnoförakt som ett av sina verktyg för att fånga upp anhängare av en viss typ. Det handlar om män som tenderar att betrakta kvinnor som antingen upphöjda madonnor / mammor eller som horor / sexobjekt. De kvinnor som vill ta en annan roll kan de inte hantera.

 ABB verkar ju ha haft en relation till sin mamma. Han har utnyttjat prostituerade kvinnor + one-night-stands men det finns inget dokumenterat om några normala längre relationer med kvinnor i hans liv. Samma relationsdilemma där som med resten av omvärlden; relationer på jämbördig nivå verkar vara svårt att få hållbara, det är lättare att se uppåt till auktoriteter eller neråt i förakt. Kanske speglar det också hans syn på sig själv; han pendlar mellan självförakt och självförhärligande. Och klamrar sig ivrigt fast vid självförhärligandet för att inte föraktet ska ta över. Kanske.

Det är intressant att spekulera över hur människor formas av sitt genetiska arv och sin miljö samt hur livet blir ett schackspelande med de här olika faktorerna, dock oftast på en omedveten nivå.

http://hbl.fi/nyheter/2011-07-26/breivik-hatade-muslimer-och-kvinnor


Kommentarer
Postat av: Znogge

En skrämmande människosyn som han nog inte är ensam om...

Postat av: Selma

Man kan liksom inte låta bli att undra hur det kommer sig att det är så de tänker.

2011-07-26 @ 10:37:33
URL: http://frunatmakenwordpress.com
Postat av: Inga Magnusson

Znogge o Selma: Exakt. Och man funderar naturligtvis var den kommer ifrån. En sån här galning är inte skapad av en enda faktor. Han är en kombination av ett antal faktorer som råkat sammanfalla och det händer inte så ofta, tack o lov.Den risiga kvinnosynen (kvinnor är upphöjda madonnor / mammor som ska skyddas eller föraktliga horor av något slag, något däremellan finns inte) har naturligtvis en grund i hans tidigare liv, den kan inte vara medfödd. Härvidlag är jag nog Freudiansk i mina tänkta förklaringar.

2011-07-26 @ 10:45:35
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Zarah

Inga: När du skriver i "hans tidigare liv" menar du att hans barndom har präglats av den kvinnosynen?

2011-07-26 @ 11:19:57
URL: http://verandan.svenskablogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Zarah: Jag menar att som genusvarelse, så formas man tidigt i livet. Det kan ha varit genom att nära auktoriteter i hans omgivning haft den kvinnosynen. Men det kan också vara att han som barn hanterats av män / kvinnor på ett sånt sätt att det präglat hans genusuppfattning. Pendeln mellan att förakta och att vara utsatt för förakt, att utsätta och att vara utsatt är viktig på något sätt. Och vilket kön representanterna för de olika lägena har haft. Män utsätter = har makt, kvinnor blir utsatta = är maktlösa? Vilken roll har han haft i förhållandet till den ensamstående mamman? Har det varit han, Anders som har haft makt över henne redan från det han var liten? Och hon har underordnat sig. Ingen annan man verkar ha gjort honom rangen stridig under uppväxten. Att växa upp med makten över ensam mamma och dessutom se mycket film, spela spel där män alltid är våldsamma och mäktiga, kan ge en märklig inställning när det gäller synen på sig själv som könsvarelse, och på kvinnor. Han kan helt enkelt ha präglats tidigt i sin könsroll på ett snedvridet sätt. Och han har liten erfarenhet av kvinnor som jämbördiga.Det kan också ha förstärkts av att den frånvarande pappan var framgångsrik diplomat (= politiker) och mamman en, som det beskrivs, obetydlig sjuksköterska utan politiskt intresse men med stor beundran för sin son.

2011-07-26 @ 11:46:32
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Zarah

Tack, då förstår jag din tankegång.

2011-07-26 @ 11:57:27
URL: http://verandan.svenskablogg.se/
Postat av: anne

Jag kan nog tänka att det finns män jag känner/har känt med denna kvinnosyn, en del rent av ganska/mycket egendomliga. Men det ska väl till bra mycket mer än så för att man får för sig att man ska bli världens frälsare?

2011-07-26 @ 12:28:03
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

ÖAnne: Precis. Som jag skriver här och där på bloggen så tror jag inte att det finns en enda enkel förklaring till varför ABB blev ett monster utan en räcka olika samverkande faktorer med genetik, uppväxtmiljö och speciell fixering samt isolering.

2011-07-27 @ 02:32:48
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback