Solidarisk med köpfri dag!

Jag har varit hundra procent solidarisk med köpfri dag idag lördag. Jag har inte köpt någonting alls. Och det borde vara fler sådana dagar under året, dagar då vi hejdar oss och ifrågasätter på allvar vår höga konsumtion. Det borde vara dagar då vi kollar igenom  skåp och lådor och hittar sånt som vi helt enkelt glömt bort, tar fram och använder istället för att köpa nytt. Jag vet att jag hör till syndarna.

Jag känner mig väldigt solidarisk med köpfri-rörelsen. Jag kan känna köplusten i mig men den borde inte alltid få vinna, jag vill bekämpa den och jag tar gärna emot stöd från entusiaster och samhälle och kloka kollegor.

Född på 50-talet, som jag är, så hör jag inte till en köp-slit- och slänggeneration. Det kom senare faktiskt. Mina föräldrar fostrade sina barn till att ta vara på allt och spara. Och någonstans sitter det kvar i ryggmärgen, trots att andra tider fått råda länge nu och köpfesten hyllats från alla kanter; uppifrån beslutsfattare och från företag och ekonomer och förståsigpåare och media.

Det finns ju av naturliga skäl inga kommersiella intressen som stödjer köpmotståndsrörelsen så den får väl bli folkets egen rörelse.

Kommentarer
Postat av: Nina på Johangården säger

Har inte köpt något på flera dagar - så jag har haft flera köpfria dagar till plånbokens och bankkontots stora fröjd.

Postat av: Inga M

Nina: Det bästa sättet att förhindra köplustens igångtriggande för min del är att inte driva omkring i affärsstråk och köpcentra. Under perioder när jag inte hinner göra det så handlar jag väldigt lite. Under de tider jag exempelvis studerat heltid och parallellt jobbat heltid så har det blivit lagom mycket handlat här och dessutom endast välplanerat shoppande.

2007-11-25 @ 07:01:35
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Mia

Jag handlade ej heller igår. För mig går handlandet ofta i perioder. Jag är ganska glad för att jag inte tillhör de som älskar att gå i affärer, tvärtom, jag får ta mig i kragen ibland för att komma iväg till affärerna. När jag väl är där har jag inte svårt för att göra åt med pengar... :-)

2007-11-25 @ 08:24:43
URL: http://miatankar.webblogg.se
Postat av: Alltiallon

Jaa, ända tills någon kommer på ett sätt att tjäna pengar på att få folk att inte köpa...det blir kanske de "nya" ekonomiska rådgivarna...de säljer hela koncept på hur man kan leva utan att konsumera....?

2007-11-25 @ 10:13:07
URL: http://blogg.expressen.se/alltiallo/
Postat av: Alltiallon

Jag glömde att tala om att jag inte heller har köpt någonting den 24 november..;-)))

2007-11-25 @ 10:14:19
URL: http://blogg.expressen.se/alltiallo/
Postat av: F

Jag håller med om att vi överkonsumerar i vårt samhälle, och det är en skrämmande slit- och slängmentalitet med tanke på jorden ändliga resurser. Skickliga marknadsförare vill få oss att tro att saker är oanvändbara för att de är omoderna långt innan de är utslitna.

2007-11-25 @ 11:40:15
URL: http://neverkeso.blogg.se
Postat av: Inga M

Mia: Känner lite grand igen det där också. Jag kan dras med av habegäret, mest när det gäller vackra saker och tavlor.

Alltiallon: Ha ha skulle inte förvåna mig om det går att tjäna pengar på en antikonsumtionsrörelse.

F: Jag har ju upplevt motsatsen till köp-slit- och släng två gånger under mitt 50+liv. Dels min uppväxt med sparsamma föräldrar, dels en period i början på 70-talet då mina egna barn var små. Då var det modernt med återvinning och återanvändande av gammalt. Så var det till och med anti-märkeskläder bland många unga.

2007-11-25 @ 11:51:17
Postat av: K

Hej Inga, det var en fin stämnings bild i trädet. I skrivande stund sitter jag i Helsingfors och väntar på ett anslutande flyg till Budapest och sedan vidare till Bangkok. I går ställde man i det ordinarie flyget så nu kommer jag att bli ca 36 timmar sen, men vad gör det när man har en hyfsat lång semester. Trevligt att läsa din blogg så jag kan se vad som händer i hemtrakterna. Hälsa R

2007-11-25 @ 13:29:04
Postat av: Helena

Hade missat detta så jag köpte både det ena och andra igår. Det här med konsumtion är en komplicerad historia tycker jag.

2007-11-25 @ 16:56:47
URL: http://gutta.blogg.se
Postat av: Inga M

K: Ja, vi är glada att det gick bra. Visst såg det idylliskt ut. Stannar Ni i Thailand över jul också? Tomten kanske tar en tur dit också.

Ni är välkomna att följa livet i Sillerud här på bloggen. Roligt med kommentar!

Helena: Ja, det är inte enkelt. Och inte säkert att man kan ändra sina vanor heller, men värt att tänka till ibland.

2007-11-26 @ 06:09:38
Postat av: Noemi

Jag håller med! Men inte jag heller har köpt nåt den dagen med undantag av mat. jag visste faktiskt inte om denna dagen förrän dagen efteråt.
Det är ett bra initiatviv! Dte är ju precis detta jag ogillar, köpa och köpa för köpandets skull.

2007-11-26 @ 06:32:10
URL: http://noemis.blogg.se
Postat av: Eva

Jag hade helt missat att det var köpfri dag.
Så jag for runt på hela stan och letade present till min väninna.

2007-11-26 @ 20:46:17
URL: http://suntliv.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback