Breivik i lyxfängelse?

En engelsk tidning, Telegraph,  spekulerar nu i om Breivik kommer att hamna i det man kallar ett lyxigt designfängelse i Halden, ett fängelse med rum inredda med designmöbler, stor platt-teve-skärm, minikylskåp osv. Fängelsebyggnaderna är utspridda i ett större skogsområde. Det finns en separat byggnad med tvåbäddsrum där intagna kan träffa anhöriga. Det finns joggingspår, träningslokal och andra bekvämligheter. Fångvaktarna är hälften män, hälften kvinnor för att skapa bättre stämning och de umgås ofta med de intagna genom att utöva exempelvis idrott tillsammans. Och man visar bilder i tidningen bilder från fängelset. 
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/norway/8661444/Norway-killer-could-be-held-in-luxury-prison.html

Tja, nåt måste man väl kunna använda oljefondspengar till och att bygga snygga fängelser kanske inte driver upp inflationen, vilket annars brukar vara argumentet för att spara istället för att spendera. Det är svårt att vara politiker i ett land med knappa tillgångar, men det finns dilemman med att vara politiker i ett land rikt land också. Det är inte lätt att neka någon ökade anslag med så stora rikedomar, tusentals miljarder i oljefonderna. Så är missnöjespartiet stort också.

21 år av sitt liv skulle Breivik alltså kunna få tillbringa här om han döms till maxstraff och bli frigiven lagom till 50 -årsdagen. Eller också blir han dömd till någon form av psykiatrisk vård och då kan man hålla honom längre tid inlåst (eller kortare!)

Ett alternativ är att han döms för något som liknar folkmord och då kan han få upp emot 30 års fängelse. Men det är tveksamt om det här faller under den lagens tillämpning.

 Ett som jag förstår det annat alternativ är att han döms till förvaring på 21 år och det kan förlängas med 5 år i taget hur länge som helst. Det är till för att skydda omgivningen, inte för att rehabilitera den intagne. Till sådana straff finns 113 platser och det är en hel del sexförbrytare som döms till detta. Den genomsnittliga strafftiden är dock i praktiken endast drygt  6 år. Ett vanligt fängelsestraff kan inte omvandlas till förvaring utan det måste vara domen från början.

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/breivik-kan-placeras-i-ila-fengsel_6349668.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13379107.ab

Kommentarer
Postat av: Veiken

Lås in monstret i en liten cell utan diverse bekvämligheter. Smält ner nyckeln och släng bort klumpen som blir. Det finns ingen som helst anledning att skapa en dräglig tillvaro för honom, oljepengar eller inte!

Postat av: Anne

Isolering och förvaring.

2011-07-26 @ 18:39:30
Postat av: Inger Maryissa

Hoppas verkligen inte att han hamnar i ett sådant lyxfängelse

för det skulle vara som ett hån mot de drabbade

Bättre vore att sätta honom på vatten och bröd i en håla

han har ju faktiskt förstört massor av liv...och inte visar han någon ånger heller..2011-07-26 @ 23:26:48
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Suss

Folkmord är väl det minsta han ska ha. Han ska aldrig ut igen, varför skulle han det?

2011-07-27 @ 00:06:47
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Alla: Jag tror nog också att den här mannen, som ler segervisst efter att ha dödat bortåt 90 människor och lemlästat lika många och för livet mentalt skadat flera hundra, ska vara inspärrad resten av livet, oavsett om han är sjuk eller tillräknelig. För att skydda omvärlden.

2011-07-27 @ 02:22:29
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Zarah

Jag tror att han aldrig försätts på fri fot. Det viktigaste med fängelset han hamnar på är att det är så säkert som möjligt. Jag tror att den här mannen förr eller senare tar sitt eget liv.

2011-07-27 @ 09:08:36
URL: http://verandan.svenskablogg.se/
Postat av: anne

Eller får hjälp på vägen....

2011-07-27 @ 17:42:45
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: anne

Zarah: Eller får hjälp på vägen....

2011-07-27 @ 17:45:55
URL: http://annnne.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback