Uppdaterat: Anders Behring Breivik ...

... heter alltså den man som gripits misstänkt för massakern på människor i Oslo. Han är 32 år gammal och hör till högerextremistiska kretsar i Norge. Han är känd som nationalist, anti-islamist och sionist, eventuellt är det han som ligger bakom pseudonymen Fjordman, en anonym internetsida med extrema högeråsikter. Han har haft uppdrag i norska motsvarigheten till Sverigedemokraterna; Fremskrittspartiets ungdomsförbund.

Här finns en bild på honom:
http://www.realisten.se/2011/07/23/anders-behring-breivik-gripen-for-terrordaden-i-oslo/

Anders Breivik har också startat upp twitter för sex dagar sedan och skrivit ett twitterinlägg, ett enda, som nu får en särskild  innebörd:

Det är ett citat från John Stuart Mills: "One person with at belief is equal to the force of a 100.000 who have only interests"
http://twitter.com/#!/AndersBBreivik

Innebörden är alltså att en person som har en tro har en kraft som är likvärdig med 100.000 som bara har ett intresse.

Breivik startade enligt uppgifter i norsk o svensk dagspress en grönsaksodling 2009, Breivik Geofarm,  och har på så sätt kunnat köpa stora mängder konstgödning som kan användas till att tillverka bomber. Enligt en uppgift så köpte han 6 ton konstgödsel i maj i år, enligt en annan så var det 3 ton. Han finns också registrerad för innehav av olika vapen, en Glockpistol och automatvapen. Dock är han tidigare ostraffad så när som på trafikförseelser för rätt länge sedan.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/har-uttryckt-hogerextrema-asikter

En människa med en extrem politisk uppfattning ser det ut som och kanske en extremt sjuklig  lust att bli betydelsefull i mångas ögon om man lägger ihop hans åsikter med det twitteruttalandet som f.ö. tycks vara det enda twitterinlägget.

Enligt en av dem som var med på Utöya så avlossades under någon dryg timmes  tid skott med  sekunders mellanrum. Och gärningsmanne jublade flera gånger, vilket är en makaber uppgift. 
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/horde-garningsmannen-jubla_6342688.svd

 Handlar det om längtan efter att bli sedd, sedd till varje pris? Få utlopp för maktlystnad? Få bära en hjältegloria i någras ögon - åtminstone i sina egna, kvittar om det inte är i så mångas. Osökt ringer Dr Glas i öronen.  

Kanske en medfödd känslomässig begränsning som innebär att han inte har de spärrar mot att skada andra människor som vi normalt föds med som en del i vårt genetiska arv? Men enbart den kan inte utlösa något sådant som detta förfärliga dåd. Det måste ha varit någonting mer som han har upplevt som en kränkning också.  Kanske illa hanterad under längre tid av sin uppväxt, problem i familjen eller annorstädes? 

Jag skulle kunna tänka mig att han varit en pojke med problem i sina relationer tidigt, svårt med umgänge på likvärdig nivå, kanske en pojke som varit mobbad eller en som mobbat. Det är enklare att ha den typen av entydig relation, innebärande  total makt eller  total maktlöshet. Att ständigt förhandla och kompromissa på samma nivå, ge lite och ta lite är det svåra, men det är förstås det umgänget som håller på sikt och det kanske han aldrig ens har vågat försöka lära sig. 

 En helt uppfyllande känsla av maktlöshet inför en övermakt kombinerat med en stark fixering vid vissa åsikter kanske? När den här kategorin  männskor lever i nära, stabila, sociala sammanhang med familj, släkt och vänner så stannar de här kombinationerna av mental tung ryggsäck vid fantasier, muntliga aggressioner, terror via telefon eller brev, ilskna bloggkommentarer och eventuellt synliga  protestattribut så som udda klädsel och levnadssätt osv. De har ingen möjlighet att rent praktiskt planera och genomföra attentat av den här typen. Varningssignaler slår till  i omgivningen långt innan något hinner hända. Men den här mannen har alltså levt lite isolerat, singel utan nära kontakter, tystlåten. Utanförskapet är den slutgiltiga avgörande faktorn som tar bort "vaccinet"  mot ondskan, att leva i ensamhet.

Det handlar ju inte om något tillfälligt infall. Attentatet har systematiskt planerats i åratal av allt att döma. Bakom planeringen måste ligga ett  sammanbitet, blint hat mot personer / institutioner som han upplevt trampat på honom / hans åsikter. För jag tror att han upplever sin åsikter som "han själv", han "är" sina åsikter, de är inte föränderliga och förhandlingsbara utan en integrerad del av honom själv.

Samtidigt ser han sig själv i ett  lite glorifierat perspektiv i sina skriverier på internet. Han betecknar sig som bildad och beläst, med studier i ekonomi och religion bakom sig. Men tydligen så inskränker sig hans formella utbildning till handelsgymnasium.   Det faller honom inte in, på vägen fram mot dådet, att hans åsikt  kan vara en av många åsikter, han är helt övertygad om att han har rätt till 100 %, det finns inget tvivel för honom, alla andra är bara korkade, väldigt enkla spår rör sig i hans huvud. Att Norge är en demokrati, där flertalet / majoriteten faktiskt  har rätt till makten finns inte med i tänket.

Han tog alltså inte sitt liv efteråt och jag tror att han fortfarande tycker att han har rätt, att ändamålet med attentaten helgade medlen, att det han gjort var berömvärt, att han har uppoffrat sig för den goda saken och förtjänar tacksamhet. Och jag tror att han tror att han egentligen är en hjälte i mångas ögon fast folk inte vågar erkänna det.

Men det finns en risk nu också att när attentatet har pyst ut hans våldsamma aggression, och han långsamt orienterar sig mot omvärlden igen utan den kvävande ångesten och utan den eufori som han kände på Utöya när allt släppte, att han faktiskt inser vad han har gjort och vilken genuin ondska han har blivit redskap för. I så fall kan han bli en självmordskandidat istället för den triumferande tempelriddare han förmodligen ser i spegeln ännu.

På något sätt försöker jag i mina tankar att försöka få ihop något sorts logik bakom en så fruktansvärd handling, för den verkar i förstone enbart ofattbart grym. Så ser för mig bilden av den här personen ut just nu i skrivande stund. Men jag kan förstås ha helt fel på alla ´punkter. Och så tycker jag synd om hans mamma som nu får se sin son genom sina onda gärningar bli utsatt för ett globalt hat av sällan skådat slag.

Dock ska man komma ihåg att ännu så länge finns inga uppgifter om att han har erkänt och han är def. inte dömd. Han är enbart misstänkt och gripen.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2507598/anders-behring-breivik-32-misstanks-for-attackerna-i-norge

Uppdaterat lördag kväll kl 24 .00:

Nu har Anders B i sak erkänt terrordåden och fått en försvarare.

Det som kommit fram under dagen styrker i stora drag  det jag skrivit ovan om honom redan, det jag skrev lördag morgon utifrån läsning av hans dokument på internet och tidningsartiklar om hur han genomförde sina attacker. Dvs han är en person som kan ha en medfödd brist på inkännande i andra människor + tidiga kränkningsupplevelser + extrema starka åsikter + socialt o känslomässigt utanförskap. Vartefter han upplevt sig mer och mer sviken av "likasinnade" som inte erkände hans " storhet" och militanta inställning mot ex. Islam så har hans hat, ångest och ensamhet drivit honom mot det exeptionella terrordådet. Det måste liksom få utlopp någonstans all aggression och all ångest och när det äntligen kommer till en handling så jublar han av befrielse. Svårt för oss andra att förstå tror jag, men kanske självklart för honom.  

Det saknas fortfarande tydligen 9 ungdomar som eventuellt kan vara drunknade i det kalla och strömfyllda vattnet i fjorden.

Det framgår att polisens dröjesmål med ingripandet på Utöya berodde på att man helt enkelt inte fick tag på båtar som kunde ta en insatsstyrka ut till ön.

Han verkar ha använt den avlägset belägna bondgården till att tillverka bomb av 3 ton konstgödsel. Det lär ska vara enkelt, man blandar med diesel eller nåt.

Han hyrde en vanliknande bil för bombdådet.

Anders var medlem av en frimurarloge, men har blivit utesluten nu.

Framskrittspartiet tar också avstånd från honom och hans gärningar.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vi-maste-orka-se-det-intraffade-i-sitt-sammanhang_6344008.svd

Norge sluter upp i gemensam manifestation mot våld, människor kramar varandra, tröstar varandra, tänder ljus och lägger blommor i ett hav utanför domkyrkan i Oslo. Och man lider med de drabbade, det är så rörande att man måste känna med.

Jag lider med dem som inget vet ännu och de som nu plågas av minnena av det som hänt och som för alltid bär med sig en misstro mot andra människor som lockar med polisuniform och tal om trygghet.

Oslo blir så nära oss här i Årjäng, vi har följt norsk teve hela dagen av och till.  

Uppdaterat onsdag 27:e juli: Här skriver jag också om Anders Behring Breivik

http://inga.blogg.se/2011/july/anders-behring-breivik-kvinnosyn.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/mer-om-anders-behring-breivik-och-kvinnosyn.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/breivik-i-lyxfangelse.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/haller-varandras-hander.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/haller-hander-gor-vi.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/oslobomben-en-skenmanover.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/bombdadet-pa-amatorfilm.html#comment


http://inga.blogg.se/2011/july/en-galnings-vald.html#comment

http://inga.blogg.se/2011/july/breiviks-ideologi.html#comment


http://inga.blogg.se/2011/july/anders-behring-breivik-igen-da.html#comment


http://inga.blogg.se/2011/july/grymt-dad-i-oslo.html


Kommentarer
Postat av: Selma

Jag tror man måste få lite tid för att överhuvudtaget kunna börja förstå hur det kan hända.

Postat av: Lena

Min första tanke: I vilken skola har han gått - vilka människor har han mött och hur har de bemött honom? Han har varit ett skadat barn för 30 år sedan.

2011-07-23 @ 11:04:55
Postat av: dbvsdz

Lokalpatriot som vi känner det ack så väl från många andra sammanhang.

Det är de andra mot oss, vi stackars oskyldiga som blir angripna av, myndigheter, stockholmare, naturvänner etc.

2011-07-23 @ 12:24:19
Postat av: anne

Jag undrar vilket hans "budskap" är och jag undrar hur det kom sig att han inte begick självmord innan han greps. Han vill fortsätta förmedla sitt "budskap" får man anta.

2011-07-23 @ 13:17:32
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Suss

Det är vidrigt, nästan ofattbart och våldet bara kryper in under skinnet på en. Hur ska man någonsin ens komma i närheten av att förstå sådana här händelser? Hur tänker han, både innan och efter dådet?

2011-07-23 @ 14:20:48
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: anne

Jag funderar och funderar. Frågade "varför barn och ungdomar!?!", men kom så på att man väl skadar ett folk/ett samhälle mest om man skadar dess unga, de som inte kan försvara sig.En annan sak. Han var visst ute på ön ca två timmar, sköt under en timmes tid. Många av ungdomarna ringde/sms:ade och meddelade sig via nätet vad som skedde, varför fick man inte ut polis/militär med helikoptrar? Hur lång tid kan det ha tagit om han själv tog sig ut med bil och färja/båt?

2011-07-23 @ 16:31:09
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

Det är så fruktansvärt det som hänt i Norge

och vilken så ohyggligt och fruktansvärt ungdomarna på ön fick uppleva

Jag har också hört att de gripit denne man och de tror att han gjort båda dåden

Men jag har svårt att tro att han var ensam att planera och göra dåden...

tror att det finns andra inblandade också...

men vi får nog veta mera så småningom...

ohyggligt är det i alla fall,

och mina tankar går till alla anhöriga och föräldrar som förlorat barn på detta grymma sätt

2011-07-23 @ 16:54:36
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Anonym

Min mage vrider sig såfort jag läser/pratar eller hör om detta.Tydligen var han en väldigt tyst person som höll sig i bakgrunden mestadels och därför gjorde han detta för att han visste om vilken uppmärksamhet han skulle få för händelsen! Patetiskt sätt att få uppmärksamhet på! (Han var nog psykisk störd också) Jag tror dock att det var mer än EN gärningsman eftersom att det låter omöjligt att en man kan skjuta så många och få så många offer. Dock var kanske inte den andra personen lika involverad i detta. Dessutom vittnar vissa av dem som var med på ön att där var en till med vapen. Men vem vet säkert? Det sjukaste av allt är nog hur lite tid han får i fängelse. 21 år är inte ok för att ha gjort en sån sak han gjort. Han förtjänar att sitta livstid och ruttna bort i fängelset. Mitt hjärta går ut till alla anhöriga till offerna. Och till hela Norge. Man får hoppas till gud att inte det kommer hit.

2011-07-23 @ 21:01:50
Postat av: Ullrika

Allting känns som gissningar och antaganden nu, men en av anledningarna till att det tog tid för polisen att ta sig ut till ön var att de inte visste hur många skyttar det handlade om, och att det naturligtvis fanns orsak att gissa på fler sprängladdningar. Tänk om de stormat ön och utlöst en detonation som blåst hela ön i luften? Hujedamej så hemskt. Hemskare alltså.

2011-07-23 @ 21:33:37
URL: http://ullrika.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback