Älgjakt på Egenäs viltvårdsområde - sista gången?

image1360

Egenäs viltvårdsområde har varit ett väldigt trevligt ställe att jaga på. Det är Rolands mormors och morfars föräldrahem som ingår här och det ligger på andra sidan sjön från oss. Fastigheten ägs av Rolands mamma och hennes syskon. Ett tag fanns det mest pensionärer och sommargäster här men nu har det blivit en inflyttning av bofasta lite yngre. Och det är gemenskap och festligt när man samlas.

I den ordinarie älgjaktsveckan så blev det ingen älg skjuten här så nu i helgen som gick gjordes ett nytt försök. Det är sammanlagt ett 20- 25 tal deltagare och man jagar numera med hund.

Roland hade med Isa och deltog i lördagsjakten. Det sköts en älgko då och inget på söndagen. På lördag kväll efter jakten samlades vi för en liten fest med ärtsoppa och punsch och pannkakor till efterrrätt. Det var i garaget på Hästöna. Hästöna är en av de finast belägna hus jag vet. Det är fint timmerbyggt och ligger på en halvö med vatten runt om, samtidigt högt med utsikt. Och garaget är ett Pederhus, med halvtimmer, väldigt fint.

Ägaren R och hans fru M är gästfria och trevliga människor som ofta bjuder in i samband med jakt. De sköter här utifrån obygden ett företag med 15- 20 anställda tror jag. Det handlar om anläggning / asfalt någonting och företaget heter TIAB.

När ett viltvårdsområde fungerar så är det en trevlig inrättning och det har funnits mycket gemenskap i jakten här ute. Men tyvärr har det hänt som händer ibland. Genom i grunden ett missförstånd så har ett par tre markägare valt att upplösa hela området, trots att alla deras krav mötts positivt av de övriga på området (något 30-tal), så även om den här festen var uppsluppen med mycket historieberättande så fanns en allvarligt grundton. Var det gravöl eller början på något nytt?

De flesta är beredda att satsa igen för att få till en nytt område utan de markägare som vill ställa sig utanför och man vill se detta som en nystart.

Gladast under kvällen var i alla fall den unge man som lyckades nedlägga älgkon, sin första älg, för den egna hunden Smilla. Det är en jämthund endast 2 år gammal. Den första älgen som någon skjuter stannar kvar i minnet och det här kommer att förbli en upplevelse för K som är son till S-B som har jagar här i många år.

image1361
Här är Chr och Smilla och den älgko som sköts på Egenäs. Det är en väldigt gammal ko, nästan vit i huvudet.

image1362

Här får M en blomma av jaktlaget som tack för inbjudan. Det är jaktledaren M till vänster som delar ut. 

image1363

Den här skylten välkomnar till Hästöna längst ut på Egenäs.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback