Grymt dåd i Oslo! Minst 80 döda på Utöya.

Min medkänsla går till de drabbade i Oslo!

Helt ofattbart meningslöst ter sig angreppen på civila människor i centrala Oslo och i ungdomslägret på Utöya. Minst 80 döda på Utöya säger polisen nu i natt! Det är fruktansvärt! Och förmodligen kommer dödssiffran att stiga eftersom ett antal är svårt skadade och man ännu inte har funnit alla som uppges saknade. Många ungdomar simmade förtvivlat ut i vattnet för att undkomma skytten. Det är en fjord med starka strömmar och ett antal kan ha drunknat.
Desperata twitterilägg kom från ungdomar som flydde undan mördaren på ön; 

«Alle med båt i nærheten av Utøya. Dra og hent svømmende ungdommer som rømmer fra øya! Spre ordet!», ble også postet på Twitter. Citat från Verdens Gang.

 Dessutom misstänker polisen att det kan finnas bomber gömda på ön, bomber som ännu inte detonerat.  Man söker efter dem.

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10080604

Så här i efterhand kan man fundera på om inte bomben i Oslo Centrum i själva verket var en attack planerad för att  ockupera polis och räddningstjänst, så att gärningsmannen kunde mörda ungdomar på Utöya utan att bli störd. Han tog sig dit med lägrets egen båt genom att vara utklädd till polis och uppge att han avsåg att göra säkerhetskontroller på ön med anledning av explosionerna i Oslo Centrum. Han lurade till sig ungdomar genom att kalla dem till sig och säga att han hade information att ge, för att sedan börja skjuta ihjäl dem.

 http://www.dn.se/nyheter/varlden/minst-80-dodades-pa-utoya

Det känns som ett angrepp på människor, ett land och själva demokratin. Det kan vara en terrorist med en organisation bakom sig och flera inblandade gärningsmän. Men det kan också vara en enskild indvid som upplever sig orättvist behandlad / kränkt  av samhället, persionifierat av regeringen. Och som därför går angreppet mot arbetarpartiets ungdomsläger och regeringsbyggnaderna.

Några tror mest på terrrorism, det har funnits hot. Jag tycker att det känns spontant mer som en mentalt störd rättshaverist. Men sanningen lär komma fram snart. Gärningsmannen (eller en av dem) är ju gripen och samtalar med polisen, även om man skrivande stund inte vill berätta något om de samtalen.

Anders Behring Breivik heter den man som är gripen för attentaten och han är 32 år.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2507626/polisen-minst-80-ungdomar-har-dott-pa-utoya

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/minst-87-doda-i-attackerna-i-norge_6342506.svd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback