Värmlands läns viltförvaltningsdelegation är detta.

Landshövdingen är ordförande. Delegationen består av representanter för de olika intressena i viltförvaltningen. Bland dem finns några politiker från olika partier, bl.a. Roland. Politiker har protesterat mot att Naturvårdsverket har kört över länen när det gäller vargförvaltningen.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/naturvardsverket-bryter-mot-lagen
http://www.nwt.se/varmland/article1704141.ece
http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/12/hur-blev-den-lokala-rovdjurspolitiken/
Delegationen tittade först på hur många vargar länet skulle kunna ha om antalet skulle vara rimligt utifrån centralt beslutad  fördelning i landet och från vad  de drabbade skulle kunna leva med. Då sa man att 5 föryngringar var ok. Föryngring är i princip det samma som revir och man räknar grovt med 10 djur per föryngring för att täcka in dem som inte finns i revir utan mellan dem.
 
Sen träffades landshövdingarna i de mellansvenska varglänen och då kompromissade man fram till att Värmland kunde ha 7 revir. Den fördelningen som man gjorde rymdes inom den centralt beslutade nivån om hur många Mellansverige måste ha enligt Naturvårdsverket.   Men Naturvårdsverket valde att ignorera den fördelningen och beslutade att Värmland måste ha minst 11 revir. För att ha en marginal måste man alltså i Värmland besluta att ha  12 revir / föryngringar = 120 vargar. Men detta var under protest från landshövdingarna och många andra. Det finns ett riksdagsbeslut om att rovdjuren ska förvaltas regionalt men detta liknar central förvaltning när Naturvårdsverket fattar besluten om fördelning, inte bara totalen i landet.
 
Idag lämnades en protest från politiker och det var ett inslag i regionala nyheterna på tv. De andra länen är också kraftigt missnöjda över att Naturvårdsverket ser bort från riksdagsbeslutet och kör över länen. Allt arbete som länen beordrades göra med att ta fram planer och inventeringar, fördelningar och kompromisser upplevs som spel för gallerierna.
 
Enligt beslut som fattats ska ökningen av varg i Värmland hejdas genom att 24 djur ska tas bort genom jakt i vinter om det inte saboteras av olika organisationer eller Miljöpartiet. . Men det innebär ingen minskning av vargstammen i länet, man tar endast bort en del av ett års förökning. Enligt senaste inventeringen, som är från förra vintern fanns  17, 5 föryngringar, alltså 175 vargar i länet. Värmland är i stort sett täckt av vargrevir och man härbärgerar merparten av den svenska vargstammen.
 
Den fina värmländska älgstammen har halverats de senaste två åren och går alltså mot sin totala undergång inom några få  år om inget görs.  Många värmlänningar har fått sluta jaga, sluta  ha hund, sluta ha får och andra tamdjur, Många vågar inte längre röra sig fritt i skog och mark till fots eller till häst.   Livskvaliteten har fått ta stryk och nu är det nog, beslutsfattarna  måste ta problemen på allvar och börja begränsa, Den  romantiska synen på varg måste kompletteras med verkligheten.
Fotot ovan är taget av Fredrik Wilde

Kommentarer
Postat av: Lena

vi såg inslaget på tv

Svar: Ja, jag tycker Roland och de andra värmlänningarna uttryckte sig väl om hur man upplever Naturvårdsverkets nonchalans mot både riksdagsbeslut och Värmlands län.
Inga Magnusson

2014-12-10 @ 23:15:54
Postat av: Lena

Ja verkligen bra sagt

2014-12-11 @ 00:16:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback