Oslo - ett hav av blommor ...

... igår den 26:e till minne av de som dött i terrordåden.
http://www.vgtv.no/#!id=42479

Anne Holt skriver i DN att en gång var ABB en annan.

http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/anne-holt-en-gang-var-han-en-annan

Jo, han var en gång en annan, men det är inte de politiska partierna i Norge eller något annat land som har skapat en galning, inte heller Norge som land och dess invånare som kategori.

Galningar av ABBs typ skapas av olyckliga kombinationer av arv och miljö (genetisk empatistörning + påfrestningar i barndomen + fixeringar + isolering ) på ett mycket tidigare stadium i livet, under en tid då det är den egna familjen och det egna nätverket som är viktigt, inte samhällsklimatet.

Däremot kan galningar hamna i olika organisationer och där försöka driva sina sjuka idéer, organisationerna kan alltså bli utnyttjade som ett verktyg i galningars händer. Nu hade Fremskrittspartiet sinnesnärvaro nog att hysta honom från sig i god tid, liksom förmodligen en del andra som han sökte kontakt med. Just de demokratiska ytterlighets-partierna kan behöva träna sig på att avslöja de här människorna, för de söker sig ofta dit.

Sen kan man behöva diskutera invandring, politik, samhällsklimat, kriminalitet och en del annat i ett land, men inte utifrån att man tillsammans skulle ha skapat en mördare.

Och jag undrar om det verkligen är så att människor i Norge är mer kriminella, mer våldsbenägna mot invandrare och mer psykiskt sjuka  nu än tidigare? Det låter märkligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback