Anders Behring Breivik - igen då.

Han erkände idag  lördag i sak sig skyldig till terrorattentaten.
http://www.dn.se/nyheter/varlden/anders-behring-breivik-erkanner
http://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-planerade-32-aringen-terrorattentaten

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13368413.ab

http://www.dn.se/nyheter/varlden/kyrkor-haller-oppet-hela-dagen

Nu börjar propagandan kring hans budskap, helt enligt hans egen plan. Nu ska alla läsa hans manifest, det som skickades ut till politiker för någon dag sedan.

Och nu ska alla börja söka efter hans skriftställningar på internet.

Det var därför bl.a. som människor måste dö, för "den goda sakens skull" i Anders ögon.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/breiviks-manifest-beskriver-attentaten

Här är länk till den video som han lade ut strax före dådet.

http://www.veoh.com/watch/v21123164bZCBQeZ8

Här är länk till den finlandssvenska sidan som fick ta del av Breiviks förklaringsdokument, hans ideologiska testamente med 1500 sidor förklaringar samt instruktioner om hur man göra bomber, vapen, osv

http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=221326

Det har tagit Breivik flera år att författa detta dokument och sammanställa och planera allt. Han anser sig själv vara bildad, men det är inte bildning att ha förläst sig på en smal genre av litteratur för att rättfärdiga terrrordåd och fixa idéer. Bildning är att ha läst olika ideologier och kunna relatera / värdera dem till varandra, fristående från den  egna personen. Alltså att försöka sträva efter objektiv analys, inte använda litteraturen för subjektiv behovstillfredsställelse.  Sen kan man naturligtvis läsa utifrån egna behov också, men det är inte bildning, det är nåt annat.  

Breiviks läsning har tydligen handlat bl.a. om tempelriddare, korståg, filosofen John Stuart Mill som i "On Liberty" varnar för "majoritetens tyranni".  (Jodå, jag har också funderat över demokratins svagheter, speciellt som jag tycker att vi inte har utvecklat den i vår tid. Romarna hade en mycket mer ifrågsättande inställning till demokratins akilleshälar och de försökte på olika sätt möta dem. Vi har slagit oss till ro med det vi har och vill inte gå vidare med de nya demokratiska verktyg vi ändå har tillgång till i form av nya kommunikationssätt. Men hur man vrider och vänder på det hela så finns det inget bättre styrelseskick än demokrati)

Jag har funderat lite på om jag ska länka till de här förvirrade Breivik-dokumenten ovan och därmed indirekt spela med i hans plan eller om jag ska försöka tysta ner istället. Men jag tror fortfarande på att man ska ta fram och argumentera när det gäller såna här sjuka avarter av nationalism, rasism, främlingsfientlighet, extrem religion. Om vi som omfattar de demokratiska västerländska idealen, inte står upp och försvarar dem så kommer det att lämna fältet fritt för den flod av rasism och nationalism som nu kommer att svämma över på nätet / i tidskrifter efter Breiviksdådet. Och jag vill i det här inlägget peka ut skillnaden mellan bildning och Breiviks svada på nätet.

Sen kommer det i kölvattnet på dådet att poppa upp en debatt om säkerheten på den här typen av lägerverksamhet, om straffsatsen 21 års fängelse är rimlig för att ha mördat 92 människor, om den norska lagstiftningen när det gäller vapeninnehav, om behovet av bättre koll på galningars aktivitet på nätet, osv.
När det gäller vapeninnehavet så är jag lite förvånad. Jag tror inte att man i Sverige får licens på automatvapen och för att få licens på pistol krävs någon form av engagemang i tävlingsskytte eller andra goda skäl. Normalt sett så är det väldigt sällan i Sverige som legala vapen är inblandade i brott. Det brukar nästan undantagslöst vara illegala vapen det handlar om. Och skälet är rätt enkelt, ett legalt vapen är lättspårat.  

http://www.dn.se/nyheter/varlden/polisen-vi-kom-sa-fort-vi-kunde
http://www.dn.se/debatt/hur-ska-vi-identifiera-de-ensamma-farliga-mannen

Och nu sörjer Norge sina döda. Just nu känns det som att vi också kommer att åka till Oslo så småningom och lägga ner blommor vid något minnesmärke.
http://www.expressen.se/nyheter/1.2508466/norge-sorjer-sina-doda

http://www.dn.se/nyheter/varlden/katastrofdygnet-i-bilder


Kommentarer
Postat av: Selma

Det är så ofattbart hemkst.

Postat av: Zarah

Den här mannen har ju en svår psykisk störning, utan tvekan!Jag funderar vad som gynnar honom minst - att ta del av hans sjuka tankar eller att inte göra det?

2011-07-24 @ 10:30:44
URL: http://verandan.svenskablogg.se/
Postat av: kicki

Visst är detta helt förskräckligt, hur kan någon bara göra detta. Man orkar inte ens tänka på hur alla dessa stackars barn/ungdomar ute på ön skulle ha känt det. Hur skall de någon gång orka komma över detta. Det värsta är ju att nu har han fått den uppmärksamhet han önskade eftersom efter allt skriveri media gör. Fruktansvärt är det...imorgon börjar jag jobba igen, min semester är slut för detta år. Har nu börjat min semesterberättelse på bloggen...ha det gott och skickar en kram

2011-07-24 @ 10:54:53
URL: http://blogg.vf.se/kicki
Postat av: Herta

Neej jag orkar inte läsa allt om honom. Såg på TV:n som stod på stora delar av gårdagen.

2011-07-24 @ 12:11:14
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.
Postat av: M.H

Jag tänker aldrig nämna hans namn på min blogg! Än mindre länka till hans inlägg! Varför agera springpojke åt ondskan?

2011-07-24 @ 22:13:41
URL: http://sylandkrabban.bloggo.nu
Postat av: Zral Nosh

Helge Lurås*), Norska Utrikespolitiska Institutet (nupi.no):

*************************************************************

Lurås säger i en intervju med Russia Today att det *mångkulturella samhället, med ett etablissemang som vägrar konsultera folket om vad de tycker om det hela och stigmatiserar oliktänkande, har lett till en spänning i samhället, vilket i sin tur kan ha spelat roll i fredagens terrordåd som skakade Norge*.

RUSSIA TODAY - http://www.youtube.com/watch?v=DCmycMrspH4&feature=player_embeddedI Sverige ÄR DET VÄRRE med stigmatiseringen eftersom många media samverkar med politiker för att inte släppa fram något som kritiserar förändringen av Sverige med mångkultur. DETTA säger mig att stigmatiseringen i Sverige måste vara STÖRRE än i Norge, där både vanlig media och politiker diskuterat öppet på ett helt annat vis! Risken för att en galning tippar över gränsen måste ha varit större här, ändå händer terrorattentaten i Norge...Återstår att se vad som blir här i Sverige när tv-kanaler, radio och tidningar börjar publicera riktiga experters syn. Expertval och prestationerna under veckoslutet har varit bedrövliga!*)Lurås is an adviser with the Afghanistan and Pakistan Program at the Norwegian Institute of International Affairs (NUPI) . He served as a political adviser to the High Representative in Bosnia from 2004-2008. In this capacity he focused on intelligence and military reforms. Lurås has worked for the Norwegian Intelligence Service and has served with the Norwegian Armed Forces in Bosnia, Hungary and Guatemala. He holds degrees in Business Administration, Anthropology, Sociology and History of Ideas."

2011-07-24 @ 23:31:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback