Byttnergården i Långserud

Vi har varit på Byttnergården i Långserud. Den byggdes på 1700-talet. Först var den bostad för regementets löjtnant. Men sedan delades regementet på två, ett för Gillberga tror jag och ett för Långserud, men jag har glömt säket hur det var. Hur som helst så måste det nu finnas bostäder till två kaptener, en bodde som förut på Karstensbol och den andra fick bo i förra löjtnantsbostaden här.

En kapten hette Byttner (tidigare hette släkten Pyttner och ännu tidigare de Besche, en av de första vallonsläkterna som kom till Sverige. Kapten Byttner fick bl.a. en dotter som hette Maria. Hon gifte sig med Olof (Olaf?) Nilsson från Svanskog (tror jag). De antog soldatnamnet Boberg efter sitt soldattorp i Västa Boda. De fick bla Karl Boberg som blev pappa till Ester Boberg, Rolands farmor.

Så ser släktskapen ut ungefär. Vi har länge tänkt åka in och kika på Byttnergården, som säkert heter något annat egentligen, men eftersom vi inte vet så kallar vi den så.

Vi träffade Wenzel S som ägt gården förut och som sålt den till sin dotter nu. W pratade och var glad att träffa oss tror jag, han kände Rolands pappa väl och mindes Roland.


Här framför huset fanns ett annat stort hus som var ålderdomshem eller lite mer. Det var dock nedgånget och inte använt på många år och revs.Det är ett jättestort hus med en märkligt hög stenfot på baksidan. Det lär ha tagit år att bygga huset och man tog stenar så lättvindigt som möjligt, dvs från den tidigare medeltida kyrkan som stått bredvid. Omjag fattat rätt så hette den  Åskogs kyrka.


Kyrkan ska ha blivit överflödig då befolkningen dog ut i församlingen på grund av pestepidemi. Här finns en minnessten och klockstapeln är kvar, men den fick jag inget kort på.


Kommentarer
Postat av: Iréne

Roligt att se en bild från hembygden. Visst fanns där ett ålderdomshem.Jag och några tjejer åkte omkring och sjöng för de gamla när vi var ca 12-13 år och då besökte vi detta ålderdomshem flera gångerIréne

2011-07-07 @ 11:10:21
Postat av: Anonym

Iréne: Ja visst var det ett ålderdomshem förut, det var ett stort hus framför det här. Det revs senare eftersom det var så dåligt.Vet Du vad huset hette egentligen? Vi missade att fråga det och kallar det bara slarvigt för Byttnergården. Men det heter det inte förstås.

2011-07-07 @ 15:56:50
Postat av: Inga M

hmmm

2011-07-07 @ 16:36:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback